HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ποινή 15 ετών και κατάσχεση περιουσίας στον πρώην υφυπουργό Γιάννη Ανθόπουλο

Ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υφυπουργός κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος και οι συγκατηγορούμενοί του σε υπόθεση τοκογλυφίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο κ. Ανθόπουλος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών ενώ αποφασίστηκε και η κατάσχεση της περιουσίας του.

Το Δικαστήριο με πλειοψηφία 2-1 απόφασισε η καταδίκη να έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Η ίδια απόφαση λήφθηκε και για τους τρεις συγκατηγορούμενους του πρώην υφυπουργού, οι οποίοι επίσης καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 15 ετών με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι-κατά περίπτωση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης σε ΑΤ και της καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε και η κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι του ποσού που αποτελεί προιόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας και συγκεκριμένα: 1,7 εκ ευρω για τον Γιάννη Ανθόπουλο, συμπεριλαμβανομένου και του σπιτιού του στη Βούλα και 5,7 εκ ευρώ για τους υπόλοιπους τρεις. Επιπλέον στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρω στον κάθε ένα.

Η υπόθεση

Η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υφυπουργού, είχε ασκηθεί ύστερα από μήνυση που υπέβαλε εκπρόσωπος εταιρείας καπνεμπορίου, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καβάλας.

Ο κατηγορούμενος φέρεται ότι έναντι αμοιβής είχε αναλάβει να εξασφαλίσει δάνειο για την συγκεκριμένη εταιρεία που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Μαζί με τον Γιάννη Ανθόπουλο δικάστηκαν άλλα τρία άτομα, υπεύθυνοι της εταιρείας την επίμαχη περίοδο. Όλοι δήλωσαν αθώοι.

Η εισαγγελέας της έδρας -σύμφωνα με το iefimerida- έχει προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πρώην υφυπουργός και οι συγκατηγορούμενοί του. Στην αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι «αποδεικνύεται κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι έγινε τοκογλυφία» παραθέτοντας μαρτυρίες και στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία.

Οι δικαστικές αρχές σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ εντόπισαν καταθέσεις στους λογαριασμούς του Γιάννη Ανθόπουλου και της συζύγου του από την Οδέττη Πετρίδη. Συνολικά, είτε μέσω τραπεζών είτε σε μετρητά, ο πρώην υφυπουργός κατηγορείται ότι απέσπασε 1.774.836 ευρώ που αντιστοιχούσαν στο 10% περίπου του δανεισμού ύψους 17,6 εκατ. ευρώ της κ. Πετρίδη από τη Νamako-Gennet με εικονικά παραστατικά αγοραπωλησίας καπνού, την περίοδο 2002-2005.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια