HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η δεύτερη «ανάγνωση» της δημοσκόπησης της ΔΙΟΝ Τηλεόρασης



Μελετώντας λίγο καλύτερα την δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της ΔΙΟΝ Τηλεόρασης και δημοσιεύσαμε εχθές (διαβάστε με κλικ εδώ), διαπιστώνει κανείς ότι τα νούμερα λένε πολύ περισσότερα πράγματα τόσο στον ψηφοφόρο όσο και στους υποψήφιους.

Πάμε να δούμε 2 πολύ σημαντικές παραμέτρους (πίνακες) της εν λόγω δημοσκόπησης που θα μας βγάλουν σημαντικά συμπεράσματα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ



Στον πίνακα αυτόν βλέπει κανείς ότι προηγείται (εκ πρώτης όψεως) ο κ. Κουκοδήμος με θετική γνώμη (ή ψήφο αν θέλετε) και με ποσοστό 36,2%. Ωστόσο η ουδέτερη γνώμη για τον κ. Κουκοδήμο είναι επίσης ψηλά. Σχεδόν στο ίδιο ποσοστό με την θετική. Άρα ο κόσμος ακόμη δεν έχει πειστεί γι’ αυτόν τον υποψήφιο και τις προθέσεις του. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει αρκετός δρόμος να καλυφθεί από το στρατηγείο του υποψηφίου μέχρι να μετατρέψει το 33,4% σε θετικό υπερ του ποσοστό. Αν όμως το καταφέρει τότε σίγουρα θα είναι πρώτος σε δημοτικότητα. Αυτό βέβαια δεν εξασφαλίζει και ψήφους για τον κ. Κουκοδήμο. Αυτό άλλωστε είναι κατανοητό. Ο συντελεστής αυτός όμως ενδεχομένως να παίξει σημαντικό ρόλο στην ψήφο των αναποφάσιστων.

Σε ότι αφορά τον κ. Χιονίδη τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Βλέπετε ο κ. Χιονίδης είναι ήδη δήμαρχος εδώ και 13 χρόνια περίπου, και αυτό έχει πολλά θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία. Είναι γνωστό σε όλους ότι όποιος ασκεί εξουσία επωμίζεται και το κόστος της πολιτικής φθοράς. Δεν είναι εύκολο να είσαι 13 χρόνια στη διοίκηση και να μην έχει «στεναχωρήσει» κάποιον ή κάποιους. Λογικότατο. Έτσι εξηγείται και το 29,6% στην αρνητική γνώμη του ψηφοφόρου για τον κ. Χιονίδη. Ακόμη και αν καταφέρει με το αφήγημά του ή το πρόγραμμά του ο κ. Χιονίδης να πείσει όλο το 32,1% της ουδέτερης γνώμης γι΄αυτόν, να μετατραπεί σε θετικό, πάλι στα ποσοστά θα είναι χαμηλότερα από τον κ. Κουκοδήμο. Αλλά όπως προ είπα η δημοτικότητα δεν μετατρέπεται απόλυτα και σε ψήφους. Είναι θετικό στοιχείο μεν, αλλά δεν μπορεί κανείς να το υπολογίσει απόλυτα σε ψήφους.

Σε ότι αφορά τώρα τους 2 άλλους της τετράδας υποψήφιους που ακολουθούν, εκεί η εικόνα μ’ εκπλήσσει. Νταντάμης και Λιακόπουλος «παλεύουν» στήθος με στήθος στη θετική άποψη, αλλά στην ουδέτερη και αρνητική ο Λιακόπουλος φαίνεται να «παίρνει κεφάλι». Το περίεργος εδώ είναι ότι στην περίπτωση του κ. Νταντάμη, οι «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» έχουν το τεράστιο ποσοστό του 56,2%!!! Η κατηγορία αυτή από μόνη της είναι μια πολύ διφορούμενη κατηγορία.

Τι θα πει όμως «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ»; Τι εννοεί ο ψηφοφόρος με αυτή του την απάντηση; Ότι δεν γνωρίζει τον υποψήφιο και τις προθέσεις του; Ότι δεν τον έπεισε ακόμη με τις προεκλογικές του κινήσεις; Ότι έχει αμφιβολίες γι’ αυτόν ή τους υποψηφίους του ή το πρόγραμμά του; Τι ακριβώς σημαίνει λοιπόν το «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ»; Νομίζω ότι όποιος υποψήφιος από τους 2 το ερμηνεύσει σωστά και καταφέρει να το μετατρέψει σε θετική ψήφο θα είναι και ο κερδισμένος της υπόθεσης αυτής.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ


Σε αυτόν τον πίνακα, φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι ηγείται καθαρά ο κ. Κουκοδήμος στην πρόθεση ψήφου κατά 4,3 μονάδες. Ωστόσο αν συνυπολογίσει κανείς το ποσοστό λάθους (ή απόκλισης) της δημοσκόπησης η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο, αλλά και τους υπόλοιπους 2 είναι σχετικά διαχειρίσιμη.

Από την άλλη πάλι έχουμε έναν Λιακόπουλο και έναν Νταντάμη να βρίσκονται στήθος με στήθος στην 3η και 4η θέση. Άκρως περίεργο και εντυπωσιακό. Όπως εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό αναποφάσιστων (18,7%). Προσωπικά το βρίσκω πολύ χαμηλό δεδομένης και την υψηλής αποχής που είχαμε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές (38,13%). Αλλά ας το δεχθώ σαν νούμερο, αφού είμαι και καλοπροαίρετος άνθρωπος. Αλλά όπως είπα, ακόμη κι έτσι να είναι, και ακόμη αν διανεμηθεί όλο το 18,7% σε αναλογία με τα ίδια ποσοστά στους υποψηφίους (υπόθεση εργασίας κάνουμε τώρα) τότε υπάρχει πρόβλημα.

Και θα εξηγήσω τι εννοώ. Ωστόσο πριν πρέπει να θυμίσω ότι αυτές οι εκλογές γίνονται με «Κλεισθένη» και απλή αναλογική. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μπόνους εδρών κ.λ.π.

Στην πρώτη εικόνα των ποσοστών (χωρίς να την πειράξουμε) οι έδρες που κερδίζουν οι υποψήφιοι είναι:

· Κουκοδήμος: 7,46 έδρες

· Χιονίδης: 6 έδρες

· Λιακόπουλος: 5,5 έδρες

· Νταντάμης: 5,36 έδρες

· Ζάννας: 1 έδρα


Στη δεύτερη φάση, προσθέτοντας δηλαδή ανάλογα και τους αναποφάσιστους η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

· Κουκοδήμος: 8,89 έδρες (άρα 9)

· Χιονίδης: 7,16 έδρες (άρα 7)

· Λιακόπουλος: 6,53 έδρες (άρα 7)

· Νταντάμης: 6,36 έδρες (άρα 6)

· Ζάννας: 1,6 έδρα (άρα 2)


Και εδώ ακόμη δεν έχουμε συνυπολογίσει του υπόλοιπους υποψήφιους (δηλ. Λαϊκή Συσπείρωση και ότι άλλο προκύψει μέχρι τον Μάϊο ακόμη). Με άλλα λόγια φίλοι μου όσο ψηλά και να πάνε αυτά τα ποσοστά ο πρώτος υποψήφιος δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τους 12-13 συμβούλους. Δηλαδή, ακόμη και αν φτάσουν το 35% ή 40% (πράγμα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο) ο επόμενος Δήμαρχος της Κατερίνης (όποιος και να βγει) δεν θα μπορέσει να διοικήσει με πλήρη πλειοψηφία 25 εδρών, και άρα θα χρειαστεί την βοήθεια του 3ου, ενδεχομένως και του 4ου υποψηφίου, με ότι και αν συνεπάγεται αυτό.

Και εδώ μπορεί να ξεκινήσει πια μια τεράστια κουβέντα ΜΟΝΟ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ και τις πτυχές του.

Η δεύτερη ανάγνωση λοιπόν της δημοσκόπησης της ΔΙΟΝ Τηλεόρασης που είδε το φως της δημοσιότητας, (ή η ανάλυσή της σε βάθος αν θέλετε) αφήνει μια πικρή γεύση τόσο στους υποψήφιους όσο και στους δημότες. Όσο για τα ερωτήματα που προκαλούνται από την ανάλυση αυτή, ας μην το συζητήσουμε… Είναι τεράστια και σημαντικά.

Το θέμα λοιπόν είναι: Ο επόμενος Δήμαρχος Κατερίνης, πως και με ποιους «θα παίξει μπάλα»; Θα είναι σε θέση να υλοποιήσει το όποιος πρόγραμμά του αλλά και τις υποσχέσεις του; Θα υπάρχει παρασκήνιο σ’ αυτές τις εκλογές; Και τέλος οι υποψήφιοι Δήμαρχοι (όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου) θα βάλουν τελικά νερό στο κρασί τους για μια θέση στη διοίκηση ή θα μείνουν πιστοί στις προεκλογικές τους εξαγγελίες και θα εφαρμόσουν τα προγράμματά τους για την ανάπτυξη και το καλό της πόλης;;;;;



Γράφει και ρωτάει ο
Πέτρος Σταθακόπουλος.-






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια