Θαλασσινή πρόταση για τη νηστεία της Σαρακοστής
Υλικά για 6 άτομα
Για το ρύζι
- 120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 500 γρ. καστανό ρύζι
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 μεσαίες σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
- 50 γρ. ξανθιές σταφίδες
- 100 γρ κουκουνάρι
- λευκό κρασί για το σβήσιμο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή εναλλακτικά κάποιο κύβο
- αλάτι χονδρό
Για τα καλαμαράκια
- 120 ml παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κιλό καλαμαράκια πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
- λευκό γλυκό κρασί για το σβήσιμο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή εναλλακτικά κάποιο κύβο
- 4 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και το πράσινο μέρος του
- 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
- πάπρικα
- Σε κατσαρόλα με χονδρό πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
- Προσθέτουμε το καστανό ρύζι και με ξύλινη κουτάλα το καβουρδίζουμε καλά, να γυαλίσει και να γίνει κάπως διάφανο.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και το χονδρό αλάτι, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε το ρύζι μέχρι να πιει το ζωμό του.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και το σκεπάζουμε με πετσέτα και καπάκι.
- Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα καλαμαράκια. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να αρχίσουν τα καλαμαράκια να τσιγαρίζονται.
- Σε αυτό το σημείο σβήνουμε με το γλυκό κρασί, προσθέτουμε και τις σκελίδες σκόρδου, το κλαδάκι της φρέσκιας ρίγανης και το ζωμό λαχανικών, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τα καλαμαράκια να σιγομαγειρευτούν σκεπασμένα.
- Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε τις σκελίδες σκόρδου και το κλαδάκι ρίγανης.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε μέρος του βρασμένου καστανού ρυζιού και ενσωματώνουμε μέρος των βρασμένων καλαμαριών.
- Πασπαλίζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και πάπρικα και σερβίρουμε.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!