Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 25 Φεβρουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

25 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

1878-Οι τουρκικές δυνάμεις βαδίζουν προς τον Κολινδρό και ο Επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος πυρπολεί ο ίδιος τη Μητρόπολη για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων τα ιερά κειμήλια. Γυναίκες και παιδιά (περίπου 3.000 άτομα) έφυγαν από τον Κολινδρό και κατέφυγαν στη Μονή Αγίων Πάντων, όπου κινδύνεψε η ζωή τους από έλλειψη τροφής και από τις κακουχίες, θυμίζοντας το δράμα των πολιορκημένων στο Μεσολόγγι. Για να μην πέσουν στους εχθρούς τους, ακολούθησαν το παράδειγμα των γυναικών στο Ζάλογγο και στην Αραπίτσα, θυσιάζοντας τις ζωές τους.

1962-Πρόεδρος του συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Κατερίνης εκλέγεται ο Θεόδωρος Παστουρματζής. (Μακεδονικός Αγών, 4-3-1962).

1967-Οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας πραγματοποιούν μεγάλο σε όγκο συλλαλητήριο, που διοργανώνεται από κοινού από την ΕΓΣ Πιερίας και την Ένωση Καπνοπαραγωγών «Ο Ήλιος». (Νέα Εποχή, 4-3-1967, σελ. 1)

1984-Με πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινότητας Περίστασης Δημήτρη Γιαλένια ιδρύθηκε πρόσφατα πολιτιστικός σύλλογος. (Ολύμπιο Βήμα, 25-2-1984)

1989-Θεμελιώνεται ο σύγχρονος σταθμός των υπεραστικών ΚΤΕΛ Κατερίνης.

ΚΤΕΛ ΠΙΕΡΙΑΣ
Έφυγαν

1901-Πεθαίνει στην Αθήνα ο Μελέτιος από τη Σίφνο, πρόεδρος της Επισκοπής Κίτρους από το 1873 ως το 1875.
Το 1874 κατόπιν εις βάρος του καταγγελιών μετέβη στην Κωνσταντινούπολη. Η υπόθεσή του παραπέμφθηκε στην Επισκοπική Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, η οποία στις αρχές του 1875 τον έπαυσε. Διέμενε στο Άγιον Όρος μέχρι το 1882 οπότε μετέβη στα Ιεροσόλυμα. Αργότερα μετέβη στην Αθήνα και διέμενε στο Πτωχοκομείο Αθηνών. (Ιστοσελίδα Μάρκου Μάρκου, ηλεκτρονική διεύθυνση:http://users.sch.gr/markmarkou/1901_1930/1901/koim/meletios_kavasilas.htm)

Παρθένιος Βαρδάκας
1933-Εκοιμήθη σε ηλικία 66 ετών ο Παρθένιος Βαρδάκας (κατά κόσμον Περικλής Βαρδάκας), πρώτος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης (Επίσκοπος Κίτρους από το 1904) και οργανωτής του Μακεδονικού Αγώνα στην Πιερία. Συνετέλεσε στην ίδρυση ελληνικού σχολείου και στην επιτυχή αντιμετώπιση της ρουμανικής προπαγάνδας στην Κατερίνη.


1943-Θάνατος σε ηλικία 58 ετών του Κωνσταντίνου Χαλκίδη του Γεωργίου, πρώτου προέδρου της Κοινότητας Σφενδαμίου (στα 1931).

1963-Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Ξενοφών Συλλόπουλος, παλιός πρόκριτος της Κατερίνης, συμβολαιογράφος, με καταγωγή από το Λιβάδι Ολύμπου. Η σύζυγος του, Ελένη, ήταν η ιδρύτρια και πρώτη πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών και Δεσποινίδων “Η Ελεημοσύνη”. (Νέα Εποχή, 8-3-1963, σελ. 2)

1976-Σε τροχαίο δυστύχημα κοντά στο Λιτόχωρο σκοτώνεται ο 45χρονος Αλέκος Χελιδώνης, που ήταν προπονητής της εφηβικής ομάδας του Πιερικού, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα βορείου Ομίλου. Τα τελευταία χρόνια ανέγειρε τουριστικό ξενοδοχείο στη Λεπτοκαρυά.  (Μακεδονικός Αγών, 28-2-1976, σελ. 1)

2009-Σε ηλικία 77 ετών πεθαίνει ο Εμμανουήλ Μπιλιαδέρης ή Φιλιαδέρης, που υπηρέτησε ως Δήμαρχος Κολινδρού την περίοδο 1975-1990. Εξελέγη Δήμαρχος Κολινδρού το 1975 (στις πρώτες εκλογές μετά τη μεταπολίτευση)  με 1.378 ψήφους και επανεξελέγη το 1978 (με 52,8%), 1982 (με 61%) και 1986 (με 55,7%). Το 1979 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινοτήτων της Πιερίας. (Μακεδονικός Αγών, 24-3-1979, σελ. 1)

Κωνσταντίνος Ματσαρίδης
2015-Πεθαίνει, έξι μήνες μετά τον τραυματισμό του σε τροχαίο από ασυνείδητο οδηγό, ο Κωνσταντίνος Ματσαρίδης, δάσκαλος της Κονταριώτισσας και σε άλλες περιοχές της Πιερίας. Μεταξύ άλλων υπηρέτησε (αρχές δεκαετίας ‘80) ως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Προσφύγων εκ Ρωσίας.

Έγιναν κι αυτά                 

1972-Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διευθυντής της Νομαρχίας Πιερίας, Γρηγόριος Κόκκοτος. στη θέση του Θεόδωρου Μπούζα, ο οποίος μετατέθηκε στην Περιφερειακή Διοίκηση Κεντροδυτικής Μακεδονίας.  (Νέα Εποχή, 26-2-1972, σελ. 1)

1978-Έπειτα από τις αρχαιρεσίες στο Σωματείο Στεγνοκαθαριστηρίων και Βαφείων «Η Καθαριότης» και την κατάρτιση του εκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου σε σώμα, πρόεδρος εξελέγη ο Θεόδ. Σιδηρόπουλος, αντιπρόεδρος ο Ν. Αραβίδης, γεν. γραμματέας ο Στέφ. Στεργιάννης, ταμίας ο Στέφ. Καραβέργος και μέλη οι Ελ, Κατσούλης, Δ. Χρυσανθόπουλος και Γρηγ. Ιωαννίδης. (Νέα Εποχή, 25-2-1978, σελ. 1)

1983-Συλλαλητήριο γίνεται στην πλατεία της Κατερίνης με διαμαρτυρίες κατά των αμερικανικών βάσεων και των πυρηνικών εξοπλισμών. (Μακεδονικός Αγών, 26-2-1983, σελ. 1)


2015-Παρουσιάζεται από το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου με τη συνεργασία των εκδόσεων «ΨΥΧΟΓΙΟΣ» το βιβλίο της Αναστασίας Κιλάρογλου, «Ματωμένα Τριαντάφυλλα» στις σελίδες του οποίου καταγράφονται πραγματικές ιστορίες και γεγονότα από τη ζωή και τον ξεριζωμό των ελλήνων στο Νεοχώρι, επαρχίας Χηλής Κωνσταντινούπολης, πατρίδα των προσφύγων κατοίκων της Κονταριώτισσας Πιερίας.
Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.