HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Το χρονικό του απίστευτου βανδαλισμού στο Βυζαντινό Μουσείο

Σάββατο 28 Ιουλίου ώρα 17.30. Δύο μεσόκοπες γυναίκες μπαίνουν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έχοντας μεγάλες τσάντες. Βαδίζουν δίπλα - δίπλα και περιηγούνται στα εκθέματα μόνιμης και περιοδικής έκθεσης του Μουσείου που φιλοξενούνται σε διπλανές αίθουσες.

Πλησιάζει η νύχτα της Πανσελήνου του Ιουλίου αλλά το Μουσείο δεν έχει ιδιαίτερο κόσμο. Εικοσιέξι φύλακες επιτηρούν τα περισσότερα από 25.000 αντικείμενα - κειμήλια βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων - που φιλοξενούνται στους χώρους του Μουσείου αλλά και την περιοδική ψηφιακή έκθεση του Παναγίου Τάφου όπου ξεκίνησε η περιήγηση των δυο επισκεπτριών. Με την πλάτη γυρισμένη στους φύλακες, οι δύο γυναίκες βάζουν το χέρι στις τσάντες τους και μετά σαν να  ραντίζουν με δάφνη αντικείμενα κι εικόνες ή να τα ακουμπούν σαν να θέλουν να πάρουν δύναμη.

Κι όμως. Επί μιάμιση ώρα δεν τα ραντίζουν με νερό αλλα με ... baby oil αναμεμειγμένο με παραφίνη. Τι κάνουν; Πιθανόν ραίνουν τις εικόνες με λάδι από καντήλι με ολίγο παραφινέλαιο. Δυο φύλακες κάνουν σύσταση στις επισκέπτριες να μην αγγίζουν τα εκθέματα. Μόνο τότε σταματούν για λίγο το ... ράντισμα για να ξαναρχίσουν ακάθεκτες.

Αποτέλεσμα, την επομένη το Μουσείο να είναι όλο... λαδωμένο.  Το υπουργείο Πολιτισμού δεν ανέφερε τίποτα για το συμβάν, το οποίο αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ της «Καθημερινής» μερικές μέρες πριν. Και μόνο η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων έσπευσε προς αυτοψία. Κάλλιο αργά παρά ποτε, το ΥΠΠΟΑ χαρακτηρίζει «κακόβουλη ενέργεια» το ράντισμα με το ελαιώδες υγρό  και ενημερώνει επίσημα ότι ειδοποιήθηκε η Σήμανση και η Κρατική Ασφάλεια προς εξέταση των επιτόπιων στοιχείων. «Η κακόβουλη αυτή πράξη δεν επέφερε καμία ανήκεστο βλάβη σε αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό τους», αναφέρεται.

Αποκαταστάθηκαν οι βλάβες; «Στο σύνολό τους σχεδόν ναι», αναφέρουν πληροφορίες του TheTOC. «Τα περισσότερα αντικείμενα έχουν αποκατασταθεί λόγω κινητοποίησης του τμήματος Συντήρησης του Β&ΧΜ, ενώ η πλήρης αποκατάσταση του  ξύλινου κοπτικού σταυρού - σύμβολου της κοπτικής τέχνης των Χριστιανών της Αιγύπτου που κατέχει περίοπτη θέση στην κεντρική αίθουσα των μόνιμων συλλογών πιθανόν να αργήσει λίγο περισσότερο διότι το λάδι έχει ποτίσει».

Η ζημιά έχει αποκατασταθεί σε ένα πολύ μεγάλο της μέρος, λοιπόν, παραμένουν ωστόσο πιτσιλιές σε σημεία των τοίχων και λαδιές σε σημείο του παρκέ που δεν έχουν καθαριστεί. Επίσης δεν έχουν καθαριστεί τα ... λαδωμένα δακτυλικά αποτυπώματα στις προθήκες εκθεμάτων του Μουσείου.

Οι άνθρωποι του Μουσείου είναι εν αναμονή της διεξαγωγής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) «προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, να ανευρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες».

Εν αναμονή, λοιπόν. Αν και το ότι 26 φύλακες δεν έκαναν αντιληπτό την ίδια ημέρα τίποτα απ' όλα αυτά θα πρέπει να ανησυχήσει το υπουργείο για τα συστήματα φύλαξης ενός Μουσείου τόσο πολύτιμου για τη συλλογική μας μνήμη.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια