HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


"Πράσινο φως" από την Ολομέλεια της βουλής της ΠΓΔΜ για παραπομπή της συμφωνίας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων


Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ενέκρινε σήμερα με 69 ψήφους του 120μελούς κοινοβουλίου την παραπομπή της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Η Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει το κείμενο εντός της ημέρας και θα το παραπέμψει στη Νομοθετική Επιτροπή, η οποία και θα το αναπέμψει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προς επικύρωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, η κύρωση στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει στο τέλος του μήνα εάν η πΓΔΜ θα πάρει μια ημερομηνία για διαπραγματεύσεις.


O Ντιμιτρόφ ανέφερε στην ομιλία του ότι η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί από το κοινοβούλιο πριν από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 25 και 26 Ιουνίου, προκειμένου, όπως είπε, η χώρα να λάβει ημερομηνία έναρξηςενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, βουλευτές φώναζαν "προδότες" από τις θέσεις τους. Μετά την ψηφοφορία άρχισαν να χτυπούν τα χέρια τους στις κοινοβουλευτικές έδρες και να φωνάζουν: «Προδότες, πουλήσατε το κράτος».

Την ίδια ώρα, διαδηλωτές έκαιγαν αντίγραφο της συμφωνίας έξω από το Σκοπιανό Κοινοβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Hristijan Mickoski γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της Βουλής για την κύρωση της συμφωνίας. Ο βουλευτής του κόμματος Antonio Milososki ανέφερε ότι το VMRO-DPMNE θεωρεί πως η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και το μοναδικό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με το κόμμα αυτό, είναι να μην προχωρήσει η κύρωσή της από το κοινοβούλιο της χώρας.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές. Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.




Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια