HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 3 Ιανουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος (M. A. Lond.)
3 Ιανουαρίου

Γεγονότα 1953-Με ομόφωνη απόφασή του το συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Πιερίας που συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση στο Α΄ Δημοτικό Κατερίνης υπό την προεδρία του Δημάρχου Κατερίνης Δημητρίου Βακάλη, ανοίγει το δρόμο για την ανέγερση νοσοκομειακού κτηρίου. Επίσης, ψηφίζει να συνδράμει το Κράτος θετικά και να παραχωρηθούν κονδύλια και υδροσωλήνες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ύδρευσης στο νομό. Τέλος αποφασίστηκε και η διάθεση πίστωσης για την κατασκευή του τμήματος δρόμου από Γιδά μέχρι Κατερίνη. (Μακεδονικός Αγών, 11-1-1953, σελ. 1).

1955-Τον Ιανουάριο του 1955 εκδίδεται το πρώτο τεύχος του περιοδικού “Ορθόδοξος Επιστασία”, που αποτελεί όργανο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και αποτελεί πνευματική τροφή, απαραίτητη για κάθε χριστιανική οικογένεια. Στο παρθενικό τεύχος φιλοξενούνται άρθρα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βαρνάβα, των καθηγητών Μάρκου Σιώτη και Παναγιώτη Χρήστου, μελέτες και άλλα. (Μακεδονικός Αγών, 6-2-1955, σελ. 1) 1966-Γράφεται ότι εισήχθησαν στην Κατερίνη για πρώτη φορά στην Ελλάδα τρεις νεφελοψεκαστήρες με προέλευση από την Ανατολική Γερμανία και διατέθηκαν ο ένας για τις ανάγκες των δεντροκαλλιεργητών της Κατερίνης και άλλοι δύο του Καταχά. (Μακεδονικός Αγών, 3-1-1966, σελ. 1)
Έφυγαν

1983-Πέθανε τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη και κηδεύτηκε στην Κατερίνη ο Ευθύμιος Στοφορίδης, πρόεδρος της Ενώσεως Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως του Νομού Πιερίας. Γεννήθηκε το 1912 στηην Ορδού (Κοτύωρα) του Πόντου και μαζί με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη σε μικρή ηλικία. Ήταν από τις πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν μαζί με άλλους Πόντιους στην Κατερίνη (στον συνοικισμό Ευαγγελικών) και ασχολήθηκαν με τη γεωργία. Μεταπολεμικά εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οργάνωσε την Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως στον Νομό Πιερίας, μεριμνώντας για την οργάνωση του γραφείου της στην Κατερίνη και για την εξυπηρέτηση των 2.000 μελών της. Μέχρι τον θάνατό του (από επώδυνη ασθένεια) εκλεγόταν συνεχώς πρόεδρος της οργάνωσης. Ο Στοφορίδης παντρεύτηκε Κατερινιώτισσα και απέκτησε έναν γιο και δύο κόρες. (Νέα Εποχή, 15-1-1983, σελ. 4)
2016-Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Κλέαρχος Γώττας, πρωτεργάτης και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ολύμπου, πρώην πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών (στα 1965) δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για δύο δημοτικές περιόδους, υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης (1978, 1986). Ήταν πολιτικός υπομηχανικός στο επάγγελμα. Στις δημοτικές εκλογές του 1986 στον δεύτερο γύρο έχασε τη δημαρχία από τον Θεόφιλο Καμπερίδη για 170 ψήφους. Ο Γώττας ήταν επίσης πρόεδρος της εταιρείας Πιερικών Μελετών και ιδρυτής του Σωματείου «Όλυμπος. Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο» (Ολύμπιο Βήμα, 4-1-2016).





Έγιναν κι αυτά 1961Απόστολος Ζαταγιάς τοποθετήθηκε επιθεωρητής της Β΄ Επιθεώρησης Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως νομού Πιερίας. (Μακεδονικός Αγών, 16-1-1961, σελ. 1)
1966-Μεγάλη πυρκαγιά αποτεφρώνει δύο οικίες επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία Κουλουμβάκη. Προξενούνται ζημιές 250 χιλιάδων δραχμών. (Νέα Εποχή, 17-1- 1966, σελ. 1)
1970-Αναγνωρίζεται σε σωματείο από το Πρωτοδικείο Κατερίνης ο σύλλογος για τη διάδοση του ιππείου κρέατος “Ο Γαληνός”. (Μακεδονικός Αγών, 19-1-1970, σελ. 2) 1981-Μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κατερίνης, Χατζάκος. (Μακεδονικός Αγών, 17-1-1981 σελ. 1)
1982-Εκλέγονται οι πρόεδροι στα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Πιερίας ως εξής: Κατερίνης ο Δημήτριος Ζαπουνίδης, Λιτοχώρου ο Ευάγγελος Κουκιώτης, Αιγινίου ο Νικόλαος Καλιγάς και Κολινδρού ο Εμμανουήλ Ματσούκης. (Νέα Εποχή, 9-1-1982, σελ. 1)



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια