HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Το Ισλαμικό Κράτος έχασε και την πόλη αλ Καριατάιν


Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εκδίωξαν το Σάββατο το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από μια πόλη της επαρχίας Χομς με ιδιαίτερη συμβολική αξία, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, την ώρα που οι τζιχαντιστές βρίσκονται υπό πολιορκία στα τελευταία τους προπύργια στη Συρία.
Στις αρχές του Οκτωβρίου το ΙΚ είχε καταλάβει την πόλη αλ Καριατάιν (κεντρική Συρία), 100 χλμ. από την αρχαία πόλη της Παλμύρας, στην Μπαντίγια, τη συριακή έρημο. Η πόλη αποτελούσε για χρόνια σύμβολο της συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών στην εμπόλεμη από το 2011 Συρία.

«Μονάδες του συριακού στρατού σε συνεργασία με συμμαχικές δυνάμεις αποκατέστησαν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην πόλη αλ Καριατάιν, εξοβελίζοντας τους τρομοκράτες του Ντάες», μετέδωσε το SANA, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η νίκη των δυνάμεων του καθεστώτος σημειώθηκε «μετά την υποχώρηση τη νύχτα 200 και πλέον στοιχείων του ΙΚ τα οποία κατευθύνθηκαν προς την Μπαντίγια», τη μεγάλη έρημο της κεντρικής Συρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Δεχόμενο ταυτόχρονες επιθέσεις σε πολλά μέτωπα, το ΙΚ έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες βαριές ήττες στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ. Εκδιώχθηκε από μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων από τη Ράκα, τη de facto «πρωτεύουσά» του στη Συρία, και βλέπει να καταρρέει το «χαλιφάτο» την εγκαθίδρυση του οποίου είχε ανακηρύξει στα εδάφη που είχε καταλάβει το 2014.

Στη Συρία το ΙΚ ελέγχει ακόμα μερικούς θύλακες στην Μπαντίγια, μια έρημο που εκτείνεται στις επαρχίες Χομς και Ντέιρ Εζόρ, όπου όμως οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν εξαπολύσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Η οργάνωση είναι επίσης παρούσα σε καταυλισμούς παλαιστίνιων προσφύγων στη Γιάρμουκ, νότια της Δαμασκού.

Η τζιχαντιστική οργάνωση είχε καταλάβει για πρώτη φορά την αλ Καριατάιν το 2015—όταν απήγαγε χριστιανούς, λεηλάτησε και κατέστρεψε εκκλησίες—την έχασε το 2016 και την ξαναπήρε στις αρχές Οκτωβρίου. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η πόλη είχε 30.000 κατοίκους, ανάμεσά τους 900 χριστιανούς.

Η σημαντικότερη μάχη εναντίον του ΙΚ εκτυλίσσεται πλέον στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, την οποία χωρίζει στα δύο ο Ευφράτης. Εκεί, η τζιχαντιστική οργάνωση είναι αντιμέτωπη με δύο χωριστές εφόδους. Τη μία, στα δυτικά του ποταμού, έχουν εξαπολύσει δυνάμεις του καθεστώτος, οι οποίες με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν καταλάβει το βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας και προελαύνουν προς τα νοτιοανατολικά, με στόχο να ανακτήσουν τον έλεγχο της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας. Την άλλη έχει εξαπολύσει η αραβοκουρδική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι μαχητές της προελαύνουν από βορρά ανατολικά του Ευφράτη.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια