HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Σε τροχιά επίτευξης των στόχων για την κλιματική αλλαγή η Ελλάδα


Στο σωστό δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Αυτό ανέφεραν χθες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ενημερωτική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ακόμη ότι ως το τέλος του χρόνου όλες οι χώρες θα κοινοποιήσουν τους στόχους για το 2030, ενώ τον Νοέμβριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη στρατηγική για την κλιματική αλλαγή ως το 2050.

Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι η χώρα μας παίζει στρατηγικό ρόλο στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού για την ευρύτερη περιοχή, κυρίως με την υλοποίηση του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου. Διάδρομος που περιλαμβάνει τον αγωγό ΤΑΡ που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.

Τόνιζαν, επίσης, την αντίθεση της ΕΕ με την προώθηση του αγωγού North Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, σημειώνοντας ότι ευρωπαϊκή πολιτική αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Ήδη, έχει επιτευχθεί ο στόχος να μην υπάρχει καμία χώρα που εξαρτάται 100% από έναν προμηθευτή αερίου και επιδιώκεται η εξασφάλιση τριών τουλάχιστον πηγών εφοδιασμού για κάθε χώρα. Σημείωναν δε ότι είναι απαραίτητη η ρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου, καθώς πρόκειται για το καύσιμο - γέφυρα που θα οδηγήσει στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, προσέθεταν, κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει το ενεργειακό της μείγμα, δηλαδή αν και σε ποιο βαθμό θα χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα, ανανεώσιμες πηγές ή πυρηνική ενέργεια.

Υπογράμμιζαν δε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, οι οποίες καλύπτουν ήδη, με στοιχεία του 2016, πάνω από το 15% των αναγκών της χώρας με στόχο για το 2020 το 18%.

Σε ερώτηση για τις κινεζικές επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι παρακολουθείται η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός και η ασφάλεια εφοδιασμού.

Τέλος για τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που έχει επιπτώσεις στο κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για χώρες όπως η Ελλάδα που στηρίζονται κατά μεγάλο ποσοστό σε ορυκτά καύσιμα οι πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι οι τιμές καθορίζονται από την αγορά, ωστόσο υπάρχει μηχανισμός παρέμβασης με συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να διασφαλίζεται η συγκράτηση των τιμών σε επιθυμητά επίπεδα. Εκτιμούσαν δε, ότι όσο αναπτύσσεται η οικονομία τόσο θα βλέπουμε υψηλότερες τιμές για τα δικαιώματα εκπομπής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια