Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 11 Μαρτίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

11 Μαρτίου

Γεγονότα


1928-Σημειώνονται συμπλοκές στο συνοικισμό του Πλαταμώνα ανάμεσα σε χωροφύλακες και σε πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί χωρίς άδεια,  Οι τριάντα οικογένειες προσφύγων προορίζονταν για άλλο συνοικισμό.(Εμπρός, 12-3-1928, σελ. 4)

1960-Εγκαινιάζεται η Σχολή Κοπτικής και Ραπτικής ανδρικών και γυναικείων φορεμάτων του Μιλτιάδη Χαλκίδη, στο ατελιέ του επί της οδού βασιλέως Κωνσταντίνου στην Κατερίνη. (Μακεδονικός Αγών, 18-3-1960, σελ. 1)

1977-Ο Νομάρχης Πιερίας Νικόλαος Κατακαλίδης επισκέφτηκε το Κρατικό Αγρόκτημα Κατερίνης και ενημερώθηκε για τις πρωτοποριακές εργασίες για την παραγωγή φυτών φράουλας ψυγείου και παρακολούθησε τη διανομή 12.500 δενδρυλλίων του φυτού ακτινιδίου (γνωστού και ως «φρούτου του Ολύμπου»), τα οποία εισήχθησαν από τη Γαλλία. Από τριετίας καλλιεργείται το είδος και στον νομό μας με άριστα αποτελέσματα. (Νέα Εποχή, 12-3-1977, σελ. 1)

1979-Εγκαινιάζεται το κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων, υφασμάτων, ειδών προικός και νεωτερισμών “Βελούσα” στην Κατερίνη. (Νέα Εποχή, 17-3-1979, σελ. 4).

1987-Πρωτοφανής κακοκαιρία πλήττει την Πιερία από το πρωί. Κλείνουν από αύριο τα σχολεία, εξαιτίας των χιονοπτώσεων. Στα ορεινά, το χιόνι ξεπέρασε το 1 μέτρο. (Ολύμπιο Βήμα, 12-3-1987, σελ. 1)

1990-Τελούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του εκτελεσθέντος Δημάρχου Κατερίνης Αιμίλιου Ξανθόπουλου (έργο του γλύπτη Ευθύμιου Καλεβρά), από τον Δήμαρχο Κατερίνης Θεόφιλο Καμπερίδη. (Ολύμπιο Βήμα, 13-3-1990)Έφυγαν

Δημήτριος Ι. Δημητριάδης
1972-Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Δημήτριος Ι. Δημητριάδης, πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Εφέσου (1955-56).  Γεννημένος στον Κιρκιτζέ- ορεινή Έφεσο της Μικράς Ασίας ήταν αγρότης και ιδιοκτήτης καφενείου.
Το 1922 αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά τη Συμφωνία της Λωζάνης, για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ο Δημήτριος εγκαταστάθηκε στο Στουπί Πιερίας, ενώ η οικογένειά του βρισκόταν στην Σταυρωτή Κοζάνης, στις όχθες του Αλιάκμονα. Ως εκκλησιαστικός επίτροπος συνέβαλε στην ανέγερση του Ιερού Ναού Ιωάννου Θεολόγου της Νέας Εφέσου. Εξελέγη πρώτος κοινοτικός σύμβουλος το 1951 και τον Δεκέμβριο του 1952 αντιπρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου. Στην περίοδο αντιπροεδρίας του πραγματοποιήθηκε η μετονομασία της Κοινότητας, από Στουπί σε Νέα Έφεσο, έπειτα από τρεις διαταγές της Νομαρχίας Πιερίας ( 308/15-11-49, 8518/6-9-51 και 12310/25-10-51), για τη μετονομασία της Κοινότητας και Συνοικισμού, «καθ’ ότι το σημερινόν Στουπίον είναι ακατάλληλον κ.λπ. και δέον το Κοινοτικόν Συμβούλιον να λάβη σχετικήν απόφασιν επί του χρονίζοντος ζητήματος και να προτείνει τρία (3) ονόματα».
Το Κοινοτικό Συμβούλιο, πρότεινε τρία ονόματα, για να αποφασίσει το συμβούλιο τοπωνυμιών. 1) Νέα Έφεσος, 2) Μαυρονέριον, 3) Ολυμπιάς. (Συνεδρίαση 11ης Νοεμβρίου 1951).
Από τον Ιανουάριο του 1955 ως τον Δεκέμβριο του 1956 υπηρέτησε ως πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Εφέσου.
(Πηγή: Ιωάννης Δημητριάδης, Ημερολόγιο, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Εφέσου “Ο Ηράκλειτος”)

1981-Απεβίωσε ξαφνικά (από πνευμονικό οίδημα) σε ηλικία 65 ετών ο Αθανάσιος Κούλας, δικηγόρος, γιος του τελευταίου προέδρου της Κοινότητας Κατερίνης προτού η Κατερίνη γίνει Δήμος (1920), Νικολάου Κούλα, 4 φορές πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης. Λίγο πριν το θάνατό του είχε επανεκλεγεί για 4η θητεία στο αξίωμα του προέδρου.  Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Πιερικού (1964).
Ο πατέρας του ήταν Ηπειρώτης και η μητέρα του Λιτοχωρινή. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και περάτωσε τις σπουδές του το 1940. (Ολύμπιο Βήμα, 12-3-1981, σελ. 1)


Έγιναν κι αυτά


1962-Πρόεδρος του συνδέσμου Καρραγωγέων Κατερίνης “Η Αλληλεγγύη” εξελέγη ο Χαράλαμπος Στεφανίδης. (Μακεδονικός Αγών, 11-3-1962, σελ. 4).

2018-Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ Πιερίας έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Ευριδίκη Μανιάτη
Αντιπρόεδρος: Χρήστος Γρηγοριάδης
Γεν. Γραμματέας: Μυρτώ Παπαστεργίου
Ταμίας: Λάζαρος Βούλγαρης
Μέλος: Ανδρέας Τσιόκας

(Πιερικός Παρατηρητής, 16-3-2018) διαθέσιμο στο https://forispieria.com/2018/03/16/sadas-katerini/)Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.