HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Το αλκοόλ με μέτρο «καθυστερεί» τον θάνατό μας


Μια ακόμη επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα τη μέρα μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, επιβεβαιώνοντας ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, επιβαρύνοντας σοβαρά την υγεία.
Η νέα κινεζο-αμερικανική μελέτη δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία (και ιδιαιτέρως από καρδιαγγειακά). Αντίθετα η μεγάλη και συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και ειδικότερα από καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Μπο Σι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ της Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 333.000 άτομα, τα από χωρίστηκαν σε έξι κατηγορίες ανάλογα με την κατανάλωση του αλκοόλ.

Ως ελαφριά κατανάλωση, οι επιστήμονες εννοούν την κατανάλωση το πολύ τριών ποτών την εβδομάδα, ενώ μέτρια θεωρούν την κατανάλωση μέχρι 14 ποτών την εβδομάδα για τους άνδρες και τριών έως επτά για τις γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς μελέτης, 34.754 άτομα πέθαναν από διάφορες αιτίες, από τους οποίους οι 9.000 έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια και σχεδόν 8.500 από καρκίνο.

Διαπιστώθηκε ότι οι «γεροί πότες» γένους αρσενικού είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 67% υψηλότερο κίνδυνο από καρκίνο.

Αντιθέτως, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με έως και 13% μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αιτία στους άνδρες και 25% μειωμένη θνησιμότητα στις γυναίκες.

Ειδικότερα ο κίνδυνος «καρδιαγγειακού θανάτου» ήταν μειωμένος κατά 21% στους άνδρες και κατά 34% στις γυναίκες. Παρόμοια ήταν η μείωση κινδύνου για όσους έκαναν ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για τους λόγους που η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει προστατευτική δράση. Όπως όμως εικάζουν, το αλκοόλ ενδεχομένως να βελτιώνει την εικόνα των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τις φλεγμονές τους και αποτρέποντας τον σχηματισμό θρόμβων στο εσωτερικό τους, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξάνει το επίπεδο της «καλής» χοληστερίνης και των αντιοξειδωτικών ουσιών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια