HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


450.000 ευρώ, καλείται να επιστρέψει ο Δήμος Κατερίνης για τα τρία «πράσινα σχολεία»


Ήδη ο Δήμος έχει αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο των Αθηνών.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μετονομασία των τριών νέων (βιοκλιματικών) δημοτικών σχολείων που λειτουργούν στην Κατερίνη, δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από το να επιβάλλει «πρόστιμο» στο Δήμο, αφού αντι της μετεγκατάστασης συγκεκριμένων σχολείων, ο Δήμος προτίμησε να εγκαταστήσει στα νέα κτίρια νεοϊδρυθήσες σχολικές μονάδες.

Περίπου 450.00 ευρώ καλείται να επιστρέψει άμεσα ο Δήμος Κατερίνης λόγω «δημοσιονομικής διόρθωσης» που αποφάσισε η Διαχειριστική Αρχή, μετά από έλεγχο που έκανε στα τρία σύγχρονα βιοκλιματικά σχολεία που κατασκεύασε ο Δήμος και χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ. Το «πρόβλημα» που προέκυψε από την ίδρυση νέων σχολείων και την εγκατάστασή τους στα συγκεκριμένα κτίρια, οφείλεται στο γεγονός οτι η χρηματοδότηση για την κατασκευή τους έγινε για μετεγκατάσταση σχολείων που ήδη λειτουργούν στον αστικό ιστό της Κατερίνης (4ο, 14ο και 15ο) και όχι για τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων (17ο, 18ο, και 19ο). Παρότι ο Δήμος προσπάθησε να «διορθώσει» το ζήτημα (προτείνοντας τη μετονομασία των νέων σχολικών μονάδων σε 4ο, 14ο και 15ο Δημοτικό Σχολείο), η πρόταση του όμως δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν επιτρέπει την οριστική στέγαση των νέων σχολικών μονάδων (17ο, 18ο και 19ο) στα νέα κτίρια, παρά μόνο την προσωρινή. Αυτό σημαίνει, οτι με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, θα χρειαστεί (ενδεχομένως) να γίνει «πραγματική» μετεγκατάσταση των σχολικών μονάδων του 4ου, 14ου και 15ου Δημοτικού Σχολείου στα βιοκλιματικά κτίρια. Η απόφαση της Διαχειριστικής αρχής για το 18ο Δημοτικό Σχολείο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «λόγω εγκατάστασης στο κτίριο του έργου, άλλης σχολικής μονάδας από αυτήν για την εξυπηρέτηση της οποίας αρχικά εντάχθηκε βάσει δήλωσης του δικαιούχου περί αναγκών μετεγκατάστασης και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας το οποίο αποφαινόμενο αρνητικά στο αίτημα αναθεώρησης του κτιριολογικού και στη συνέχεια γνωμοδοτώντας θετικά για την προσωρινή στέγαση ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, δεν επιτρέπει την οριστική στέγαση του 18ου Δημοτικού Σχολείου.» Το θέμα, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης. «Οι δημότες θα πληρώσουν πάλι τα σπασμένα;» ρώτησε ο κ. Κυριακίδης, ο οποίος θύμησε οτι πριν από λίγες μέρες τοποθετούμενος για θέμα που αφορούσε στην μετονομασία των «πράσινων» βιοκλιματικών Δημοτικών σχολείων που πρόσφατα κατασκευάστηκαν με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο Δήμο μας, είχε ρωτήσει, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που θα προκύψει πρόβλημα με τη χρηματοδότησή τους από την λανθασμένη απόφαση της μετονομασίας και όχι την ορθή της μετεγκατάστασης. «Δυστυχώς η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή προχώρησε σε έκδοση τριών αποφάσεων δημοσιονομικής διόρθωσης (150.000€ για κάθε σχολείο) με τις οποίες επιβάλλει πρόστιμο περίπου 450.000 ευρώ στο Δήμο Κατερίνης», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναφέροντας το «προφητικό» όπως το χαρακτήρισε ερώτημα, «ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτήν την άσχημη εξέλιξη» Αν και το ερώτημα κατατέθηκε (και) εγγράφως, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνοντας χρήση του κανονισμού λειτουργία του συμβουλίου, είπε πως η απάντηση θα δοθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης.

Κινείται κατά της απόφασης ο Δήμος Ωστόσο, ήδη ο Δήμος έχει αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο των Αθηνών (που ειδικεύεται σε παρόμοιες υποθέσεις) ώστε να ασκήθει έφεση και αίτηση αναστολής, ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά της σχετικής απόφασης της Διαχειριστικής Αρχής η οποία φέρει την υπογραφή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Να υπογραμμιστεί οτι η απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής αποτελεί νόμιμο τίτλο βεβαίωσης του χρέους και είναι αμέσως εκτελεστή. Η επιστροφή του ποσού πρέπει να γίνει εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την κοινοποίηση της σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. (η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε στις 3 Μαρτίου)

Τι αναφέρει η απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής: «ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ 1. Την επιβολή δημοσιονομικής διόρθωσης με τα παρακάτω στοιχεία: α) Φορέας, δικαιούχος του ΕΠ, στον οποίο επιβάλλεται η δημοσιονομική διόρθωση είναι ο Δήμος Κατερίνης και ΑΦΜ 998066810, ΔΟΥ Κατερίνης. β) Το συνολικό ποσό της δημοσιονομικής διόρθωσης ανέρχεται σε 152.513,60 € και αφορά στις δαπάνες που κρίθηκαν οριστικά ως μη επιλέξιμες για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα μετά από τη διενέργεια επαλήθευσης/επιθεώρησης. Το ανωτέρω ποσό αντιστοιχεί σε κατ’ αποκοπή διόρθωση ποσοστού 10% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών της πράξης. γ) Το ως άνω ποσό προέρχεται από χρηματοδότηση της πράξης με κωδικό ΟΠΣ 346495 η οποία έχει ενταχθεί στο Ε.Π. ΠΚΜ και χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και από εθνικούς πόρους, μέσω του Π.Δ.Ε (2011ΕΠ00880033). δ) Η δημοσιονομική διόρθωση στο ύψος του ως άνω ποσού αντιστοιχεί σε δηλωθείσες επιλέξιμες δαπάνες 1.525.136,01€ και προέκυψε από κατ’ αποκοπή διόρθωση ποσοστού 10% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών της πράξης Τα ανωτέρω αναζητούνται λόγω παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 20 της υπ. αριθμ. 14053/ΕΥΣ 1749/27-3-08 Υπουργικής Απόφασης Συστήματος Διαχείρισης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, λόγω εγκατάστασης στο κτίριο του έργου, άλλης σχολικής μονάδας από αυτήν για την εξυπηρέτηση της οποίας αρχικά εντάχθηκε βάσει δήλωσης του δικαιούχου περί αναγκών μετεγκατάστασης και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας το οποίο αποφαινόμενο αρνητικά στο αίτημα αναθεώρησης του κτιριολογικού και στη συνέχεια γνωμοδοτώντας θετικά για την προσωρινή στέγαση ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, δεν επιτρέπει την οριστική στέγαση του 18ου Δημοτικού Σχολείου. 2.α) Την ανάκτηση από τον υπόχρεο ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ του ποσού των 152.513,60€, ως αχρεωστήτως καταβληθέντος με βάση τα οριζόμενα στo άρθρο 15 της υπ. αριθμ. 14053/ΕΥΣ 1743/27-3-2008 Υπουργικής Απόφασης Συστήματος Διαχείρισης (ΦΕΚ 450/Β/27-03-08), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει. β) Η απόφαση αυτή αποτελεί νόμιμο τίτλο βεβαίωσης του χρέους και είναι αμέσως εκτελεστή.

Η επιστροφή του ποσού πρέπει να γίνει εντός δέκα πέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού και συγκεκριμένα στον ΚΑΕ 3943 «Έσοδα από καταλογισμούς σε φορείς που υλοποιούν προγράμματα του ΕΤΠΑ και του ΤΣ», αλλιώς το χρέος θα βεβαιωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ και θα επιδιωχθεί η είσπραξη του με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). H παρούσα απόφαση προσβάλλεται με ένδικα μέσα εντός 2 μηνών από της κοινοποιήσεως της.»


Πηγή: Νέα Πιερίας


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια