HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η λίστα με όσα δεν μπορεί να κατασχέσει η Εφορία

Η Εφορία δεν μπορεί να κατασχεσει μια σειρά από προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα για χρέη προς το Δημόσιο - Δείτε αναλυτικά.

Συγκεκριμένα: Με την πολ. 1146/2017 της ΑΑΔΕ επισημαίνεται πως η Εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων για χρέη προς το Δημόσιο. Αυτά είναι:

- Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

- Το κοινωνικό μέρισμα.

- Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους.

- Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

- Το επίδομα θέρμανσης.

- Η διατροφή ανήλικου τέκνου.

- Τα προνοιακά επιδόματα.

- Η επιδότηση ενοικίου.

- Τα χρηματικά έπαθλα της λοταρίας του υπ. Οικονομικών.

- Το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους.

- Οι παροχές που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛΓΑ.

- Τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

- Η κατάθεση για εξόφληση οφειλής ασφαλιστικού ταμείου.

- Η κρατική επιχορήγηση.

- Η κατάθεση για πλειοδοσία σε πλειστηριασμό.

- Κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως "ακατάσχετο" από τη νομοθεσία που το προβλέπει.

- Το ακατάσχετο όριο από μισθό ή σύνταξη είναι 1.000 ευρώ.

- Για το ποσό του μισθού ή της σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%, ενώ για το τμήμα του ποσού του μισθού ή της σύνταξης πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο.

- Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.

Δήλωση ακατάσχετου

Για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του. Εφόσον υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Παράδειγμα

Συνταξιούχος λαμβάνει μηνιαία σύνταξη ύψους 1.000 ευρώ και έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Στην περίπτωση αυτή, η Εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση, διότι το ακατάσχετο όριο από μισθούς ή συντάξεις είναι 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση που η σύνταξη είναι 1.200 ευρώ, τότε η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα το ποσό των 100 ευρώ, δηλαδή το 50% του τμήματος της σύνταξης πάνω από τα 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση που η μηνιαία σύνταξή του είναι 1.700 ευρώ, τότε η Εφορία μπορεί να του κατάσχει μηνιαίως το ποσό των 450 ευρώ, καθώς το τμήμα του μισθού ή της σύνταξης πάνω από τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί στο σύνολό του.

Ακατάσχετες ενισχύσεις πυρόπληκτων

Ορίζονται ως αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη, προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα, και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, τα ποσά των πάσης φύσεως ενισχύσεων προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018: οικονομικές ενισχύσεις, έξοδα κηδείας, αποζημιώσεις και βοηθήματα που καταβάλλονται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια