HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Επικές ταινίες της Μεγάλης Εβδομάδας - Τα Πάθη στην Έβδομη Τέχνη

Για όλους τους πιστούς Μεγάλη Εβδομάδα δεν σημαίνει μόνο Εκκλησία- τσουρέκια-κόκκινα αυγά και εορταστικά ψώνια αλλά και παρακολούθηση εκείνων των χαρακτηριστικών παλιών επικών ταινιών και σειρών στην τηλεόραση, που μας βάζουν και πάλι στην ατμόσφαιρα και στον προβληματισμό του Θείου Πάθους, στο ιστορικό του αλλά και στους μύθους που το περιβάλλουν. Η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η αδικία, το δράμα και κυρίως η θυσία του ενός για τους πολλούς, συγκινούν και συνεπαίρνουν διαχρονικά.


Ποιος δεν έχει δει έστω μια φορά το «Μπεν Χούρ», το «Χιτών», το «Ιησούς από τη Ναζαρέτ», το «QuoVadis», το «Σπάρτακος» που ευχαρίστως τις ημέρες αυτές θα ξαναβλέπαμε και που παραμένουν μεγάλες εμπορικές και δημιουργικές επιτυχίες;



«Μπεν Χουρ» (1959)


Μια από τις κορυφαίες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, του CharltonHeston.
365 ηθοποιοί έπαιξαν σε αυτή την ταινία, ενώ μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα αρνήθηκαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ο Πωλ Νιούμαν, ο Μάρλον Μπράντο και ο Μπαρτ Λάνκαστερ, για να καταλήξει τελικά στον Heston, και στην τεράστια επιτυχία με τα 12 Όσκαρ, που μόνο «ο Τιτανικός» και «ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» έφτασαν το ρεκόρ της.

Ο πρίγκιπας που έγινε σκλάβος, ο σκλάβος που έφτασε να γίνει προστατευόμενος της ρώμης και που το ταξίδι του τον έφερε μέχρι τη θρυλική σκηνή των ιπποδρομιών.
Το «Μπεν Χουρ» είναι ένα τεράστιο δημιούργημα του κινηματογράφου που δεν θα παλιώσει ποτέ, γιατί πέρα από το κορυφαίο σενάριο τα εξαιρετικά σκηνικά και κοστούμια, αποτύπωσε και το μεγαλείο του ανθρώπινου επιτεύγματος στην βιομηχανία των ταινιών.


«Quo Vadis» (1951)
Μετά το «Μπεν Χουρ» υπήρξε από τις ταινίες που έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και πήρε και 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ο δε Πήτερ Ουστίνοφ, για την ερμηνεία του ως αυτοκράτορας Νέρωνας, κατάφερε να κερδίσει την Χρυσή Σφαίρα Β! Ανδρικού Ρόλου.

Ταινία με βαθύ χριστιανικό νόημα, όπου ο Ρόμπερτ Τέϊλορ υποδύεται έναν Ρωμαίο στρατιωτικό που ερωτεύεται την κόρη (Ντέμπορα Κερ) ενός πατρικίου. Τόσο εκείνη όσο και η οικογένειά της, έχουν ασπαστεί κρυφά τον χριστιανισμό, με τον Τέϊλορ να αποφασίζει να την ακολουθήσει ώστε να κερδίσει την καρδιά της.

Η ταινία που υπήρξε η εμπορικότερη του 1951, κατά πολλούς –πέρα από τα σκηνικά και τα κοστούμια- ξεχώρισε λόγω της καταπληκτικής ερμηνείας του Ουστίνοφ, θεωρώντας την σαν μια από τις καλύτερες της καριέρας του.


«Ο Χιτών» (1953)


Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του LloydDouglas, που είναι ένα από τα πιο γνωστά που έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Αφηγείται την ιστορία ενός χιλίαρχου που ήταν παρών στη Σταύρωση και κέρδισε τον χιτώνα του Χριστού στα ζάρια. Η ζωή του, από εκείνη τη στιγμή και μετά, αλλάζει, με τον ίδιο να έρχεται μόνιμα σε αντιπαράθεση με τον Έλληνα σκλάβο του, Δημήτριο.

Η ταινία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα με το δίδυμο της εποχής RichardBarton&VictorMature, δείχνει δε την υποκριτική δεινότητα του Barton, που από εκεί και πέρα τον έβαλε στο στόχαστρο των μεγάλων παραγωγών της εποχής.


«Σπάρτακος» (1960)

Η περίφημη ταινία του Κιούμπρικ, που για την εποχή της θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ. Τόσο μεγάλος υπήρξε ο ντόρος που ξεσηκώθηκε, ώστε μέχρι και ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ JohnF. Kennedyαποφάσισε να παραβρεθεί στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας.

Δεν ήταν μόνο ο KirkDouglasπου κατέπληξε αλλά και όλο το castτων ηθοποιών, που συμπεριλαμβάνει τους LawrenceOlivier, CharlesLaughton, JohnGavin, TonyCurtisκαι φυσικά τον μοναδικό Πήτερ Ουστίνοφ στον ρόλο του Batiatusπου του χάρισε το Όσκαρ Β! Ανδρικού ρόλου, από τα 4 που κέρδισε η ταινία.

Οι κριτικές που πήρε ήταν θετικές και αρνητικές. Σήμερα όμως θεωρείται πιο κλασσική από ποτέ.

Το ταξίδι των απελευθερωμένων σκλάβων προς την ελευθερία, ήταν ένα ιδανικό που επηρέασε τον παγκόσμιο κινηματογράφο της εποχής και εκτόξευσε την καριέρα του Douglas.


«Οι Δέκα Εντολές» (1956)

Η ιστορία του Μωυσή από τα παλάτια του Φαραώ, μέχρι την Έξοδο και τις Δέκα Εντολές. ChartonHeston&YulBrynerστην πιο εμπορική ταινία του 1956.

Η ταινία γυρίστηκε στην Αίγυπτο κι έμεινε γνωστή για την ιδιαίτερη χρήση της bluescreenγια τις ανάγκες του Περάσματος, χρήση που της χάρισε το Όσκαρ Ειδικών Εφέ της εποχής. Πήρε διθυραμβικές κριτικές και βοήθησε κι αυτή να ανεβεί πολύ η καριέρα του Heston.


«Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Η ταινία του Τζεφιρέλι ήταν, είναι και θα είναι ένα αριστούργημα. Το τεράστιο ταλέντο του σκηνοθέτη, τα σίγουρα θέλω του και η ζεστή γαλήνια κάμερά του, έφεραν στο φως μια από τις καλύτερες παραγωγές στην ιστορία, που βλέπουμε ξανά και ξανά με ευχαρίστηση.

Όλη η ουσία του Θείου Δράματος, όλη η ευλάβεια απέναντι στο πάθος κι όλη η ελπίδα μιας ανάστασης, μέσα από τα μάτια του σπουδαίου Ιταλού, αλλά και μέσα στα μάτια της καλύτερης ίσως απεικόνισης του Ιησού, με τον Ρόμπερτ Πάουελ να τον υποδύεται επιβλητικά και ταυτόχρονα με το απαιτούμενο ασκητικό, γαλήνιο, ευαίσθητο και ανθρώπινο χαρακτήρα που αγγίζει κάθε θεατή.


«The Passion of the Christ» (2004)

Η ταινία του Μελ Γκίπσον αν και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις για το αίμα και τη βία που παρουσιάζει, αποδίδει το μεγαλείο των παθών αλλά και την τιμωρία που απέδιδε η Ρώμη στους εχθρούς της.

Ο Ιησούς σταυρώθηκε με την κατηγορία ότι αμφισβητούσε τον Τιβέριο ως αυτοκράτορα, οπότε το μαστίγωμα, ο εξευτελισμός και οι σταύρωση, υπήρξαν γνωστές πρακτικές για τους κατηγορούμενους της εποχής. Όλα αυτά, με τα αραμαϊκά και τα λατινικά να δίνουν την ξεχωριστή πινελιά στην ταινία και την ιδιαίτερη ματιά στην φωτογραφία , να την κατατάσσει σήμερα σε μια από τις καλύτερες παραγωγές.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια