HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ύσσωπος ο φαρμακευτικός: Το βότανο πανάκεια

Ο Ύσσωπος έχει ένα ενδιαφέρον φάσμα εφαρμογών, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλονται στη δράση της πικρής ουσίας που περιέχει.

Δρα ως αντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό/απεκκριτικό (υγροποιεί τις βρογχικές εκκρίσεις), εφιδρωτικό και ηρεμιστικό, αντιβηχικό, μαλακτικό, τονωτικό (ειδικά της καρδιάς και της αναπνοής), πεπτικό/στομαχικό (κακή πέψη, δυσπεψία, τυμπανισμός), αντιπυρετικό και επουλωτικό (δερματίτιδα, έκζεμα, πληγές).
Τον χρησιμοποιούμε για το βήχα, τη βρογχίτιδα και τη χρόνια καταρροή. Οι εφιδρωτικές ιδιότητες που έχει τον κάνουν ωφέλιμο για το κοινό κρυολόγημα. Ακόμα, το φυτό δρα θετικά κατά των νευραλγιών, του νευρικού βήχα και του κοκίτη. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως νευροτονωτικό σε καταστάσεις ανησυχίας, υστερίας και ελαφριάς επιληψίας.
Διαθέτει αντιβακτηριδιακές, αντιπυρετικές και σπασμολυτικές ιδιότητες, είναι θερμαντικός και τονωτικός, ενώ επιδρά ευνοϊκά σε πολλά προβλήματα των πνευμόνων και του ανώτερου αναπνευστικού (άσθμα, βρογχίτιδα, καταρροή, βήχας, φυματίωση). Επειδή δεν εμφανίζει τοξικότητα και παρενέργειες, μπορεί να χρησιμοποιείται άφοβα σε παιδιά (όχι βρέφη) που πάσχουν από κρυολόγημα το οποίο εκδηλώνεται με βήχα και καταρροή.
Βασικές χρήσεις
* Ως έγχυμα, με την χρήση επίγειων τμημάτων του, μπορεί να προλάβει την εξέλιξη ή την επιδείνωση κρυολογήματος και γρίπης, ενώ τονώνει τη λειτουργία του πεπτικού και του νευρικού συστήματος, αντιμετωπίζοντας δυσκοιλιότητα, τυμπανισμό και αέρια και εξουδετερώνοντας τη νευρική ένταση. Λειτουργεί αποχρεμπτικά σε περιπτώσεις βρογχίτιδας, άσθματος και πνευμονικών παθήσεων. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλάκια του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Το ρόφημα το πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα.
* Με πλύσεις ή γαργάρες, συμβάλλει στην απομάκρυνση συσσωρευμένων φλεγμάτων.
* Το αιθέριο έλαιό του, είναι κατάλληλο για εντριβή σε περιπτώσεις κρυολογήματος του στήθους, ενώ χρησιμοποιώντας το στο μπάνιο, προσφέρει χαλάρωση των νεύρων και εξουδετέρωση δυσάρεστων και αγχωτικών σκέψεων και συναισθημάτων.
Για την βρογχίτιδα ή τα κρυολογήματα του στήθους μπορούμε να κάνουμε εντριβές διαλύοντας 10 σταγόνες ελαίου Υσσώπου σε 20 ml αμυγδαλέλαιου.
* Βάμμα: Αν χρησιμοποιήσουμε το βάμμα του τότε παίρνουμε 1-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα. Το βάμμα μπορούμε να το συνδυάσουμε με άλλα αποχρεμπτικά βότανα όπως η Γλυκόρριζα, η Ινούλα και ο Άνηθος.
Επισήμανση
Να μην χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο του φυτού, χωρίς παρακολούθηση ειδικού, καθώς έχει συνδεθεί με πρόκληση επιληπτικών κρίσεων.
Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγεται η χρήση του κατά την διάρκεια της κύησης.

πηγή:proionta-tis-fisis.com


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια