HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Σε άλλο μήκος κύματος Βρετανία και ΕΕ για τον «λογαριασμό» του Brexit


Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit, με τον αρμόδιο Βρετανό υπουργό Ντέιβιντ Ντέιβις να μεταβαίνει στην βελγική πρωτεύουσα με φόντο τον ήπιο πρώτο γύρο των συνομιλιών αλλά και τις εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις για τον λεγόμενο «λογαριασμό» του Brexit, το ποσό δηλαδή που θα κληθεί να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρησή του από την ΕΕ.
Στον πρώτο εισαγωγικό γύρο συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και τα θέματα που πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητες. Σειρά παίρνουν τώρα τα πιο ακανθώδη ζητήματα, τα δικαιώματα των πολιτών, το ιρλανδικό σύνορο και ο «λογαριασμός» του Brexit.

«Η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μας είναι προτεραιότητα για εμένα ξεκινώντας αυτό τον γύρο και είμαι ξεκάθαρος ότι είναι κάτι στο οποίο πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο» τόνισε ο Ντέιβις. «Κάναμε μια καλή αρχή τον προηγούμενο μήνα και αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με την πραγματική ουσία».

Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες θα συζητούν καθημερινά σε επίπεδο ομάδων εργασίας μέχρι την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα συναντηθούν όλα τα μέλη των αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Το κλίμα πάντως, σε σχέση με το κόστος της εξόδου, έχει διαφανεί δύσκολο από την περασμένη εβδομάδα. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «εκβιαστικά» τα ποσά που ζητεί η ΕΕ από τη χώρα του. «Νομίζω ότι τα ποσά που έχω δει… μου φαίνονται εκβιαστικά και νομίζω ότι το ‘άσ’ τους να λένε, δεν θα πάρουν δεκάρα’ είναι μια εντελώς κατάλληλη έκφραση» δήλωσε.

Από Ευρωπαίους αξιωματούχους ακούγονται εκτιμήσεις για ποσό ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο.

«Γελοίο» ήταν η αντίδραση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από την πλευρά της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιεί ότι «ο χρόνος πιέζει» αν Λονδίνο και Βρυξέλλες θέλουν να καταλήξουν, όπως προβλέπεται, σε συμφωνία ως τον Μάρτιο του 2019. Ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως τον Οκτώβριο του 2018 ώστε να μπορέσει να επικυρωθεί η τελική συμφωνία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ως την άνοιξη του 2019.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια