HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Συνταγές για το χταπόδι της Σαρακοστής


Λίγες μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή, τα θαλασσινά ετοιμάζονται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι μας. Η συνταγές που θα μοιραστώ μαζί σας είναι απλές και σίγουρα δεν θα λείπει από κανένα τραπέζι, ειδικά την Καθαρά Δευτέρα. Όμως, αυτό που παίζει σημαντικότερο ρόλο, είναι ο τρόπος μαγειρέματος. 


Το χταπόδι είναι αγαπημένος μεζές, αρκεί να έχει μαγειρευτεί όπως πρέπει και βασικός κανόνας είναι ότι ποτέ, ποτέ, δεν προσθέτουμε νερό όταν το μαγειρεύουμε. Το αφήνουμε να ψηθεί αργά και καρτερικά στα υγρά του, προσθέτοντας φυσικά τα κατάλληλα μπαχαρικά. Όπως τα περισσότερα θαλασσινά, δεν προσθέτουμε αλάτι εκτός κι αν είμαστε πολύ του αλμυρού αλλά και πάλι καλό είναι να το δοκιμάσετε, όπως άλλωστε όλα τα φαγητά που μαγειρεύετε. Φυσικά το χταπόδι μας είναι έτοιμο όταν τα πλοκάμια του χωρίζουν με ένα απλό τράβηγμα. Αν θέλετε να δώσετε μια πιο έντονη γεύση στο χταπόδι σας, μπορείτε να το ετοιμάσετε από την προηγούμενη και να το αφήσετε στο λαδολέμονο όλο το βράδυ. Εύχομαι σε όλους ένα καλό τριήμερο και καλή σαρακοστή!

Χταπόδι λαχταριστό με λαδολέμονο

Υλικά

1 μεγάλο χταπόδι

2 φύλλα δάφνης

λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι

μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Για το λαδολέμονο

200 ml παρθένο ελαιόλαδο

χυμό από 2 λεμόνια

λίγο νερό, ελάχιστο αλάτι

Για τη γαρνιτούρα

ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι μας, αφού το πλύνουμε και το καθαρίσουμε. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς χαμηλή. Προσθέτουμε τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού και το αφήνουμε να μαγειρευτεί αργά για να κατεβάσει τα υγρά του.

Ανά διαστήματα το αναποδογυρίζουμε και μόλις τα πλοκάμια του χωρίζουν, τότε είναι έτοιμο. Το αφήνουμε σε μια άκρη να κρυώσει και σε ένα μπολ το κόβουμε σε μπουκίτσες.

Ετοιμάζουμε το λαδολέμονο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα. Περιχύνουμε το χταπόδι μας και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό και το κρεμμύδι.

[Η Φρύνη Κάτσουνα ζει στα Χανιά. Συνεργάζεται με το εστιατόριο "Νυχτερίδα" στην οργάνωση μενού και σε σεμινάρια κρητικής διατροφής]

της Ευφροσύνης Κάτσουνα


Χταπόδι βάλσαμο, με πορτοκάλι και κάπαρη


Είναι κάποιες ώρες της μέρας που θες κάτι να τσιμπολογήσεις, να αλλάξεις την γεύση σου, να μην είναι ακριβώς φαγητό, ούτε γλυκό, αλλά να κάθεται σαν βάλσαμο στο στομάχι σου. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές οι καλές φίλες φροντίζουν γι’ αυτά και εγώ παρέλαβα το γυάλινο βάζο με τον σπέσιαλ μεζέ την επομένη που εκδήλωσα αυτή την επιθυμία. Το χταποδάκι ανάμεσα σε φλούδες πορτοκαλιού και πράσινους καρπούς κάπαρης έμοιαζε με έργο τέχνης μέσα στο μεγάλο γυάλινο, κλεισμένο αεροστεγώς βάζο. Για ένα μεγάλο διάστημα έγινε το δεκατιανό μου, το απογευματινό μου κολατσιό, ακόμα και η πρώτη επιλογή για τη μεταμεσονύχτια βόλτα στο ψυγείο. Κάποιες φορές το έκανα και κυρίως πιάτο. Φυσικά το πρώτο που ήθελα να μάθω, μόλις δοκίμασα την πρώτη μπουκίτσα, ήταν πώς το έφτιαξε και ήταν τόσο νόστιμο για να το μοιραστώ μαζί σας.

Υλικά

1 χταπόδι του ενός κιλού

ούζο

2 κουταλιές του γλυκού μέλι

1 δαφνόφυλλο

φλούδες από 1 πορτοκάλι

1-2 κουτ. κάπαρη

λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι

αλάτι

ρίγανη

Προαιρετικά

σκόρδο

καυτερή πιπεριά

2-3 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε το χταποδάκι με λίγο ούζο να σιγοβράσει, προσθέτουμε ένα δαφνόφυλλο, λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι, ελάχιστο νεράκι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μόλις μαλακώσει αρκετά, βγάλει και τα ζουμιά του, βγάζουμε το χταποδάκι και το κόβουμε μικρά κομματάκια στο πάχος που μας αρέσει. Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε λίγο ούζο, φλούδες από πορτοκάλι, λίγη κάπαρη δυο κουταλιές μέλι, αλάτι, τους κόκκους πιπεριού, λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και, προαιρετικά, μια-δυο σκελίδες σκόρδο, καυτερή πιπεριά και δυο τρία κομμάτια αστεροειδούς γλυκάνισου.

Τοποθετούμε μια σειρά χταποδάκι, που έχει ήδη κρυώσει, στη βάση του γυάλινου βάζου και εναλλάξ με ένα κουταλάκι βάζουμε λίγο από το μείγμα μας, πορτοκάλι, κάπαρη, κόκκους πιπεριού κλπ. Συνεχίζουμε τη διαδικασία έτσι ώστε η τοποθέτηση των υλικών να φτιάχνει το προσωπικό μας έργο μαγειρικής τέχνης. Αφήνουμε ένα μικρό κενό πάνω - πάνω στο βάζο μας ώστε να προσθέσουμε δύο μέρη ξύδι, ένα λάδι και, αν θέλουμε, λίγο ακόμα ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Αφού έχει κρυώσει, το σφραγίζουμε αεροστεγώς και το βάζουμε στο ψυγείο.

Το αφήνουμε ένα 24ωρο (ή και λιγότερο αν δεν κρατιόμαστε), ώστε να δέσουν τα υλικά και μετά το απολαμβάνουμε όποτε θέλουμε και με όποιο τρόπο. Ως μεζεδάκι, με ζεστό ψωμί είναι χάρμα!

Εγώ, όταν βαριέμαι τη γνήσια εκδοχή, κόβω για εναλλαγή κρεμμυδάκι, προσθέτω ρίγανη, φρέσκο λαδάκι και ξύδι και κάποιες φορές φτιάχνω μια βιαστική μακαρονάδα. Όπως είναι ζεστή, προσθέτω από πάνω δυο γεμάτες κουταλιές και γίνεται ένα φαγητό θαύμα. Αντίστοιχα το βάζω και ως γαρνιτούρα πάνω από βραστό ρύζι μπασμάτι.

της Κατερίνας Γκίκα


Χταπόδι στο τηγάνι 


Κρασάτο τηγανητό χταπόδι

1 χταπόδι

1-2 σκελίδες σκόρδο

1 ποτήρι από το νερό που θα βγάλει το χταπόδι βράζοντας

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

1 λεμόνι, τον χυμό του

ελαιόλαδο για το τηγάνι

αλεύρι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

μαϊντανό ψιλοκομμένο

Βάζω το καθαρισμένο χταπόδι σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό, σε μέτρια φωτιά, να μαγειρευτεί τόσο ώστε να είναι σχεδόν τελείως έτοιμο. Προσέχω να μείνει λίγο νερό στην κατσαρόλα γιατί θα το χρειαστώ μετά για το τηγάνι.

Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, χωρίζω τα πλοκάμια του (αν είναι μεγάλο τα κόβω σε μικρότερα κομμάτια), τα βάζω σε μια σακούλα με αλεύρι και τα κουνάω ν' αλευρωθούν καλά.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζω λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνω το σκόρδο κομμένο σε λεπτά φετάκια. Προσθέτω τα αλευρωμένα πλοκάμια, τ' αφήνω να πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά και τα γυρίζω να τηγανιστούν και από την άλλη. Σβήνω με το κρασί και προσθέτω το νερό του χταποδιού. Τα αφήνω να πάρουν βράση και ν' αρχίσει να πήζει η σάλτσα. Την τελευταία στιγμή προσθέτω το χυμό του λεμονιού, κουνάω μια-δυο φορές το τηγάνι και το βγάζω από τη φωτιά. Πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνω το πιπέρι στη διάθεση του καθενός.

Αλάτι, κατά τη γνώμη μου, το χταπόδι δεν το χρειάζεται.

της Λεονί Σταφυλά

bostanistas.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια