Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο κάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Τι προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλοΤο Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος που αποτελεί τη συχνότερη αιτία της άνοιας, συμβάλλοντας στο 60-70% των περιστατικών.

Αν και τα βασικά συμπτώματα της νόσου, όπως η αποδυνάμωση της μνήμης, είναι εν πολλοίς γνωστά, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε απολύτως βέβαια συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

1. Κυτταρικός θάνατος & κακή επικοινωνία των νευρικών κυττάρων
Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό «πλακών» και «κόμπων» στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, αυτές οι μάζες εμποδίζουν την ομαλή επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν τον θάνατό τους. Στον φυσιολογικό εγκεφαλικό ιστό, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Tau σταθεροποιεί τμήματα-κλειδιά της δομής του κυττάρου, όμως σε έναν εγκέφαλο με Αλτσχάιμερ η πρωτεΐνη σχηματίζει «κόμπους», καθιστώντας δύσκολη τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο. Όταν δεν λαμβάνουν απαραίτητα για την επιβίωσή τους συστατικά, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν.
Ο κυτταρικός θάνατος και η κακή επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων προκαλούν πολλά από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του Αλτσχάιμερ, όπως η απώλεια μνήμης και η αδυναμία μάθησης.

2. Συρρίκνωση του εγκεφάλου
Η νόσος Αλτσχάιμερ έχει σαν αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το επιφανειακό στρώμα που καλύπτει τον εγκέφαλο. Αυτή η συρρίκνωση επηρεάζει άμεσα ποικίλες νοητικές ικανότητες, όπως η ανάκληση πληροφοριών και η συγκέντρωση.
Η συγκεκριμένη βλάβη συνήθως ξεκινά από τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη δημιουργία των αναμνήσεων, και εκτιμάται ότι αρχίζει να συμβαίνει έως και δέκα χρόνια πριν αρχίσουν να εκδηλώνονται τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

3. Φλεγμονές
Το ανοσοποιητικό σύστημα του εγκεφάλου αναγνωρίζει τον κυτταρικό θάνατο σαν μια μορφή τραυματισμού κι έτσι αναπτύσσεται φλεγμονώδης αντίδραση. Στόχος της φλεγμονής είναι να προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις, όμως για όσο περισσότερο συνεχίζεται τόσο πιθανότερο είναι να προκαλέσει βλάβες σε υγιή κύτταρα. Στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ, η χρόνια φλεγμονή πράγματι καταστρέφει σταδιακά τα υγιή κύτταρα του εγκεφάλου.
Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο μπορεί να αποτελεί αιτία ή ισχυρό παράγοντα κινδύνου για το Αλτσχάιμερ, αφού ένα χτύπημα στο κεφάλι (που συνοδεύεται από την εκδήλωση φλεγμονής) συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.Το διαβάσαμε στο onmedΕτικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.