HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πιάσαμε πάτο, δεν πάει παρακάτω!

«Μα ποιος νοιάζεται για το Χρηματιστήριο; Έχει κανένας Έλληνας μετοχές για να στεναχωρηθεί με το κραχ των τελευταίων ημερών;»

Είναι ορισμένες από τις φράσεις που ακούμε από κάποιους που θέλουν να μη βλέπουν την πραγματικότητα. Που εθελοτυφλούν και μιλούν κυνικά, όπως έκανε ο Τσίπρας όταν τον ρώτησαν αν θα κλείσουν οι τράπεζες ή αν θα κουρευτούν οι καταθέσεις και είχε πει: «Οι Συριζαίοι δεν έχουν καταθέσεις».



Η βουτιά στο χρηματιστήριο, που ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα, δεν είναι μια απλή σύμπτωση και δεν αφορά μόνο τους επενδυτές που έχουν μετοχές. Κατ' αρχάς το γεγονός ότι έχουν υποστεί τεράστια ζημιά οι ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν επιστρέφουν καταθέσεις στα γκισέ, ενισχύει τους φόβους για ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Και όπως λένε καλά γνωρίζοντες: «Η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα γίνει με ξένα κεφάλαια. Θα γίνει με κούρεμα στις καταθέσεις».

Μην απορήσουμε λοιπόν αν δούμε ξανά ουρές στα ΑΤΜ να μαζεύουν ό,τι μπορούν και να τα βάζουν στο στρώμα. Εκεί που πήγαινε κάπως να εξομαλυνθεί η κατάσταση, έρχεται μια νέα καταστροφή που απειλεί το σύνολο της οικονομίας.

Οι επενδυτές φεύγουν από το ΧΑ και οι απώλειες είναι τεράστιες για τρεις λόγους που συνδέονται με μια λεπτή κλωστή με το Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρώτο είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Οι ανοησίες περί εκλογών ή Οικουμενικής που έριξαν στο τραπέζι διάφοροι «φωστήρες» της συγκυβέρνησης οδηγεί τους επενδυτές σε μαζικό ξεπούλημα. Δεν θέλουν να μείνουν σε μια αγορά που καταρρέει και σε μια χώρα που κάθε τρεις και λίγο στήνει κάλπες. Πανικόβλητο το Μαξίμου, βλέποντας το κραχ στο ΧΑ έβγαλε διαρροή ότι ο Τσίπρας είπε ότι είναι αδιανόητο να γίνονται εκλογές κάθε τρεις μήνες. Το κατάλαβε ότι ο Καμμένος και οι ψεκασμένοι του «καίνε» το Χρηματιστήριο όταν αυτό βούτηξε 8%. Αλλά ποιον απειλεί ο Καμμένος; Τους ξένους; Βαράνε τα νταούλια Πανούλη...

Το δεύτερο είναι η οικονομική αβεβαιότητα. Χωρίς συμφωνία με τους δανειστές και με τα μέτωπα να είναι όλα ανοικτά επανέρχονται τα σενάρια της χρεοκοπίας. Και είναι σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης. Ακόμη και σήμερα ο Τσακαλώτος προκάλεσε πανικό όταν είπε ότι αν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν πολύ... καήκαμε, με τους δανειστές να στέλνουν μήνυμα λίγο μετά ότι το κουαρτέτο δεν πρόκειται να επιστρέψει αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα.

Καήκαμε έτσι κι αλλιώς Ευκλείδη μου, αλλά δεν το έχεις πάρει χαμπάρι, όπως και πολλά άλλα. Με την οικονομία να βρίσκεται στον αέρα τι θέλουν να γίνει στην αγορά; Να πανηγυρίζουν για την περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ή για την... πολιτική λύση που αναζητά ο Αλέξης στο Παρίσι; Να λείπει Αλέξη μας, καλύτερα να μην διαπραγματεύεσαι γιατί όταν το κάνεις διαλύεται η χώρα.

Το τρίτο είναι βεβαίως το προσφυγικό. Οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να σκεφτούν ότι θα βρεθούν σε μια χώρα που έχει γεμίσει από χιλιάδες πρόσφυγες. Τι επενδύσεις να κάνουν; Τι εμπιστοσύνη να έχουν σε μια χώρα που δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο;
Κι έτσι φτάνουμε εδώ που είμαστε. Μια κοινωνία σε αναβρασμό, μια οικονομία υπό διάλυση, οι επιχειρηματίες στα κάγκελα και τα συνεταιράκια της συμφοράς να παίζουν παιχνίδια με τις εκλογές.

Αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει τη χώρα. Οι ευθύνες είναι βαρύτατες και κάποιος πρέπει να πληρώσει. Προς το παρών ας σωθεί η πατρίδα και μετά θα έρθει ο λογαριασμός.


antinews.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια