HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Α' Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού πραγματοποιήθηκε η επετειακή  εκδήλωση της 25η Μαρτίου για την επανάσταση του 1821, που συνδιοργανώθηκε από την Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού, τον Ιερό Ναό Αγίας Θεοδώρας Κολινδρού, τον Δημοτικό Φορέα Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΗΦΟΠΑΠ), του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και τον Σύλλογο Κολινδρινών Κατερίνης .

Στο πρώτο μέρος της, ο φιλόλογος και πρόεδρος του Συλλόγου Κολινδρινών Κατερίνης Βασίλης Παπανικολάου, αναφέρθηκε στον Γ. Μακρυγιάννη, τον λαϊκό αγωνιστή του '21.  Ο ομιλητής  σκιαγράφησε την εικόνα του ήρωα και συγγραφέα που νωρίς μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες για την απελευθέρωση του έθνους. Για τις σημαντικές του υπηρεσίες, του δόθηκε ο βαθμός του αντιστρατήγου. Τα απομνημονεύματά του πήραν λαμπρή θέση στην ελληνική γραμματεία, αν και οι γραμματικές του γνώσεις ήταν ελάχιστες. Έγραψε με εξαιρετική γλαφυρότητα και σαφήνεια τις αναμνήσεις του. Σ' αυτά αξιολογεί πρόσωπα και γεγονότα με μοναδικό σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα, με την κοινή συμμετοχή των χορωδιών του Ι. Ν. Αγίας Θεοδώρας Κολινδρού και των Κολινδρινών της Κατερίνης οι οποίες ερμήνευσαν επετειακά τραγούδια. Την διεύθυνση των χορωδιών είχε ο Πάρης Παπαγιάννης, στην απαγγελία ήταν η Καίτη Σταθούδη, σολίστ οι α) Κώστας Μπιτσιάνης και β) Νίκος Πολυζόπουλος και στο πιάνο ο Ηλίας Γκογκίδης.
Ο Σύλλογος των Κολινδρινών Κατερίνης είχε επίσης προγραμματίσει μετά την εκδήλωση και αντάμωμα των συμπατριωτών τους,σε κέντρο της πατρίδας τους. Ήταν μια ευκαιρία να βρεθούν με συντοπίτες τους που διαμένουν εκτός Κολινδρού και να αναπολήσουν όμορφες  παιδικές  τους αναμνήσεις.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης υποβοήθησαν σ' αυτό η διευθύντρια του Α΄Δημοτικού Σχολείου Μαρία Πάσχου και ηλεκτρονικός Διονύσης Λακασάς, τον δε συντονισμό της είχε ο υπεύθυνος της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, Βασίλης Τραούδας.
Την ίδια μέρα επίσης, γιορτάστηκε από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Κολινδρού, το μοναδικό ίσως πανελλαδικά έθιμο της Τσαγκαροτρίτης. Μέλη του συλλόγου διέρχονταν από τα καταστήματα, όπως και από το κέντρο που παρευρίσκονταν οι Κολινδρινοί της Κατερίνης, φορώντας κουδούνες (τσουκάνια) και με σκωπτικά τραγούδια τους ενημέρωναν για την εκδήλωσή τους.


Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίστηκε για την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 και ώρα 18.00' το Α' Δημοτικό Σχολείο, με ομιλητή τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύμπου Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο Κυρίτση, με θέμα σχετικό με τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια