HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Το «αντάλλαγμα» που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ για τον πάστορα Μπράνσον


Τη διακοπή των διαδικασιών εναντίον τουρκικής τράπεζας, στην οποία ενδέχεται να επιβληθούν τεράστια πρόστιμα, ζήτησε η Τουρκία από τις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, αυτή η πρόταση της Άγκυρας προς της Ουάσιγκτον δεν έγινε δεκτή από τον Ντόναλντ Τραμπ.
ΗΠΑ και Τουρκία επιδίδονται σε ένα διπλωματικό μπρα-ντε-φερ κυρίως -μεταξύ άλλων- για την τύχη του Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατία» και κρατείται στη γειτονική χώρα εδώ και ενάμιση χρόνο. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Αμερικανός πάστορας τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες αξιώνουν μάταια την απελευθέρωση του Μπράνσον από την Τουρκία, τη σύμμαχό τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ, επέβαλαν μια σειρά από κυρώσεις κατά της Άγκυρας, η οποία απάντησε με παρόμοια μέτρα.

Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Μπράνσον και αυτή άλλων Αμερικανών που κρατούνται στην Τουρκία, όπως και τριών Τούρκων, που εργάζονται σε αμερικανικές αποστολές στη χώρα, η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την έρευνά της για την τράπεζα Halkbank, αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην κρατική αυτή τουρκική τράπεζα μπορεί να επιβληθεί τεράστιο πρόστιμο καθώς οι ΗΠΑ τη θεωρούν ύποπτη ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Εξάλλου, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, έχει ήδη καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 32 μηνών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση που αφορά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ απέρριψαν την προσφορά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ένα πιθανό πρόστιμο κατά της Halkbank και άλλες ένδικες διαφορές δεν θα συζητηθούν έως ότου αφεθεί ελεύθερος ο Μπράνσον, διευκρίνισε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Ένας πραγματικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν θα είχε, εξ αρχής, ποτέ συλλάβει τον πάστορα Μπράνσον», πρόσθεσε η ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την Παρασκευή νέο αίτημα για άρση του κατ' οίκον περιορισμού του Αμερικανού πάστορα, στον οποίο μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών για κατασκοπεία και τρομοκρατικές δραστηριότητες, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Αυτές οι αντεγκλήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας είχαν αποτέλεσμα η οικονομία της γειτονικής χώρας να δεχθεί ιδιαίτερες πιέσεις και η τουρκική λίρα να υποχωρήσει.






Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια