HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Νιώθεις μόνος; Πέσε και κοιμήσου

Έρευνα από το University of California, Berkeley ενισχύει τη σχέση μεταξύ μοναξιάς και ύπνου.

Ερευνητές του University of California, Berkele ενδιαφέρθηκαν να μελετήσουν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της μοναξιάς, της κοινωνικής απομόνωσης και του κακού ύπνου. Αυτού που 'χει διακοπές, που δεν μας ξεκουράζει. Θύμισαν και ότι η μοναξιά αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας και συνδέεται με πολυάριθμες συννοσηρότητες (πρόσκαιρη συνύπαρξη δύο ή περισσότερων ψυχιατρικών διαταραχών ή διαταρχών προσωπικότητας).

Η ερώτηση που έθεσαν ήταν αν η απώλεια ύπνου μπορεί να προκαλέσει τη μοναξιά. Η απάντηση ήταν πως διαπιστωμένα οι διαταραχές στον ύπνο κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν πιο μόνοι. Έχουν και πιο έντονη δραστηριότητα, στο σημείο του εγκεφάλου που αντιλαμβάνεται τις απειλές.

Σε άλλο πείραμα, ζητήθηκε από 1000 ανθρώπους να βαθμολογήσουν φωτογραφίες ανθρώπων, ανάλογα με το πόσο κοινωνικά ελκυστικοί φαίνονταν. Μεταξύ τους ήταν και κάποιοι που δεν κοιμούνταν σωστά. Αυτοί πήραν το χειρότερο βαθμό. Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι η αποξένωση που σχετίζεται με τον ύπνο, θα μπορούσε "να προκαλέσει μετάδοση της μοναξιάς. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Η στέρηση ύπνου μπορεί να μας μετατρέψει σε κοινωνικά λεπρούς" δήλωσε ο Matthew Walker, καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο "Why We Sleep". Πρόσθεσε πως "οι άλλοι άνθρωποι μας αντιλαμβάνονται ως πιο κοινωνικά απωθητικούς και αυξάνουν περισσότερο την κοινωνική απομόνωση. Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην κρίση της δημόσιας υγείας που είναι η μοναξιά".





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια