HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ανακοίνωση της ΠΓ του ΕΠΑΜ για το ξεπούλημα των γεωθερμικών πεδίων και της ΔΕΠΑ

Με εντυπωσιακή ομοφωνία, που θυμίζει «μέρες του 2015» ψήφιστηκε στις 7 Μαρτίου, από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου (πλην των «αντισυστημικών», ΚΚΕ και ΧΑ) η παράδοση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, ως κατεπείγον!

Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις ποτέ δεν πέρασαν ως «κατεπείγον» οτιδήποτε θα βοηθούσε -έστω κι ελάχιστα- στην ανακούφιση της ζοφερής κατάστασης όπου έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός! Αντιθέτως, κατεπείγοντα χαρακτηρίζονται όλα όσα γίνονται κατ’ επιταγήν των επικυρίαρχων, όλα όσα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, και μόνο αυτά. Για τον απλό λόγο ότι δεν πρέπει να συζητηθούν, να απασχολήσουν την «κοινή γνώμη», αλλά πρέπει να θαφτούν από την παραπληροφόρηση!

Έτσι, σειρά στο ξεπούλημα των ενεργειακών πόρων της χώρας μας, παίρνει τώρα η γεωθερμία, ο μόνος ενεργειακός πόρος που είχε μείνει ως τώρα σχετικά αλώβητος από τις«αγορές».
Ψηφίστηκε επίσης, η περαιτέρω διάλυση του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ). Φυσικά, για λόγους επικοινωνιακούς, τούτο παρουσιάζεται ως «αναβάθμιση»! Στην πραγματικότητα, με τη σύσταση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εκχώρηση της έρευνας και την προνομιακή εκμίσθωση ολόκληρων περιοχών στις εταιρείες των δανειστών. Η μόνη πρακτική χρησιμότητα της διάκρισης που προβλέπεται στο νέο νόμο, μεταξύ «εθνικού» ή «τοπικού» ενδιαφέροντος γεωθερμικά πεδία, έγκειται στους ρυθμούς ιδιωτικοποίησής τους. Σε κάθε περίπτωση, το ξεπούλημα επιταχύνεται, αφού βγαίνει απ’ τη μέση το ΙΓΜΕ με τις «χρονοβόρες» και «ανούσιες» μελέτες του. Τώρα, ο διαγωνισμός για την σύναψη μίσθωσης θα διενεργείται με διαδικασίες «εξπρές», άμεσα με την αίτηση του ενδιαφερομενου επενδυτή!  Ζητήσατε και θα λάβετε!

Ο κ. Σταθάκης φρόντισε να επισημάνει ότι τώρα που «δεν υπάρχουν πλέον μνημονιακές δεσμεύσεις», η ανανέωση του προσωπικού θα γίνει «1 προς 1» με όσους αποχωρήσουν. Απέφυγε να αναφερθεί στους 100 περίπου εργαζόμενους που δουλεύουν σε εργολάβους και για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Καμία πρόβλεψη, ούτε για την καταβολή των δεδουλευμένων προηγούμενων ετών!

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός «αξιοποίησης», στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς φυσικού αερίου. Απαρέγκλιτα, ακολουθείται και εδώ το γνωστό μοντέλο «αξιοποίησης», σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση «σπάζει» σε δύο κομμάτια, για να παραχωρηθεί το κερδοφόρο, αυτό της εμπορίας, στους κερδοσκόπους (δήθεν επενδυτές) και να παραμείνει το κοστοβόρο, δηλαδή η κατασκευή και συντήρηση των υποδομών στους κρατικοδίαιτους εργολάβους, ή αλλιώς υπό την ευθύνη του δημοσίου, δηλαδή του οικονομικά τσακισμένου και υπερφορολογούμενου ελληνικού λαού.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ιδιωτικοποιείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατά το 50%+1 μετοχή, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές περνούν στο «ελληνικό δημόσιο», με τη διαχείρισή τους να μεταβιβάζεται χωρίς ανταλλάγματα στο Υπερταμείο!  Όσο για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, παραμένει κατά το 51% υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και κατά 49% ιδιωτικοποιείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Μονά χάνουμε, ζυγά κερδίζουν!

Βέβαια, ο κ. Σταθάκης ενώ ισχυρίζεται ότι έχουμε πλέον απαλλαγεί από «μνημονιακές δεσμεύσεις», ταυτόχρονα τονίζει τη σημασία της απρόσκοπτης συνέχειας των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες «είχαν συμφωνηθεί με το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος»! Η αναφορά του στην «απαλλαγή από τα μνημόνια», δεν τον εμπόδισε να κομπάζει, απαντώντας στην κριτική από ΚΙΝΑΛ και ΝΔ, για την πρόοδο όλων των «μεταρρυθμίσεων», στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» του στρατηγικού τομέα της ενέργειας, κατ’ απαίτηση των δανειστών και των «υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του «τρίτου προγράμματος», δηλαδή του τρίτου μνημονίου! Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα και ταχύτερα τις απαιτήσεις των δανειστών! Κομπάζουν, δε, για τα επιτεύγματά τους και εκλιπαρούν την αναγνώριση και τους επαίνους, είτε των εταίρων, είτε των αγορών!

Μια χώρα που έχει εκποιήσει όλους τους στρατηγικούς της τομείς (νερό, ενέργεια, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες κλπ), μια χώρα που έχει καταργήσει κάθε έννοια «δημόσιου αγαθού» και τα έχει μετατρέψει σε εμπορεύματα, μια χώρα η οποία κυβερνάται από εντολοδόχους ξένων συμφερόντων, είναι μια χώρα παντελώς ανοχύρωτη, χωρίς μέλλον. Το αφήγημα της «εξόδου από τα μνημόνια» και της «ανάπτυξης» που «έρχεται» καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα και δεν μπορεί να ξεγελάσει ούτε και τον πλέον αφελή ή καλόπιστο.

Υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδος! Μόνο που αυτή δεν βρίσκεται στην εναλλαγή προσκυνημένων ευρωλιγούρηδων στους κυβερνητικούς θώκους!
Αντίθετα συνδέεται με την καινούργια Εθνική Αντίσταση και φυσικά «επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων»!

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2019
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια