Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 25 Μαρτίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

25 Μαρτίου

Γεγονότα


1931-Παρά την οικονομική κρίση που ταλανίζει την Κατερίνη, με επιτυχία διενεργείται ο ετήσιος έρανος και συγκεντρώνονται συνολικά 5.220 δραχμές. Οι επτά ομάδες που συνέλεξαν το ποσό είχαν αρχηγούς τους: Φιλόθεο Λεμονόπουλο (Τμήμα Ευαγγελικών), Γ. Κουλουφάκο (πταισματοδίκη), Βλυσνάκη (οδοντίατρο), Κωνσταντίνο Ευκαρπίδη (γιατρό), Κ. Ζανλή (διευθυντή Καπνικού Εργοστασίου),  Ι. Μέγα και Δημ. Αντωνόπουλο (δικηγόρο) (Ηχώ των Πιερίων 29-3-1931)

1942-Λαμβάνει χώρα η επίθεση στο Βαρικό του Λιτοχώρου. Πεινασμένοι χωρικοί με επικεφαλής τον Καρακίτσιο σπάζουν τις αποθήκες επισιτισμού και αρπάζουν το σιτάρι και το καλαμπόκι, τα οποία είχαν συγκεντρωμένα οι Γερμανοί. Η ίδια ενέργεια έγινε και στην Καρίτσα, όπου όμως σκοτώθηκαν δύο ανάπηροι του Πολέμου του 1940. Στο Λιτόχωρο έγιναν αθρόες συλλήψεις.

1948-Εκδίδεται το πρώτο μεταπολεμικό φύλλο της εφημερίδας “Μακεδονικός Αγών”. Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1935 από τον Χαράλαμπο Λεμονόπουλο. Ανέστειλε την έκδοση της για τρεις μήνες το 1936 επί δικτατορίας Μεταξά και το 1941 τα τυπογραφεία της εφημερίδας λεηλατήθηκαν από τους Ναζί. Το 1947 εκτελέστηκε ο διευθυντής της, Χαράλαμπος Λεμονόπουλος.

1959-Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάζεται η επέτειος της εθνικής μας επετείου. Την προηγούμενη ημέρα έγινε η στέψη του Ηρώου, ενώ στις 11 το πρωί της 25ης Μαρτίου έγινε η δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στην Κατερίνη χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους Βαρνάβα. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο καθηγητής του Γυμνασίου Στ. Γιαννακόπουλος. Στεφάνια κατέθεσαν στο Ηρώον ο Δήμαρχος Κατερίνης και ο Νομάρχης Πιερίας.  Στη συνέχεια με την Φιλαρμονική του Δήμου να παιανίζει τα εμβατήρια, έγινε η παρέλαση του Γυμνασίου και των Δημοτικών Σχολείων, των προσκόπων, των αναπήρων και τραυματιών πολέμου, εφέδρων αξιωματικών, τμημάτων πεζικού και σχηματισμού αρμάτων μάχης.  Το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας έγινε χορός των σχολείων και το βράδυ λαμπαδηφορία.  (Νέα Εποχή, 1-4-1959, σελ. 4)

1980-Τελούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή Γεωργάκη Ολύμπιου (στον Δημοτικό Κήπο) στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας. (Μακεδονικός Αγών, 29-3-1980, σελ. 1)Έγιναν κι αυτά

1953-Πραγματοποιείται από την 145 Μ.Ο.Π. βολή του Πυροβολικού με πραγματικά βλήματα στην περιοχή που εκτείνεται βόρεια από τον Αρωνά. (Μακεδονικός Αγών, 19-4-1953, σελ. 4).

1965-Διεξάγονται ποδηλατικοί αγώνες 15 χιλιομέτρων από την Επιθεώρηση Σωματικής Αγωγής με αφετηρία το 15ο χιλιόμετρο επί της οδού Κατερίνης-Ελασσόνας και τέρμα την κεντρική πλατεία της Κατερίνης. Έλαβαν μέρος στους αγώνες 14 ποδηλάτες από την Κατερίνη, τον Καταχά και την Κονταριώτισσα.Νικητής αναδείχθηκε ο 15χρονος Ηλίας Μαρινόπουλος από την Κατερίνη. Στο νικητή απονεμήθηκε κύπελλο από τον επιθεωρητή Σωματικής Αγωγής Γεώργιο Ευθυμίου με την αξία του να καταβάλλεται όχι από την υπηρεσία αλλά από το βαλάντιο του επιθεωρητή. (Μακεδονικός Αγών, 3-4-1965, σελ. 1)

1966-Στον Εμπορικό Σύλλογο, πρόεδρος εξελέγη ο Κωνσταντίνος Γιαννιτσάρας και στο σωματείο Ξυλουργών και Επιπλοποιών Κατερίνης ο Σ. Χριστοφόρου. (Μακεδονικός Αγών, 25-3-1966, σελ. 4).


1988-Χιονοστιβάδα παρασύρει ομάδα Αθηναίων και Πειραιωτών ορειβατών σε υψόμετρο 2.300 μέτρων στην βορειοδυτική πλαγιά του Ολύμπου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 άνθρωποι. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των σωστικών συνεργείων από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λιτοχώρου, οι τρεις άνδρες και η μία κοπέλα που τραυματίστηκαν σοβαρά διακομίστηκαν έγκαιρα στο Νοσοκομείο Κατερίνης. Άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά. (Τα Νέα, 26-3-1988, σελ. 21)Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.