HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Οι επιπτώσεις των εκλογών στην Ελλάδα σε επτά γραφήματα

Wall Street Journal: Το πριν και το μετά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Σε επτά γραφήματα, η Wall Street Journal, παρουσιάζει την πορεία βασικών οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας, πριν και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και το πως οι εκλογές στην κατέστρεψαν την ανάκαμψή της.

Όπως επισημαίνει στο δημοσίευμα, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκλονίσει την Ελλάδα». Η πορεία προς την εκλογή της αντιμνημονιακής κυβέρνησης τον Ιανουάριο και το διάστημα που ακολούθησε, έχει οδηγήσει σε σοβαρές αναταραχές στα ελληνικά assets. Τα spreads ανέβηκαν, τα ελληνικά ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις, το Χρηματιστήριο πέφτει, καταγράφονται απώλειες στις τραπεζικές καταθέσεις και μειώνονται καθημερινά τα ταμειακά διαθέσιμα λόγω της πτώσης των εσόδων.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η επίπτωση αυτής της αβεβαιότητας για την πραγματική οικονομία της Ελλάδας. Η Ελλάδα φαινόταν να είναι σε τροχιά ανάκαμψης μέχρι να την πλήξει η τελευταία πολιτική αβεβαιότητα. «Τώρα οι επενδυτές δεν είναι τόσο σίγουροι», επισημαίνει η Wall Street Journal.

Αναφορά γίνεται και στην επίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψυχολογία και όχι μόνο των επενδυτών σε ομόλογα και μετοχές. Υπήρξαν ισχυρές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, εν τω μέσω ανησυχιών ότι θα σταματήσει η έκτακτη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέληγε σε συμφωνία για την παράταση του προγράμματος διάσωσης, που έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ, ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων σταμάτησε να πληρώνει τους φόρους τους τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ελπίζοντας ίσως να επωφεληθεί από μια φορολογική αμνηστία.







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια