HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Επικοινωνιακά παιχνίδια της Hurriyet που μιλάει για προβοκάτσια από Ελλάδα και Κύπρο


Προσχεδιασμένη πρόκληση το επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, Saipem, χαρακτηρίζει σε ολοσέλιδο και πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Η εφημερίδα, με πηχυαίο τίτλο, στο πρωτοσέλιδο της, χαρακτηρίζει «σχεδιασμένη προβοκάτσια» των Ελληνοκυπρίων την μετακίνηση του γεωτρύπανου Saipem στην ελληνοκυπριακή ΑΟΖ (την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «περιοχή ανοικτά της τουρκοκυπριακής δημοκρατίας»). Ενώ αναφέρει πως αυτό έγινε ώστε σκόπιμα η Λευκωσία να δημιουργήσει ένταση και να φέρει το θέμα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Πρόκειται για προβοκάτσια των Ελληνοκυπρίων για να πάνε το θέμα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ» γράφει το ολοσέλιδο δημοσίευμα της Hurriyet αναφέροντας μάλιστα ότι το επεισόδιο έγινε σε περιοχή «ανοιχτά της τουρκοκυπριακής δημοκρατίας».

Μάλιστα, η Hurriyet δεν διστάζει να επικαλεστεί «δημοσίευμα» της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο, όπως υποστηρίζει, ο κ. Αναστασιάδης πληροφόρησε τους άλλους Κύπριους πολιτικούς αρχηγούς για το σχέδιο την Πέμπτη, «προηγουμένη της έντασης». Τέτοιο δημοσίευμα δεν προκύπτει από αναζήτηση που κάναμε στις δημοσιεύσεις του «Φιλελεύθερου» την τελευταία εβδομάδα. Εξάλλου η Hurriyet δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην ημέρα της δημοσίευσης ή το αν έγινε στην έντυπη ή την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, ούτε κάποιο στοιχεία που να παραπέμπει σε συγκεκριμένο θέμα της κυπριακής εφημερίδας.

Υπενθυμίζεται ότι το γεωτρύπανο της ENI προσπάθησε να προσεγγίσει στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, στη θέση «Σουπιά» όπου θα εκτελούσε γεώτρηση. Τουρκική φρεγάτα προσπάθησε, με επικίνδυνους ελιγμούς, να το σταματήσει και μάλιστα παρολίγον να συγκρουστούν τα δυο σκάφη.


Το γεωτρύπανο πάντως έχει αποχωρήσει προσωρινά από την ΑΟΖ και θα καταπλεύσει στο Μαρόκο. Ωστόσο, η ιταλική ENI, που έχει αναλάβει την γεώτρηση διαβεβαίωσε πως σε καμία περίπτωση δεν ματαιώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της στην ελληνοκυπριακή ΑΟΖ απλά θα μετατεθούν για το προσεχές διάστημα.



Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια