HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Handelsblatt: Τρομακτική η κατάσταση στα νησιωτικά hotspots -Ποιο είναι το σχέδιο για αποσυμφόρηση

Στις εξελίξεις στο προσφυγικό αναφέρεται η Handelsblatt εστιάζοντας στην εκρηκτική κατάσταση στα νησιά και στην προσπάθεια εκτόνωσης με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά 6.000 ανθρώπων στην ενδοχώρα.

Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας χαρακτήρισε την κατάσταση στα νησιά δύσκολη, αλλά αυτό υποτιμά την κατάσταση σημειώνει η γερμανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ της από την Αθήνα, που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.

Η Ελλάδα ανακουφίζει τα προσφυγικά κέντρα των νησιών

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα ανακουφίζει τα προσφυγικά κέντρα των νησιών» αναφέρεται εκτενώς στα τελευταία νέα από το πεδίο του προσφυγικού μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα.

«Όλα αυτά υπόσχονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους προσφύγες αλλά και νέες προσφυγικές διαδρομές», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Μεταφορά 6.000 μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα

Μεταξύ άλλων το άρθρο επισημαίνει: «Ο Δ. Βίτσας θέλει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να φέρει περίπου 6.000 ανθρώπους σε καταλύματα της ενδοχώρας. Κυρίως οικογένειες, γυναίκες και παιδιά αλλά και αρρώστους, ανθρώπους με αναπηρίες. Οργανισμοί αρωγής όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Human Rights Watch ή η Διεθνής Αμνηστία το ζητούν από καιρό να αποφορτιστούν τα υπερπλήρη εδώ και χρόνια προσφυγικά κέντρα των νησιών μέσω της μεταφοράς πρoσφύγων».

Ο Βίτσας υποτιμά την κατάσταση στα νησιά

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «ο Δ. Βίτσας χαρακτήρισε την κατάσταση στα νησιωτικά προσφυγικά κέντρα δύσκολη. Αλλά αυτό υποτιμά την κατάσταση. Η Ύπατη Αρμοστεία χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο και τη Σάμο τρομακτική και παρατηρεί ότι επιδεινώνεται ολοένα περισσότερο» ενώ σε άλλο σημείο το άρθρο σημειώνει ότι «το γεγονός ότι τα προσφυγικά κέντρα είναι υπερπλήρη είναι αποτέλεσμα της βραδείας διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Ουτοπία ότι οι διαδικασίες ασύλου θα ολοκληρώνονται σε 90 μέρες

Ο Δ. Βίτσας υπόσχεται ότι 'στόχος είναι οι διαδικασίες ασύλου να ολοκληρώνονται μέσα σε 90 ημέρες'. Αλλά αυτό είναι ουτοπικό. Όποιος φτάσει σήμερα ως πρόσφυγας στη Σάμο πρέπει να περιμένει ως τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι να λάβει το πρώτο ραντεβού για ακρόαση από τις αρχές. Στη συνέχεια μπορεί να περιμένει έως και έναν χρόνο μέχρι την τελική απόφαση επί της αίτησης ασύλου».

Φτάνουν στην Ελλάδα μέσω Εβρου

Το άρθρο επίσης παρατηρεί ότι λόγω της κατάστασης στα νησιά πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες επιλέγουν να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω Έβρου. Αν και οι αριθμοί είναι ήδη μεγάλοι, ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι θα ήταν ακόμη μεγαλύτεροι εάν η Τουρκία δεν σταματούσε χιλιάδες πρόσφυγες στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα πάντως με τα σημερινά δεδομένα, αναφέρει το δημοσίευμα, η αποσυμφόρηση των νησιωτικών προσφυγικών κέντρων με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα δείχνει να είναι μια «αναγκαία ένδειξη ανθρωπιάς».

Ωστόσο, όπως σημειώνει στη συνέχεια, «δεν σημαίνει ότι η διαδικασία δεν έχει προβλήματα. Όποιος έρχεται από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα, είναι ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του, ο οποίος για τους περισσότερους μετανάστες είναι η Γερμανία».

Νέα περάσματα μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού

Μάλιστα από το επίσημο κλείσιμο της περίφημης βαλκανικής οδού τον Φεβρουάριο του 2016 «οι διακινητές έχουν βρει νέους δρόμους. Ένας οδηγεί μέσω Αλβανίας (…) στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Κροατία και την Σλοβενία.

Ένας άλλος οδηγεί από την Ελλάδα στην Αδριατική μέσω Ιταλίας», ενώ όπως σημειώνει κλείνοντας το δημοσίευμα «ολοένα συχνότερα παράτυποι μετανάστες προσπαθούν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα προς τη δυτική Ευρώπη με πλαστά έγγραφα».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια