HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Με το βλέμμα στη ΔΕΘ – Τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι δυνατότητες μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η διατήρηση των συντάξεων στα τρέχοντα επίπεδα με αναβολή της μείωσής τους από το 2019 είναι μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται

Με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος η κυβέρνηση φέρεται να αποδύεται πλέον σε «αγώνα» ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέρουν τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματά τους και στην ατζέντα των μέτρων που πρόκειται να εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ φέρεται να κυριαρχούν οι φοροελαφρύνσεις και η ενίσχυση των κοινωνικών παροχών, σε μία προσπάθεια να ενδυναμωθεί το αριστερό και κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι δυνατότητες μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η διατήρηση των συντάξεων στα τρέχοντα επίπεδα με αναβολή της μείωσής τους από το 2019 είναι μεταξύ των μέτρων που εξετάζουν στην κυβέρνηση. Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχουν ήδη προιδεάσει με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, δε, να υποστηρίζει στο Real Fm ότι «πολύ σύντομα οι πολίτες θα δουν τη διαφορά».

Την ίδια ώρα και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΤ3, υποστήριξε πως ήδη έχει διασφαλιστεί ένας δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα διατεθεί για ένα μείγμα φοροελαφρύνσεων, εισφοροελαφρύνσεων κι ενίσχυσης κοινωνικών παροχών. «Πλέον, η κυβέρνηση είναι σε θέση να κάνει καθολική κοινωνική πολιτική, και όχι μόνο να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, όπως έκανε το 2015 - και να ενισχύσει και τα μεσαία στρώματα» υποστήριξε η κυρία Αχτσιόγλου.

Η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Έτσι, όλη η προσοχή επικεντρώνεται στην ομιλία του πρωθυπουργού στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου. Πριν την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, στη διάρκεια των οποίων θα ακούσει τα προβλήματα και τις προτάσεις τους.

Τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ, γι' αυτό θα συμμετέχουν αρκετές αμερικανικές εταιρείες στη διοργάνωση και θα υπάρξουν ευκαιρίες για την επίτευξη επιχειρηματικών συμφωνιών.

Φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις, ενίσχυση κοινωνικών παροχών

Ακόμη ένα δείγμα για τις προθέσεις του πρωθυπουργού έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm». Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να ενισχυθεί η οικονομική θέση και δυνατότητα των μεσαίων και χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Τα μέτρα θα είναι κυρίως φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα, με δυνατότητες, όπως ανέφερε, μείωσης του ΕΝΦΙΑ, στοχευμένες και σημαντικές φοροελαφρύνσεις. Στα σχέδια του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται ακόμη δράσεις για τη μείωση της ανεργίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά κι επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελούν και βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Μείωση ανεργίας, αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας που υπογράμμισε πως μέσα στον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσει στις «εμβληματικές» πρωτοβουλίες για τον βασικό μισθό και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Οι συλλογικές συμβάσεις, ο βασικός μισθός και η μείωση της ανεργίας, είναι τρεις συνθήκες οι οποίες ενισχύουν καταλυτικά τις δυνάμεις και τα δικαιώματα των ανθρώπων της εργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Εργασίας που έκανε λόγο για τέσσερις κινήσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά:

1. Μείωση της ανεργίας, επικεντρώνοντας στον σκληρό πυρήνα της, δηλαδή άτομα μεγάλης ηλικίας με πολλά χρόνια χωρίς δουλειά και νέους με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης.

2. Αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση αυτή θα δώσει το έναυσμα για να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι μισθοί και στην κατώτερη κλίμακα, αλλά και στα επόμενα μισθολογικά κλιμάκια.

3. Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και επέκταση κλαδικών συμβάσεων.

4. Χτύπημα της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Δεν είναι αναγκαία η μείωση συντάξεων

Η κυβέρνηση επιμένει επίσης ότι η νομοθετημένη μείωση των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019 δεν είναι αναγκαία. Την άποψη αυτή έχει εκφράσει αρκετές φορές η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου. Πλέον και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων. «Όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Και όταν θα έχουμε μια καθαρή εικόνα, θα κάνουμε και τις επίσημες ενημερώσεις σε σχέση με το ζήτημα των συντάξεων» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πιο κατηγορηματικός ήταν ο κ. Βερναρδάκης, ο οποίος τόνισε πως είναι κοινή η αίσθηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι η μείωση που προβλέπεται από 1/1/2019 δεν πρέπει να γίνει, διότι υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια