Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 23 Μαρτίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

23 Μαρτίου

Γεγονότα

1948-Καταλαμβάνεται από τον εθνικό στρατό το αρχηγείο των ανταρτών στα Πιέρια. (Ελευθερία, 24-3-1948, σελ. 2)

1953-Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Δημόπουλος με επερώτησή του στη Βουλή καταγγέλλει την κατάφωρη αδικία σε βάρος της Κατερίνης, η οποία αποκλείστηκε από την ηλεκτροδότηση των έργων του Άγρα. (Μακεδονικός Αγών 25-3-1953, σελ. 4).


1963-Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών εκλέγεται ο Ιωάννης Μπουροζίκας. (Νέα Εποχή, 23-3-1963, σελ. 4)

1965-Ο Ιωάννης Γκαβαρδίνας εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδόμων Πιερίας, στις πρόσφατες αρχαιρεσίες.(Μακεδονικός Αγών 23-3-1965, σελ. 4).

1983-Γίνεται η Α΄ Γενική Συνέλευση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Πιερίας. Για την 9μελή Διοικούσα Επιτροπή, εκτός από τους 4 Δημάρχους της Πιερίας, εκλέγονται μέλη οι: Πολύδωρος Κουκιώτης, πρόεδρος Καλλιθέας, Γεώργιος Λιάπης Παντελεήμονα, Σπύρος Πυργίδης Πύδνας και ο Κίμων Τριανταφυλλίδης του Καταχά. (Νέα Εποχή, 26-3-1983, σελ. 1)

2012-Το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης σε ψήφισμά του τάσσεται εναντίον της κατάργησης της ΚΖ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων νομού Πιερίας και  κατά της συγχώνευσής της με τις υπηρεσίες άλλων νομών.

2015-Οι περιοχές των δήμων Κατερίνης, Πύδνας και Κολινδρού  κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πρόσφατων κατολισθήσεων. Η κήρυξη έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργο Κατρούγκαλο από αίτημα που κατέθεσε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής ως και τις 30 Μαΐου.

Οι περιοχές που κηρύχθηκαν είναι:

1. Τ.Κ. Ελάφου, Δ.Ε. Ελαφίνας, Δήμου Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας και αφορά την «κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας της Τοπικής Κοινότητας Ελάφου του Δήμου Κατερίνης λόγω κατολισθητικών φαινομένων» 
2. Τ.Κ. Ρυακίων, Δ.Ε. Κολινδρού, Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, Π.Ε. Πιερίας και αφορά την «κατολίσθηση εδάφους στην Τ.Κ. Ρυακίων του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού». 
προστασίας  (υπ' αριθμόν 1894 / 23/3/2015)

2016-Περισσότερα από 90 εκθέματα, ψηφιδωτά, γλυπτά, κοσμήματα, κεραμικά, νομίσματα, γυάλινα αντικείμενα και εργαλεία, που χρονολογούνται από το 10ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και τα οποία βρέθηκαν στο αρχαίο Δίον, εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, στο πλαίσιο της έκθεσης «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία» που παρουσιάζεται από την Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» Νέα Υόρκη.  Η έκθεση διοργανώνεται από το Θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ και την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δίου, σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.  (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 23-3-2016)

Έφυγαν

1866-Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Ζαχάρ Α. Αρκάς, Ρώσος διπλωμάτης, ιστορικός και αρχαιολόγος, γεννημένος στο Λιτόχωρο.

1945-Δολοφονείται ο 33χρονος αντιστασιακός Κώστας Συννεφάκης, κατά κόσμον καπετάν Νικήτας, από το Λιβάδι Ελασσόνας.

1970-Θάνατος του 83χρονου Δημητρίου Δημάδη, γιατρού και πολιτικού.
Γεννήθηκε στον Κοκκινοπλό Ελασσόνας, αλλά εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κατερίνη το 1913. Από το 1917 ως το 1920 ήταν πρόεδρος της Κοινότητας Κατερίνης (όταν η Κατερίνη δεν ήταν ακόμα δήμος) Εξελέγη βουλευτής το 1923, το 1926 με το Κόμμα Εθνικών Φιλελευθέρων (με 2.391 ψήφους), το 1928 και το 1933 με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και το 1946, όταν ακόμα δεν είχε συσταθεί ο νομός Πιερίας. Στις εκλογές του 1946 αναφέρεται στον Τύπο της εποχής ως "βουλευτής Θεσσαλονίκης" και εξελέγη με το συνδυασμό Κόμματος Φιλελευθέρων συγκεντρώνοντας 5.139 ψήφους.
Ο Δημάδης διετέλεσε υφυπουργός Γενικός Διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας στην κυβέρνηση του Πλαστήρα από τις 7-3-1945 ως την παραίτησή του, στην κυβέρνηση του Πέτρου Βούλγαρη, στις 7-6-1945. Την ίδια περίοδο διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Βουλής. Στις εκλογές του 1952 εξελέγη βουλευτής με την ΕΠΕΚ (και το κόμμα των Φιλελευθέρων) μαζί με τους Κωνσταντίνο Δημόπουλο και Ελευθέριο Ελευθεριάδη.
Με δικές του ενέργειες ιδρύθηκε το Σανατόριο της Πέτρας Ολύμπου.
Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, το 1970 στην Αθήνα και κηδεύτηκε από το μητροπολιτικό ναό της Θείας Αναλήψεως στην Κατερίνη. (Μακεδονικός Αγών, 28-3-1970, σελ. 2)

Έγιναν κι αυτά

1957-Με απόφαση του Πρωτοδικείου Κατερίνης εγκρίνεται το Καταστατικό του ΓΑΣ Αρχέλαος.

1958-Στις αρχαιρεσίες που έγιναν στο Σωματείο Κρεοπωλών πρόεδρος εξελέγη ο Γεώργιος Ξανθόπουλος και στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Κατερίνης ο Λάζαρος Μπόλης. (Μακεδονικός Αγών, 23-3-1958, σελ. 1)

1964-Αναγνωρίζεται το Σωματείο με την επωνυμία Σύλλογος  Συνταξιούχων Γεωργών Κατερίνης. (Νέα Εποχή, 31-3-1964, σελ. 4)

1968-Στη Θεσσαλονίκη μετατίθεται ο διευθυντής του Ταχυδρομείου Κατερίνης, Βασίλειος Κουρμπέτης και αντικαθίσταται από τον Κωνσταντίνο Καλυβιώτη. (Νέα Εποχή, 23-3-1968, σελ. 4)

1977-Ο 18χρονος Κατερινιώτης ποδοσφαιριστής  Γιώργος Κωστίκος γίνεται διεθνής σε φιλικό αγώνα της εθνικής Ελλάδας ανδρών με την Τσεχοσλοβακία εκτός έδρας . Ο Κωστίκος αγωνίστηκε συνολικά 35 φορές στην εθνική Ελλάδας, πετυχαίνοντας 3 γκολ.

1994-Σε απεργία πείνας κατέρχονται 15 καπνοπαραγωγοί της Πιερίας. Προηγήθηκε μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, στο οποίο πήραν μέρος περίπου 5.000 αγρότες με 2.300 τρακτέρ.


Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.