HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Θυελλώδης σύγκρουση στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος


Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει από τα πρακτικά που δημοσιεύει σήμερα ο ιστότοπος Euro2day, με τους ευρωπαίους εταίρους να επιμένουν σε μετάθεση των αποφάσεων για το 2018.
Από τους διαλόγους προκύπτει ότι η ένταση ήταν εμφανής μεταξύ των συμμετεχόντων, οι διαφωνίες του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους αλλά και η απόφαση της ελληνικής πλευράς να απορρίψει τη συμφωνία που εν τέλει βρέθηκε στο τραπέζι.

Ο Πόουλ Τόμσεν μάλιστα εγείρει θέμα για τα εργασιακά, σημειώνοντας πως το πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή περιέχει συγκεκριμένη ημερομηνία ανατροπής των ρυθμίσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που δεν είχε συμφωνηθεί με το ΔΝΤ.

Βάζει μάλιστα αστερίσκο και για το ασφαλιστικό, λέγοντας πως το Ταμείο έχει ζητήσει νομικέ συμβουλές για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης.

Η κόντρα

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές στις τοποθετήσεις του ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το κοινό ανακοινωθέν του Μαΐου του 2016, που μετέθετε τις ουσιαστικές αποφάσεις για μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018.

«Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτή είναι μία μεγάλη αποτυχία», φέρεται να αναφέρει προς το τέλος της σύσκεψης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κατηγορώντας ευθέως ορισμένους συναδέλφους του ότι επιδίωξαν να αλλάξουν το «αφήγημα» όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Το δίδαγμα είναι ότι θα πρέπει να μένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, κι όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το αφήγημα με δημόσιες τοποθετήσεις», είπε αιχμηρά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να δεχτεί λύση που δεν συγκεκριμενοποιεί τα δυνητικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι ακόμα δεν υπάρχει κοινός τόπος όσον αφορά τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Στη συνέχεια πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να εγκρίνει επί της αρχής τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς να προβεί σε εκταμιεύσεις προτού λυθούν οι διαφωνίες.

Αυτό το σενάριο απορρίφθηκε άμεσα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας αιχμηρά πως δεν μπορεί να καταλάβει αυτό το νέο ενδεχόμενο, το οποίο χαρακτηρίζει τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται πάντως να δέχεται πως το μοντέλο μετάθεσης των αποφάσεων για το χρέος και εκταμίευσης χρημάτων από το ΔΝΤ μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για τις διαπραγμαετύσεις.

Μία μέση οδό ακολούθησε η Γαλλία, με τον νέο γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λε Μερ να δηλώνει πως έχει εντολή από τον πρόεδρο Μακρόν να ζητήσει «καθαρότητα» για το χρέος. Εν τέλει προσθέτει πως κατανοεί τόσο τη θέση του κ. Τσακαλώτου όσο και την άποψη του κ. Σόιμπλε.

Σαφώς πιο ευθύς με όλους τους συμμετέχοντες ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «δεν είναι δυνατό» να υπάρξει μία λύση για το χρέος που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια