HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αποκάλυψη: Τα δύο σενάρια που εξετάζει η Μαδρίτη αν η Καταλονία επιμείνει στην ανεξαρτησία

Διατυπώνοντας μία ακόμη πρόταση για διάλογο, ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν αρνήθηκε να απαντήσει με σαφήνεια στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης, η οποία του ανανέωσε μέχρι την Πέμπτη την προθεσμία για να απαντήσει εάν προτίθεται, ναι ή όχι, να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας. 

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα El Mundo, η Μαδρίτη εξετάζει δύο επιλογές για να χειριστεί την κατάσταση στην Καταλονία, αν η περιφέρεια επιμείνει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Μαδρίτη θα ορίσει είτε υπηρεσιακή κυβέρνηση, είτε κυβέρνηση ενότητας αποτελούμενη από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων.  Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές, σε 3-6 μήνες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Η αντικατάσταση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας προκύπτει από την εφαρμογή των ειδικών εξουσιών που δίνει στη Μαδρίτη το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος.

«Για τους προσεχείς δύο μήνες, κύριος στόχος μας θα είναι να φθάσουμε σε διάλογο», έγραψε στον Μαριάνο Ραχόι.

Μέχρι σήμερα, η Μαδρίτη έχει κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε διάλογο, όσο οι αυτονομιστές δεν αίρουν την απειλή τους να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία, πράγμα που δεν έκανε σήμερα ο Πουτζντεμόν.

Αν και η καταλανική κοινωνία είναι διχασμένη ως προς την ανεξαρτησία, οι αυτονομιστές νομιμοποιούν το σχέδιο για την ανεξαρτησία μέσω του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, στον οποίο δηλώνουν ότι επικράτησαν με το 90% των ψήφων και το 43% συμμετοχής.

Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας αυτής προκάλεσε την μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην ιστορία της Ισπανίας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977. Η μερική ή ολική ανάκληση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας , για την οποία απειλεί η Μαδρίτη, θα είναι επίσης μέτρο που θα εφαρμόζεται για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Φράνκο.

Πολλοί φοβούνται ότι η λήψη τέτοιου μέτρου θα οδηγήσει σε ταραχές την Καταλονία.

«Θέλουμε να μιλήσουμε, όπως κάνουν οι συντεταγμένες δημοκρατίες, για το πρόβλημα που τίθεται για την πλειοψηφία του καταλανικού λαού που θέλει να ξεκινήσει την πορεία του ως ανεξάρτητης χώρας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου», γράφει ο Κάρλες Πουτζντεμόν επικαλούμενος πάντα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια