HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Μικρό οδοιπορικό στην Δαμασκηνιά Βοΐου Κοζάνης (video)


Η Δαμασκηνιά Κοζάνης είναι ορεινός οικισμός του Νομού Κοζάνης.

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού, στην πρώην επαρχία του Βοΐου, κοντά στά όρια με τον νομό Καστοριάς στις ανατολικές πλαγιές (Όντρια) του Άσκιου όρους, 82 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Κοζάνης, 20χιλ ΒΔτου Τσοτυλίου και 22χιλ. ΝΔ ‘Άργους Ορεστικού Ν. Καστοριάς .



Έως το 1928 ονομαζόταν Βεδυλούστιον. Αποτελείται από 7 συνοικίες (μαχαλάδες) και είναι στο κέντρο δεκαπέντε οικισμών που το περιβάλλουν.

Σήμερα οι κάτοικοι έχουν μειωθεί πολύ και φθάνουν τους 120 το χειμώνα και τους 400 το καλοκαίρι, ενώ παλαιότερα στην περίοδο του 1940 ξεπερνούσαν τους 740.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την γεωργία και την μαστορική καθώς και την παραγωγή κάστανων που είναι ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας.

Λόγω αυτής της παράγωγης τον Οκτώβριο γίνεται και η καστανογιορτή η οποία συγκεντρώνει πολύ κόσμο και θεωρείται γενικώς ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του δυτικού Βοΐου.

Η μοναδικότητα της περιοχής έγκειται στην αρμονική συνύπαρξη του αιωνόβιου δάσους και της άγριας πανίδας η οποία αποτελείται κυρίως από αγριόχοιρους, λύκους, αλεπούδες, λαγούς, ζαρκάδια, Κι μικρό αριθμό της καφέ αρκούδας της Πίνδου. Εξίσου σημαντικό στοιχείο το οποίο παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον στη γύρω περιοχή, αλλά και στον ίδιο οικισμό είναι η παρουσία παλαιοντολογικού υλικού αποτελούμενου κυρίως από απολιθωμένους κορμούς δέντρων θαλασσινών οστρέων ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών.



Ο πολιτιστικός και λαογραφικός σύλλογος Δαμασνηνιοτών η "Παναγία" ιδρύεται το 2000 με έδρα τη Δαμασκηνιά. Η δράση όμως των Δαμασκηνιωτων με τη μορφή συλλόγων είναι πολύ παλαιότερη καθώς αναφέρεται ο σύλλογος Δαμασκηνιωτών στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα και στα τέλη του ίδιου αιώνα, δημιουργείται σύλλογος γυναικών στον οικισμό.

Στις αρχές του 20ου αι. επίσης δημιουργείται σύλλογος από τους απόδημους Δαμασκηνιώτες στο New Hamshire, της Μασαχουσέτης με όνομα « Η κοίμηση της Θεοτόκου «και τέλος ιδρύεται σύλλογος από τους Δαμασκηνιώτες της Θεσσαλονίκης το 1975 ο οποίος υφίσταται εως και σήμερα.



Δείτε το βίντεο:



Ρεπορτάζ: Πέτρος Σταθακόπουλος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια