HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία - Διπλό αυστηρό μήνυμα από Καμμένο και Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Κλιμακώνονται οι προκλήσεις από την Τουρκία μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλαν τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης. Στις 08:43 το πρωί της Πέμπτης δύο τουρκικά F-16 πέταξαν 4.000 πόδια πάνω από το Καστελόριζο.

Η υπερπτήση έγινε μόλις 8 λεπτά αφού αποχώρησε από το Καστελλόριζο ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρισκόταν στο ακριτικό νησί για να εγκαινιάσει 12 οικίσκους ετοιμότητας για τη στέγαση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

H δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση» προκάλεσε ενόχληση στην Τουρκία.

Τα τουρκικά κανάλια θυμήθηκαν τον πρώην γραμματέα του υπουργείου Άμυνας στην κυβέρνηση Ερντογάν το 2009 και το 2010 Ουμίτ Γιαλίμ για να επαναλάβει τις εξωπραγματικές θεωρίες του περί 18 νησιών “που θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία”.

“Θάσος, Σαμοθράκη, Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λειψοί, Αρκοί είναι δική μας κυριαρχία, έχουμε παραχωρήσει δικαίωμα χρήσης" ισχυρίζεται ο πρώην γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Ουμίτ Γιαλίμ έχει ισχυριστεί ότι η Κρήτη ανήκει στην Ελλάδα κατά το 1/4 και πως τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες γύρω από την Κρήτη παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία.

Ενδεικτικές είναι και οι αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου για τη δήλωση Αποστολάκη. “Θρασύτατη δήλωση – Δήλωση σκάνδαλο – Ανακοίνωση που ξεπερνά τα όρια – Δοκιμάζουν την υπομονή μας” αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την τουρκική κυβέρνηση για τις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Αποστολάκη.



Απάντηση Ακάρ σε Αποστολάκη: Θα προστατεύσουμε τη "γαλάζια" πατρίδα μας

Για «γαλάζια» πατρίδα έκανε λόγο σε σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη, που χθες δήλωσε ότι «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε»

Ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από τα «δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο».

Οι δηλώσεις του έρχονται μόλις λίγη ώρα αφού ζεύγος τουρκικών F16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο, την ώρα μάλιστα που αποχωρούσε από το νησί ο Πάνος Καμμένος.

Το μήνυμα Καμμένου στην Τουρκία: Όποιος δεν σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα μας θα συντριβεί



Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, επισκέφθηκε τη Ρω, τη Στρογγύλη και τη Μεγίστη. Στη ΔΑΝ Μεγίστης εγκαινίασε 12 οικίσκους ετοιμότητας για τη στέγαση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την ΤΠΚ «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ», που βρισκόταν εν όρμω λιμένα Μεγίστης, όπου αντήλλαξε ευχές με τον κυβερνήτη και το πλήρωμα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την επίσκεψή του στη ΔΑΝ Μεγίστης, απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα και πάλι εδώ, στο νοτιοανατολικότερο άκρο της πατρίδας μας, για να εγκαινιάσουμε 12 επιπλέον οικήματα, τα οποία θα στεγάσουν οικογένειες και προσωπικό του στρατού μας, που υπηρετεί την Πατρίδα, σε αυτόν τον ακριτικό τόπο, στο πλαίσιο προγράμματος που έχουμε αναλάβει μαζί με τα Γενικά Επιτελεία ώστε να ικανοποιήσουμε στεγαστικά, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών μας.

Έχω πει επανειλημμένα, ότι όλοι οι Έλληνες και τα μέλη της μεγάλης οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχαν με τις θυσίες τους στην επιτυχημένη προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, όπως θα έχετε αντιληφθεί, η μέριμνά μας για το προσωπικό δεν σταμάτησε ούτε μία στιγμή. Αντιθέτως εντείναμε τις προσπάθειές μας, με πλήθος δράσεων, που αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας του προσωπικού.

Έχω παρακολουθήσει προσωπικά την εξέλιξη αυτού του έργου, και από το 2015 πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρέχουμε διαρκώς βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού μας.

Εδώ, από αυτό το στρατόπεδο, υποσχέθηκα το 2015, ότι στο τέλος αυτής της τετραετίας θα μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε κοντά στο 95%. Τους επόμενους μήνες θα καλύψουμε και τις υπόλοιπες ανάγκες όλου του προσωπικού.

Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε την καθημερινότητα της ζωής των στελεχών μας και των οικογενειών τους, έμπρακτα, επιζητώντας λύσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες τους.

Είναι άλλωστε χρέος μας προς εσάς, τους θεματοφύλακες του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, προς τους μαχητές του Αιγαίου. Ο ρόλος σας εδώ είναι εξαιρετικά δύσκολος. Αφενός, διότι έχοντας αναλάβει την ευθύνη της υπεράσπισης αυτού του νησιού της ελληνικής επικράτειας, εμπεδώνετε το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε Έλληνα πολίτη, δηλώνοντας ότι η παρουσία σας αποτελεί τροχοπέδη σε όποιον δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες. Αφετέρου, διασφαλίζετε τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία είναι διεθνώς κατοχυρωμένα και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Και προφανώς μιλάω για την ΑΟΖ.

Η ΑΟΖ του Καστελόριζου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της πατρίδας μας. Εντός των επομένων μηνών, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα απελευθερώσει τη δυνατότητα απάντλησης του φυσικού αερίου για την πατρίδα μας, μεγάλων κοιτασμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες για τις επόμενες γενιές

Η παρουσία μας εδώ, είναι μία ακόμα ευκαιρία προκειμένου να περάσουμε στους γείτονές μας το μήνυμα ότι αυτή η χώρα μένει πιστή στα ιδανικά των προγόνων της, αυτών που πρώτοι θεμελίωσαν το πολίτευμα της δημοκρατίας, και το δώρισαν στην παγκόσμια κοινότητα. Και ότι επιπλέον είμαστε μία χώρα φιλειρηνική, που όμως απαιτεί να τη σέβονται, όπως άλλωστε πράττει και η ίδια.

Εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας.

Η υλοποίηση αυτού του έργου αποτελεί και τη δικαίωση της πολιτικής μας. Μιας πολιτικής, που στηρίζεται στη διαφάνεια, τη νομιμότητα και σαφώς προωθεί τη δημοσιονομική εξυγίανση, αφού μέρος αυτού του έργου εκτελέσθηκε αμιγώς από υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας του δυναμικού μας.

Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω για το προσωπικό του 95 Τάγματος Μηχανικού Εθνοφυλακής Ρόδου (95 ΤΜΧΕΘ), το οποίο εκτέλεσε εκτεταμένες εργασίες στο βραχώδες έδαφος της Μεγίστης, καθώς και στην 736 Διεύθυνση Στρατιωτικών Έργων (736 ΔΣΕ) για το έργο της ως επιβλέπουσα αρχή.

Είμαστε, λοιπόν, στην ευχάριστη θέση, να διαθέτουμε πλέον 51 οικήματα, καλύπτοντας, όπως είπα προηγουμένως, ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών αναγκών διαμονής του προσωπικού, που υπηρετεί στο νησί.

Το εγχείρημα αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος που έχουμε αναλάβει, μαζί με τα Γενικά Επιτελεία, ώστε να ικανοποιήσουμε στεγαστικά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών μας, με προτεραιότητα στα νησιά και στον Έβρο και όπου αλλού μπορέσουμε να παρέχουμε δυνατότητα στέγασης στα στελέχη.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, αλλά και του συνόλου του ελληνικού λαού, εκφράζω ευγνωμοσύνη σε όλους εσάς. Γιατί στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν χωρούν πολιτικές διαφωνίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώνουν τον ελληνικό λαό. Όλη η δύναμη του ελληνικού λαού είναι η ενότητά του, κάτω από το εθνόσημο, κάτω από τη Σημαία, που ορκιστήκαμε να υπερασπιζόμαστε μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μας

Συγχαρητήρια, επίσης, κύριε Δήμαρχε, σε εσάς, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους κατοίκους του νησιού, γιατί μαζί με το προσωπικό μας φυλάσσετε Θερμοπύλες.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα σας κάθε μέρα, αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο σας.

Σας εύχομαι καλές γιορτές. Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, για εσάς και τις οικογένειές σας. Η Γέννηση του Θεανθρώπου ελπίζω να φέρει σε όλους ευτυχία και ιδιαίτερα στην Πατρίδα μας, τώρα που απελευθερώθηκε από τα δεσμά των πιστωτών, τώρα που έφυγε από την εποχή της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, χάρη σε αυτή ακριβώς την ανεξαρτησία της εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων, που παρέχει ιδιαίτερα το Καστελόριζο, να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια νέα κατάσταση.

Τα παιδιά και τα εγγόνια μας αντί να φεύγουν στο εξωτερικό να γυρίσουν πίσω μαζί με εκείνους που έφυγαν και η πατρίδα μας να γίνει ακόμα ισχυρότερη. Όπως αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, να συνεχίσει να αποτελεί την εγγύηση της ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

Ηχηρό μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άγκυρα: Αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε



Την κόκκινη γραμμή για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης. Αφού εξήγησε πως η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή είναι το πρώτο μέλημα όλων και πως αυτή είναι και η επιδίωξη των ΗΠΑ, η απόφαση που ενστερνίζεται και η ελληνική κυβέρνηση για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είναι σαφής: «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ακόμη πως «οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία».

Ενώ ξεκαθάρισε πως πρώτο μέλημα της Ελλάδας είναι η εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή: «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φθάσουμε έως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί», είπε ο Ναύαρχος Αποστολάκης.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις αυτές που δίνουν το στίγμα για το ηθικό και την ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, γίνονται ενώ προετοιμάζεται η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που είναι ένα ακόμη βήμα διασφάλισης των αμοιβαίων συμφερόντων στα ενεργειακά, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.


Πηγή: hellasjournal.com, militaire.gr, skai.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια