HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Γιώργος Φουστάνης: "Δημοτικές εκλογές" (άρθρο γνώμης)

Άνοιξε την όρεξη πολλών υποψηφιοτήτων για την αυτοδιοίκηση ο Κλεισθένης με την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης δημοτικών συμβουλίων.

Ισχύει πλέον η απλή αναλογική από την 1η Κυριακή και κάποιοι προκειμένου να έχουν μια θέση στον «ήλιο», δηλαδή στο δημοτικό συμβούλιο, ανήγγειλαν και ένα δημοτικό συνδυασμό για πιο σίγουρη εκλογή τους. Το μέτρο για το δήμο Κατερίνης είναι περίπου 2,383% που σημαίνει ότι όποιος πάρει αυτό το ποσοστό εκλέγει σίγουρα ένα σύμβουλο. Τώρα θα μου πείτε είναι σημαντική μια εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο. Σαφώς και είναι, γιατί πλέον με τόσους υποψήφιους δημάρχους, οκτώ μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει περίπτωση ο νέος δήμαρχος να έχει την απόλυτη (50)% πλειοψηφία ώστε να παίρνει αποφάσεις μόνος του. Σίγουρα θα πρέπει να συνεργαστεί και με αρκετούς από την αντιπολίτευση για να περνάει τις αποφάσεις και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Κι εδώ είναι το κλειδί.

      Η διάρθρωση του Δήμου Κατερίνης ως προς τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων  και η κατανομή των εδρών, ανά δημοτική ενότητα είναι η εξής: Ενότητα Κατερίνης: 31. Ενότητα Ελαφίνας: 2. Ενότητα Κορινού: 3. Ενότητα Παραλίας: 3.Ενότητα Πέτρας: 2 και Ενότητα: Πιερίων 1.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε, ότι από τους οκτώ συνδυασμούς, θεωρείται πολύ πιθανόν να συγκεντρώσουν το μέτρο εκλογής περίπου οι επτά. Οπότε 7 θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο θα την καταλάβουν οι επικεφαλής των συνδυασμών, άρα απομένουν 35 θέσεις. Από τις 35 θέσεις απομένουν 24 για την πόλη της Κατερίνης και 11 για την περιφέρεια. Αρχίζοντας την εκτίμηση από τα Πιέρια όπου την έδρα θα την πάρει ο 1ος σε ψήφους συνδυασμός, περνάμε στις δύο διεδρικές, Ελαφίνα και Πέτρα, όπου αναμένεται οι δύο πρώτοι να εκλέξουν από ένα δημοτικό σύμβουλο και καταλήγουμε στις τριεδρικές Κορινό και Παραλία όπου οι τρεις πρώτοι θα εκλέξουν από ένα δημοτικό σύμβουλο, ενώ θεωρώ, ότι είναι άκρως απίθανο κάποιος συνδυασμός να εκλέξει δύο σε κάποια δημοτική ενότητα.

     Τώρα πάμε να δούμε πόσους συμβούλους θα πάρουν στην πόλη οι διεκδικητές της πίτας. Θα αρχίσω φυσικά από το τέλος και πάντα με την εκτίμηση, ότι ο πιο αδύνατος των υποψηφίων δημάρχων μπορεί να συγκεντρώσει το μέτρο εκλογής και να καταλάβει μία έδρα, ενώ θεωρώ, ότι άλλοι δύο συνδυασμοί θα πάρουν ποσοστό πάνω από 4,766% ώστε να εκλέξουν τουλάχιστον από 2 συμβούλους. Απομένουν για την ενότητα Κατερίνης 26 έδρες δημοτικών συμβούλων που θα κατανεμηθούν στους τέσσερες που θεωρούνται πιο ισχυροί, που θα πάρουν ποσοστά από 18% έως το πολύ 30% ο πρώτος . Έτσι λοιπόν πρώτος δεν αναμένεται να εκλέξει συνολικά πάνω από 12 δημοτικούς συμβούλους και ο τέταρτος όχι κάτω από 7 συμβούλους. Ο μεν πρώτος από τους 12 θα εκλέξει 5 στην περιφέρεια και 7 στην πόλη με τον επικεφαλής. Άρα αυτοί που θα είναι υποψήφιοι στην πόλη για να εκλεγούν σίγουρα θα πρέπει να είναι στην εξάδα. Τα πράγματα για την πόλη ασφαλώς δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για τον 2ο και 3ο σε ποσοστά συδυασμό, ενώ θα είναι καλύτερα για τον 4ο σε ποσοστά συνδυασμό. Με λίγα λόγια σφαγή για την πόλη καθώς εδώ οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να έχουν κατά νου το περιβάλλον του επικεφαλής και τους μέχρι σήμερα συνεργάτες του.

     Ο σημερινός δήμαρχος μέχρι σήμερα έχει απώλειες από παραιτήσεις των εν ενεργεία δημοτικών του συμβούλων, πλαισιώνεται από κορεσμένους με την εξουσία ανθρώπους, λόγω της εκλογής των για πολλά χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, σίγουρα έχει κουραστεί και έχει κουράσει τους πολίτες, ενώ θα πρέπει να του καταλογίσουμε πολλές αστοχίες και λάθη που είχαν ως συνέπεια όχι μόνο να μην υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αλλά επιβάρυνε και το δημοτικό ταμείο πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε πρόστιμα για απεντάξεις και όχι μόνο κορυφαίων έργων λ.χ. νέο πολιτιστικό κέντρο, ΧΥΤΑ, πάρκιγκ Ευκαρπίδη, κλείσιμο πλατανόδασους, ανεμογεννήτριες στα Πιέρια, Ολυμπιακή αναπτυξιακή, Ολυμπιάδα, Βενετία, μετονομασίες σχολείων, απολογισμός και κόστος πάρκου χρωμάτων, απολογισμός και κόστος νέας πλατείας, δωρεάν wifi στην πόλη, κακοτεχνίες πεζόδρομου, χρέη ΔΕΥΑΚ κλπ.

     Από εκεί και πέρα φαίνεται, ότι ακόμη και εκείνη η πολύκροτη και πολλά υποσχόμενη υποψηφιότητα που αρκετοί περίμεναν, ότι θα έδινε με σιγουριά τον αέρα του νικητή δεν υφίσταται πλέον, ή τουλάχιστον δεν αποδίδει τα αναμενόμενα και επικρατεί παγωμάρα και προβληματισμός.  Πολλοί άνθρωποι του επιχειρηματικού κυρίως κόσμου και της αγοράς βλέπουν με καχυποψία την προσπάθεια και περιμένουν στη γωνία.

     Ο τρίτος πόλος πλαισιώνεται από αρκετούς υποψηφίους του άλλου δρόμου και της λεγόμενης αριστεράς όπου κι εδώ παρατηρούνται φαινόμενα προβληματισμού και αμηχανίας.

     Ο τέταρτος των υποψηφίων, έχοντας στους ώμους του την παρακαταθήκη του  πρώτου, και με διαφορά εκλογής, στα δημοτικά συμβούλια των δυο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, προσπαθεί να πλασαριστεί με αξιώσεις στη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου πλαισιωμένος από νέους υποψηφίους, έχοντας όμως δίπλα του ένα αξιόλογο κομμάτι της αριστεράς. Σαφώς όμως του καταλογίζουν οι αντίπαλοι τη συμμετοχή του στη σημερινή διοίκηση, όμως προσωπικά πιστεύω ότι έγκαιρα διαχώρισε τη θέση του και κατέβηκε από το καράβι.

     Κάπως έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι πορεύεται  ο δήμος προς τις εκλογές. Το ματς θα  είναι ντέρμπυ και οι 4 πρώτοι δε θα απέχουν και κατά πολύ ο ένας του άλλου. Οι ενδιαφερόμενοι κυρίως υποψήφιοι δημοτικού σύμβουλοι θα πρέπει να εκτιμήσουν την προσωπική τους δύναμη, να εκτιμήσουν το περιβάλλον του επικεφαλής, τους πρώην συνεργάτες των που ασφαλώς θα θέλουν και να βοηθήσουν στην εκλογή τους, να ασχολούνται καθημερινά με τα προβλήματα των δημοτών και της πόλης, να έχουν ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς, υλοποιήσιμες ιδέες, δημιουργικές ιδέες, δύναμη για την προσπάθεια, πολλά χαμόγελα και αρκετό τρέξιμο. Εύχομαι λοιπόν σε όλους καλή δύναμη, καλό αγώνα και να πετύχουν τους στόχους των. πιστεύω πως απάντησα έστω και χωρίς ονόματα όσοι με ρωτάτε  ποια είναι η εκτίμησή μου για τις εκλογές του δήμου Κατερίνης και πόσο εύκολη είναι η εκλογή τους και με ποιον συνδυασμό.

     Όσο για τον εαυτό μου επειδή γενικότερα είμαι «δύσκολος» άνθρωπος δεν έχω καταλήξει ακόμη και σήμερα αν θέλω να είμαι υποψήφιος, και με ποιον από τους υποψηφίους δημάρχους,  στις επικείμενες εκλογές. Ακόμη και σήμερα δεν βλέπω, πέραν των φωτογραφιών, καμία πρόταση και κανένα πρόγραμμα για τον δήμο. Πιστεύω πως όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα έχουμε και εκτός από ονόματα και θέσεις, προτάσεις, νέες ιδέες και πρόγραμμα για τον Δήμο μας.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια