HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Στολίζοντας για τα Χριστούγεννα: Ποιοι είναι οι κανόνες ασφαλείας για όλη την οικογένεια

Έφτασε επιτέλους η αγαπημένη εποχή των παιδιών και αυτό σημαίνει πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι πυρετώδεις προετοιμασίες του σπιτιού για τα Χριστούγεννα!

Και κάπως έτσι, από ένα συνηθισμένο οικογενειακό σπίτι, όπου το βασικό αισθητικό ρεύμα καθορίζεται από τα εκατομμύρια παιχνίδια των μικρών σου, ξαφνικά τα πάντα θα μετατραπούν σε… παραμυθοχώρα για χάρη τους!

Φυσικά, τα παιχνίδια θα παραμείνουν στην θέση τους και σιγά-σιγά θα εμπλουτιστούν με νέα, μιας και τα δώρα θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα να καταφθάνουν στα παιδιά, είτε από τον “Άγιο Βασίλη”, είτε από εσένα, τον μπαμπά, την γιαγιά και την θεία!

Ξεκινώντας, όμως, τους απαραίτητους για την εποχή στολισμούς του σπιτιού, για να χαρούν τα παιδιά και να μπείτε στο πνεύμα των Χριστουγέννων, είσαι σίγουρη πως τηρείς όλους τους κανόνες ασφαλείας;

Πριν κάνεις, λοιπόν, τις φετινές αγορές σου ή πριν προλάβεις να χρησιμοποιήσεις τα props που ήδη έχεις στο πατάρι και την αποθήκη, πάρε μια ανάσα και διάβασε τις οδηγίες ασφαλείας για τα χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού, όπως εκδίδεται κάθε χρόνο από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών:

Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, οι γιρλάντες, τα διακοσμητικά φωτάκια, οι “αγιοβασίληδες” και τα υπόλοιπα διακοσμητικά είδη που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει:

♦ Να φέρουν πάνω στο προϊόν την σήμανση CE, να αναγράφουν τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας), καθώς και τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα/διαθέτη στην Ελλάδα.

♦ Να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.

♦ Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται σαφώς η ένδειξη αυτή επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης, καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

♦ Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5 mm.

♦ Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.

♦ Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει ρελέ διαρροής στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού μας για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.

Όταν στολίζουμε το σπίτι μας τα Χριστούγεννα πρέπει να:

♦ Επιθεωρούμε τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά μας πριν τα τοποθετήσουμε στο δέντρο για διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες, καθώς και αν το φις έχει καλή προσαρμογή στην πρίζα, για την αποφυγή σπινθηρισμών.

♦ Διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης και τις εφαρμόζουμε.

♦ Μην αφήνουμε ποτέ τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα όταν πηγαίνουμε για ύπνο ή όταν βγαίνουμε από το σπίτι.

♦ Μην αγοράζουμε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από πλανόδιους.

♦ Μην χρησιμοποιούμε τα φωτάκια αν υποψιαστούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά να τα επιστρέφουμε στο κατάστημα αγοράς.

♦ Μην διορθώνουμε ποτέ χαλασμένα λαμπάκια.

♦ Μην πετάμε στα σκουπίδια τα λαμπιόνια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας όταν χαλάσουν, αλλά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

♦ Τοποθετούμε τα φωτιστικά στους εξωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια της ημέρας για να μπορούμε να βλέπουμε τυχόν φθορές στις καλωδιώσεις ή υγρασία που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές. Δεν αφήνουμε τα λαμπάκια να ακουμπούν σε υλικά που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως χαρτιά και υφάσματα.

♦ Προσέχουμε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια που μοιάζουν με φρούτα και τρόφιμα. Τα μικρά παιδιά μπορεί να τα θεωρήσουν πραγματικά τρόφιμα, να τα βάλουν στο στόμα τους και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ή και την ζωή τους. Κανονικά, απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην αγορά τέτοια προϊόντα. Όμως, επειδή πολλά μπορούν να συμβούν, δεν αγοράζουμε στολίδια που μοιάζουν με τρόφιμα.

♦ Προσέχουμε τα σπρέι διακόσμησης και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης.

Για την ασφάλεια του χριστουγεννιάτικου δέντρου πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

♦ Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς. Πρέπει να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μην φράζει εξόδους του σπιτιού. Αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια, για να αποφύγουμε ανατροπές ή τραυματισμούς, μπορούμε να κόψουμε τα χαμηλότερα κλαδιά ή να το στερεώσουμε στο ταβάνι ή σε κάποιο άλλο σταθερό αντικείμενο με πετονιά.

♦ Το φυσικό δέντρο δεν πρέπει να είναι ξεραμένο και το διατηρούμε υγρό με συχνό πότισμα.

♦ Το τεχνητό δέντρο πρέπει να φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.

♦ Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να παίζουν χωρίς επιτήρηση κάτω από το δέντρο.

♦ Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά.

Για τα χριστουγεννιάτικα κεριά πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

♦ Πρέπει πάντα να είναι τοποθετημένα σε σταθερές βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά) και σε απόσταση από κουρτίνες.

♦ Δεν τα αφήνουμε αναμμένα όταν φεύγουμε από τον χώρο.

♦ Δεν ανάβουμε κεριά σε χώρους που μπορεί να υπάρξει ρεύμα αέρα.

♦ Δεν τα τοποθετούμε κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες.

♦ Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε αναμμένα κεριά για να διακοσμήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

♦ Κάθε αναμμένο κερί πρέπει να είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του δέντρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια