HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η Επανάσταση του Λιτοχώρου Ολύμπου (Μέρος 1ο)

Σαν σήμερα 141 χρόνια πριν, το βράδυ της 15ης προς 16η Φεβρουαρίου 1878.

“… και ήτο συγκινητικώτατον το θέαμα, ότε ώρας τινάς μετά την αποβίβασίν μας, έσπευσαν μετά πλήθους φορτηγών ζώων οι κάτοικοι του Λητοχώρου εις υποδοχήν ημών. Και είδον νέους εφήβους, ομηλίκους μου τότε, συνοδεύοντας γηραιούς γονείς, οι οποίοι έτρεχον εις την από του χωρίου προς την παραλίαν κατωφέρειαν δια να φιλήσουν τα όπλα και τα πολεμοφόδια, τα οποία εκομίζομεν προς αυτούς, όπως διεκδικήσουν δι’ αυτών την ελευθερίαν των. Οποία μέθη πατριωτισμού και αισθήματος, οποία φρενίτις εθνικής εξάρσεως...”

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Ιδομενέας Στρατηγόπουλος, νεαρός αγωνιστής και πολεμικός ανταποκριτής της εποχής, την άφιξη των 550 εθελοντών από την Αταλάντη στην Πλάκα Λιτοχώρου το βράδυ της 15ης προς 16η Φεβρουαρίου 1878. Μαζί με το σώμα των εθελοντών, υπό τον αρχηγό «Της εις τον Όλυμπον στρατείας» Κοσμά Δουμπιώτη, το ατμόπλοιο «Ύδρα» αποβίβασε σε 500 κιβώτια 2000 όπλα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το σώμα εθελοντών υποδέχθηκε στην Πλάκα Λιτοχώρου ο ψαράς Βασίλειος Λαλούμης και ο Δημήτριος Κυπαρισσάς. Οι Λιτοχωρίτες είχαν ανάψει φωτιές στην παραλία για σύνθημα.

Από τους μπροστάρηδες της πομπής εκείνης της βραδιάς ήταν παπα-Θεοφάνης Οικονόμου, όπως αναγράφεται στην φωτογραφία του που υπάρχει στην αίθουσα του Αγίου Νικολάου.
Την επόμενη ημέρα κιόλας το Λιτόχωρο ήταν ελεύθερο…

Αυτά όμως θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες με ανάλογα άρθρα.

Αναμφισβήτητα ο Φεβρουάριος του 1878 είναι ο πιο ιστορικός μήνας για το Λιτόχωρο και για τον Όλυμπο.

Απόψε όμως το βράδυ, πριν πάτε στο σπίτι, ρίξτε μια ματιά προς την Πλάκα και κοιτάξτε τον ουρανό ως ένδειξη τιμής για τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για την ένωση της Μακεδονίας με την μητέρα Πατρίδα 141 χρόνια πριν…

Γιάννης Παπαζαχαρίας
Διαβάστε περισσότερα: https://goo.gl/dtQff8


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια