HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο προς τις εκλογές

«Ιστορική« χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που κατάφερε να συγκεντρώσει 153 «ναι» και να «θωρακίσει», όπως είπε, «σημαντικό κομμάτι της ιστορίας» της Ελλάδας, «την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας».

Η χθεσινή κύρωση της Συμφωνίας είναι η αρχή μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, με δύο να είναι τα σενάρια ως προς την ημερομηνία των εκλογών: το Μάιο μαζί με τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές ή με τη λήξη της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης τον Οκτώβριο, με επικρατέστερο το πρώτο.

Ο πρωθυπουργός παρόλα αυτά παραμένει υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετίας και τα χθεσινά πολιτικά γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη της 25ης Ιανουαρίου 2015 φαίνεται ότι αποτελούν και την αρχή για τον προεκλογικό αγώνα.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει σε συνεδρίασή της τη «συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019». Αντίθετα διεθνή μέσα όπως ο Economist είχαν εκτιμήσει σε άρθρο τους ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Αν αυτό συμβεί τότε θα πρόκειται ουσιαστικά για μια κίνηση τακτικής από την πλευρά του πρωθυπουργού, που θα θελήσει να δημιουργήσει  «αναχώματα» για πιθανή εκδήλωση της δυσαρέσκειας από την πλευρά των ψηφοφόρων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι το κλίμα δεν είναι πολύ καλό για την κυβέρνηση, που έπεται της ΝΔ με διαφορά 10 μονάδων. Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη ως προς το αν η κυβέρνηση θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με το 39% να μη βλέπει άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ το 30% να προβλέπει άμεσα εκλογές.

Μέχρι την προσφυγή στις κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να περάσει σειρά νομοσχεδίων όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η διευθέτηση των 12ο δόσεων, αλλά και η προστασία της πρώτης κατοικίας.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια