HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ένας δισεκατομμυριούχος στο τιμόνι της Χιλής

Η Λατινική Αμερική κάνει στροφή προς τα δεξιά και βάζει στο τιμόνι της τον συντηρητικό πρώην πρόεδρό της (2010-2014) και δισεκατομμυριούχο Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος θα διαδεχθεί τη σοσιαλίστρια Μισέλ Μπατσελέτ.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Πινιέρα έλαβε το 54,57% των ψήφων έναντι 45,43% του κεντροαριστερού αντιπάλου του, του πρώην δημοσιογράφου Αλεχάντρο Γκιγιέ. «Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», είπε ο 64χρονος ηττημένος λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Παρότι η αναμέτρηση αναγγελλόταν αμφίρροπη από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, τελικά ο 68χρονος επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος κατήγαγε μια καθαρή νίκη.

«Στον πρώτο γύρο λάβαμε λιγότερες ψήφους από ό,τι προβλεπόταν και στον δεύτερο περισσότερες από ό,τι προβλεπόταν», είπε με εμφανή ικανοποίηση ο Πινιέρα κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής, πλάι στον αντίπαλό του, ο οποίος υποσχέθηκε μια «εποικοδομητική» αντιπολίτευση.



Ο Πινιέρα, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, θα επανέλθει στην προεδρία της Χιλής για το διάστημα από το 2018 μέχρι το 2022. Οι υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους στο Σαντιάγο για να πανηγυρίσουν.

Άνθρωπος παθιασμένος με την ιστορία και μεγάλος βιβλιόφιλος ο Πινιέρα υποστηρίχθηκε ανεπιφύλακτα από τον φίλο του, τον νομπελίστα λογοτεχνίας Μάριο Βάργκας Γιόσα.

Τη Χιλή, μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, κυβέρνησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κεντροαριστερή Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία προώθησε σε μια πολύ συντηρητική κοινωνία μια σειρά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, από τη νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλοφίλων ως την αποποινικοποίηση της άμβλωσης. Ο νόμος δεν της επέτρεπε να είναι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές.

«Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να συζητιούνται, είναι αμετάκλητες», έκρινε ο αναλυτής Γκιγιέρμο Όλτσμαν. Ανάμεσα στις σημαντικότερες είναι η δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία όμως ακόμα συζητείται στο κοινοβούλιο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Μπατσελέτ τηλεφώνησε στο νικητή για να τον συγχαρεί και πλάνα από τη συνομιλία μετέδωσε το CNN Chile. Όπως ορίζει η πολιτική παράδοση στη Χιλή, ο εκλεγμένος πρόεδρος την κάλεσε για πρωινό στο σπίτι του σήμερα.



Η νίκη του Πινιέρα μοιάζει να επιβεβαιώνει αυτό που αναλυτές χαρακτηρίζουν το τέλος ενός ιστορικού κύκλου για τη λατινοαμερικάνικη αριστερά, καθώς στην Αργεντινή με τον Μαουρίτσιο Μάκρι, στη Βραζιλία με τον Μισέλ Τέμερ ή στο Περού με τον Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι πολλές από τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής έχουν πλέον συντηρητικούς ηγέτες.

Η Μισέλ Μπατσελέτ είναι η μοναδική γυναίκα που κυβερνούσε μια χώρα της περιοχής και η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε στην προεδρία της Χιλής.



Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2,7 δισεκ. δολάρια από το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Forbes, είχε εξασφαλίσει, πριν από τον δεύτερο γύρο, την υποστήριξη του ακροδεξιού υποψήφιου Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο οποίος έλαβε το 7,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο κι αυτοπροβάλλεται ως διεκδικητής της πολιτικής κληρονομιάς του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Ο νικητής των εκλογών της Κυριακής πάντως δεν θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν το Νοέμβριο, για πρώτη φορά με αναλογική, δημιούργησαν ένα πολιτικό τοπίο με κατακερματισμένη την πολιτική δύναμη.

Ο μελλοντικός ένοικος του προεδρικού μεγάρου Λα Μονέδα «θα χρειαστεί να συνάψει συμμαχίες» με άλλες πολιτικές δυνάμεις, προέβλεψε ο Ροδρίγο Οσόριο, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγο.

Ο διάδοχος της Μπατσελέτ στην προεδρία της πέμπτης ισχυρότερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής θα επωφεληθεί πάντως από την ανάκαμψη της οικονομίας. Έπειτα από τέσσερα χρόνια που βρισκόταν στο ρελαντί, με ρυθμό επέκτασης 1,8% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο, η οικονομία της Χιλής θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2018, σύμφωνα με τη Cepal, την οικονομική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λατινική Αμερική.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια