HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Θέμα: Σε θαλάσσια χωματερή μετατρέπεται η Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Αλυκή Κίτρους - Ευρύτερη Περιοχή» της ΠΕ Πιερίας.

 Αποκρουστικές είναι οι εικόνες από τα σκουπίδια σε ακτή στα βόρεια της Πιερίας, που ανήκει στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού. Πρόκειται για την περιοχή Αλυκές ή «Νησί», όπως την αποκαλούν οι ψαράδες, τμήμα εντός της προστατευόμενης περιοχής που εποπτεύει ο πρώην Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και νυν Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού, όπου ξεβράζονται εκατοντάδες πλαστικά βαρέλια, δίχτυα μυδοκαλλιεργειών, καθώς και ένα σημαντικό μέρος των πλαστικών που έχουν απορριφθεί στον πολύπαθο Κόλπο.

Στη συγκεκριμένη ακτή, που κατά πολλούς αποτελεί τη χειρότερη σε όλη την Ελλάδα, «βασιλεύει» μόνο το πλαστικό: πάνω από 200 (!) πλαστικά βαρέλια μυδοτροφείων έχουν ξεβραστεί εκεί μέχρι σήμερα, μαζί με εκατοντάδες μέτρα αλιευτικών διχτύων, μπουκάλια και ό,τι πλαστικό απόβλητο μπορεί να σκεφτεί κανείς.

Λόγω της θέσης της, η επιβαρυμένη περιοχή λειτουργεί σαν «αγκαλιά» και δέχεται σχεδόν όλον τον όγκο απορριμμάτων που πέφτουν στο σύνολο του Θερμαϊκού, με τη βοήθεια του Βαρδάρη και των ισχυρών υποθαλάσσιων ρευμάτων. Συγκρατεί ό,τι επιπλέει στη δυτική ακτή του Κόλπου, αποτρέποντας, κατά κάποιο τρόπο, να συνεχιστεί το «πλαστικό» ταξίδι νοτιότερα στο Αιγαίο.

Η Τοπική Διοίκηση (Αντιπεριφέρεια Πιερίας και Δήμος Πύδνας – Κυλίνδρου) δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά την κατάσταση, πραγματοποιώντας πρόσκαιρους καθαρισμούς που δεν έχουν συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην έχουν επιτευχθεί έως σήμερα τα επιθυμητά αποτελέσματα και η κατάσταση του οικοσυστήματος να επιδεινώνεται.

Η απέραντη χωματερή εκτείνεται από το λιμάνι των Αλυκών Κίτρους μέχρι τον Φάρο, που βρίσκεται στο Ακρωτήριο Αθερίδα. Σε αυτή την προστατευόμενη περιοχή, λειτουργεί μια μονάδα παραγωγής μαγειρικού αλατιού, ενώ εκεί βρίσκεται και ένας σημαντικός υγρότοπος με ιδιαίτερη αξία ως προς τη βιοποικιλότητα, κυρίως ως προς την ορνιθοπανίδα, την ερπετοπανίδα, αλλά και τη χλωρίδα. Στην περιοχή αυτή βρίσκει καταφύγιο ένα σπάνιο είδος νεροχελώνας, ενώ στην περιοχή που εκτείνεται νοτίως των παραγωγικών εγκαταστάσεων των αλυκών βρίσκεται ο «παράδεισος των χελωνών επί της γης», αφού εκεί ζουν οι πληθυσμοί χερσαίων χελωνών με μεγάλη πυκνότητα. Η περιοχή ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Αλυκή Κίτρους - Ευρύτερη Περιοχή», ενώ το ακρωτήριο Αθερίδα φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς παρυδάτιων πουλιών που τρέφονται, διαχειμάζουν και αναπαράγονται εκεί.

Η παραπάνω εικόνα προσθέτει ένα ακόμη δείγμα γραφής για το πως εννοούν στην πράξη οι κυβερνήσεις της αστικής τάξης, του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, την «προστασία των οικοσυστημάτων» και την «καλή κατάσταση των νερών» ενόψει μάλιστα και της επικείμενης Παγκόσμιας Ημέρας για τα Νερά.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα η κυβέρνηση για:

Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό της περιοχής, να εξασφαλιστεί σε μόνιμη βάση ο έλεγχος και αντιμετώπιση τόσο της θαλάσσιας όσο και της χερσαίας ρύπανσης, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και συνολική προστασία του οικοσυστήματος.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής


Γιάννης Δελής


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια