HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ραβασάκια στέλνουν οι τράπεζες



Ξεκινούν μαζικές ρυθμίσεις δανείων. Μπιλιετάκια σε εκατοντάδες δανειολήπτες που εμφανίζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή της δόσης του δανείου θα αποστείλουν οι τράπεζες, ύστερα από μια περίοδο αναμονής για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρόκειται να αποστείλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης επιστολή με την οποία θα περιγράφουν τους τρόπους ρύθμισης των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να ξεκινήσουν άμεσα οι ρυθμίσεις.

Η επιστολή θα επεξηγεί ακριβώς και τον όρο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και στην ουσία θα είναι η επιστολή που θα απευθύνουν οι τράπεζες στη συνέχεια στους πελάτες τους, καλώντας τους να προβούν στη ρύθμιση των δανείων τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας τα προσχέδια των επιστολών των τραπεζών θα έχουν υποβληθεί στην Ελληνική ένωση Τραπεζών και αυτή με τη σειρά της θα τα διαβιβάσει στο αρμόδιο υπουργείο.

Μέχρι τις 15 Ιουνίου οι τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν μαζικά τις πρώτες επιστολές προς τους δανειολήπτες. Σε πρώτη φάση αναμένεται να «φύγουν» επιστολές προς 25.000 – 30.000 δανειολήπτες και κατόπιν ανά δίμηνο θα καλούνται σε ρυθμίσεις ισάριθμες ομάδες δανειοληπτών.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση εκτοξεύθηκαν το 2014 στα 77 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις τράπεζες, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε νέο ρεύμα αθέτησης πληρωμής, καθώς μια μερίδα οφειλετών ανέστειλε την πρόθεσή του να ρυθμίσει τις οφειλές του.

Τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των στεγαστικών δανείων που είναι σε καθυστέρηση περισσότερο από δύο μήνες σε 300.000. Σε οριστική ή μερική καθυστέρηση είναι, επίσης, 700.000 καταναλωτικά δάνεια και 500.000 πιστωτικές κάρτες, αλλά και 100.000 μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα καλούν τους μη ενήμερους δανειολήπτες να προσέλθουν στα καταστήματα, προκειμένου να κάνουν αίτημα διευθέτησης της οφειλής τους, αξιοποιώντας τα εργαλεία ρύθμισης, που είναι διαθέσιμα στην αγορά.
Προκειμένου να αξιολογηθεί το αίτημα διευθέτησης της οφειλής, θα πρέπει να προσκομίσουν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση, τεκμηριωμένα με βάση πιστοποιητικά για τα εισοδήματά τους και την περιουσία τους.

Η τράπεζα θα πρέπει, στη συνέχεια, να προχωρήσει στην αξιολόγηση του οφειλέτη, λαμβάνοντας υπόψη:

• την οικονομική του θέση,

• το συνολικό ύψος και τη φύση των χρεών του περιλαμβανομένων τυχόν οφειλών του έναντι άλλων ιδρυμάτων,

• την τρέχουσα ικανότητα αποπληρωμής του,

• το ιστορικό οικονομικής συμπεριφοράς του,

• την προβλεπόμενη ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών του.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια