HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Μία πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας και την μείωση του κόστους της άρδευσης των καλλιεργειών στην Πιερία

Ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους καλλιεργητές της Πιερίας και ειδικά όσους έχουν επενδύσει ή σκέφτονται να επενδύσουν σε καλλιέργειες, που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, είναι η άρδευση.

Η Πιερία δεν διαθέτει μεγάλα ποτάμια, είναι όμως από τις περιοχές της χώρας με πλούσιο υδατικό δυναμικό. Οι δύο ορεινοί όγκοι του Ολύμπου και των Πιερίων, που περιβάλλουν την εύφορη πιερική πεδιάδα, εξασφαλίζουν άφθονα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα. Παρά το γεγονός όμως ότι τα νερά είναι υπέρ αρκετά,  σε πολλές περιοχές παρατηρείται έλλειψη τόσο για την άρδευση όσο και για την ύδρευση. Όσον αφορά την άρδευση, η έλλειψη οφείλεται στη σημαντική επέκταση των δυναμικών  καλλιεργειών, που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού όπως το ακτινίδιο. Η πεδιάδα διαθέτει άφθονα υπόγεια ύδατα, όμως το κόστος των γεωτρήσεων και της ενέργειας, που απαιτείται για την άντληση τους, καθιστά την επιλογή αυτή ακριβή και ασύμφορη.

Τα δύο ψηλά βουνά που περιβάλλουν την πεδιάδα και ιδιαίτερα ο Όλυμπος, εκτός του ότι έχουν την δυνατότητα λόγω των χιονοπτώσεων να συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες επιφανειακών υδάτων, παρέχουν και μια άλλη δυνατότητα. Δημιουργούν πολλά μικρά ποτάμια, τα οποία όμως λόγω της σύστασης του εδάφους, χάνονται μέσα στη γη πριν φτάσουν στην πεδιάδα. Μικρές μόνο ποσότητες συγκεντρώνονται σήμερα σε λιμνοδεξαμενές και αξιοποιούνται για την άρδευση με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των υπαρχόντων καλλιεργειών και να λειτουργούν ανασταλτικά στην φύτευση νέων.

Με μικρής κλίμακας τεχνικά έργα θα μπορούσαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες των επιφανειακών υδάτων να συγκεντρωθούν και  να αξιοποιηθούν. Η συγκέντρωσή τους σε ψηλότερα σημεία θα επέτρεπε τη διανομή με φυσική ροή, χωρίς την κατανάλωση ενέργειας, ενώ μικρά υδροηλεκτρικά κατά μήκος των αγωγών θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν επαρκή έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του κόστους κατασκευής, τη συντήρηση και λειτουργίας ενός εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου.

Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση του κόστους για τους παραγωγούς των αγροτικών προϊόντων της Πιερίας, καθώς θα μειωθεί συνολικά το κόστος της άρδευσης. Είναι μεγάλο το κόστος που καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι καλλιεργητές της Πιερίας για την άρδευση, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει μεγάλα χρέη προς τους διαχειριστές των αρδευτικών δικτύων. Μειωμένο κόστος άρδευσης σημαίνει λιγότερα χρέη και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τους καλλιεργητές.

Είναι επιτακτική η ανάγκη παρεμβάσεων στον τομέα της άρδευσης με την αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού του Ολύμπου, γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός δυναμικού πρωτογενούς τομέα. Και επειδή κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί, που θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνουν τα απαιτούμενα  αρδευτικά έργα, η απάντηση είναι από την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με τους φορείς του δημοσίου, που θα πληρωθεί από τα έσοδα από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και απο χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, που υπάρχουν άφθονα για τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Βέβαια το σημαντικότερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, ώστε να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, είναι η γραφειοκρατία των δημοσίων υπηρεσιών και ειδικά όσον εμπλέκονται σε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Για όλα αυτά όμως χρειάζεται σωστός σχεδιασμός, πολιτική βούληση και πολλή δουλειά.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια