HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η ειρωνική-προκλητική ονομασία που έδωσε ο Ερντογάν στη χερσαία επίθεση κατά των Κούρδων


Χερσαία επιχείρηση στην περιοχή Αφρίν της Συρίας ξεκίνησε σήμερα η Τουρκία, με τον πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να την ονομάζει «Κλάδος Ελαίας». Κάτι απολύτως ειρωνικό και ταυτοχρόνως προκλητικό, για μια πολεμική κίνηση.
Το κλαδί ελιάς είναι πάντα συνώνυμο με την ειρήνη, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το περιστέρι της ειρήνης κρατάει στο στόμα του ένα κλαδί ελιάς. Ψιλά γράμματα, ωστόσο, όπως φαίνεται αυτά για την ηγεσία της γειτονικής χώρας, που έχει βάλει στο στόχαστρό της τους Κούρδους.

Μάλιστα, τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Αφρίν της Συρίας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σπεύσει να κρυφτεί στα σπίτια του και σε καταφύγια.

Αυτό έγινε γνωστό από έναν ανώτερο Κούρδο αξιωματούχο, τον Χεβί Μουσταφά, υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής διοίκησης που κυβερνά το Αφρίν. Μάλιστα, ο ίδιος άνθρωπος ήταν που μετέφερε την είδηση ότι στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες.

Τσαβούσογλου: Ενεργούμε σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο

Τους βομβαρδισμούς επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως επισήμανε, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στοχοθετούν μονάχα τρομοκράτες, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του ενημέρωσε τους παράγοντες που εμπλέκονται στη Συρία σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφρίν και τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει ότι οι σύμμαχοί της δεν θα ταχθούν στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία απέστειλε έγγραφη αναφορά στη συριακή κυβέρνηση. «Ενημερώσαμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις ενέργειές μας. Ενημερώσαμε ακόμα και τη συριακή κυβέρνηση εγγράφως» τόνισε. «Ακόμα κι αν δεν διατηρούμε σχέσεις με το καθεστώς, ενεργούμε σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

Απομακρύνθηκαν από την περιοχή οι Ρώσοι

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι στρατιώτες και τα μέλη της Στρατιωτικής Αστυνομίας που στάθμευαν εκεί, αποχώρησαν μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, όπως μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μια μονάδα του ρωσικού Κέντρου για τη συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία μεταφέρθηκε από το Αφρίν στο Ταλ Άτζαρ, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες ή τραυματισμοί μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών.

Η Μόσχα εξέφρασε ανησυχίες για την εμπλοκή της Άγκυρας στη Συρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι η Ρωσία εμμένει στη σταθερή θέση της για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα της συριακής κρίσης, το οποίο θα βασίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Προειδοποίησε και για συνέχεια ο Ερντογάν

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ», μια άλλη πόλη της Συρίας, που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι και αυτή υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Ένας εκπρόσωπος των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG,) είπε στο πρακτορείο Reuters ότι τα τουρκικά μαχητικά βομβαρδίζουν το Αφρίν και πολλά χωριά γύρω από αυτό. Επίσης, υποστήριξε ότι υπάρχουν τραυματίες, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός τους.

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Συρίας, θέτοντας την Τουρκία απέναντι στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον διανύουν περίοδο έντασης.

Με άλλα λόγια, αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι το κλαδί ελιάς έχει απομακρυνθεί από τις κουρδικές περιοχές, παρά τον «Κλάδο Ελαίας» του Ερντογάν…

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια