HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Εμβολιασμός αγοριών κατά του ιού HPV: «Είναι απαραίτητος;» αναρωτιούνται οι μητέρες

Η είδηση ότι συζητείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο να κράτη-μέλη να προσφέρουν το εμβόλιο κατά του ιού HPV σε αγόρια, έχει προβληματίσει τις μητέρες.


Οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (ECDC) καλούν τους πολίτες, τις οργανώσεις και τις δημόσιες αρχές να συνεισφέρουν σε δημόσια διαβούλευση, σχετικά με νέες κατευθυντήριες γραμμές για το εμβόλιο κατά του ιού HPV. Το ECDC έχει εκδώσει στο παρελθόν (το 2008 και το 2012) δύο οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό. Από τότε, όμως, έχουν αλλάξει τα δεδομένα, καθώς το 2015 εισήχθη στην αγορά ένα εννεαδύναμο εμβόλιο (προστασία από εννέα τύπους HPV).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, όλο και περισσότερα κράτη - μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν εμβόλιο κατά του ιού HPV σε αγόρια. Η νέα οδηγία εξετάζει, επίσης, στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα που ζουν με HIV, δεδομένου του υψηλότερου κινδύνου μόλυνσης από HPV και ασθένειας σχετιζόμενης με HPV.

Τι προσφέρει το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά από τη μόλυνση από τους διάφορους τύπους του ιού HPV. Πρόκειται για τον ιό που προκαλεί τη συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο. Οι περισσότερες περιπτώσεις κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα προκαλούνται από διάφορους τύπου του ιού HPV.

Οι ιοί HPV έναντι των οποίων καλύπτει το εμβόλιο δεν προκαλούν, όμως, μόνο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου. 'Εχει διαπιστωθεί ότι συγκεκριμένοι τύποι του ιού προκαλούν επίσης τους περισσότερους καρκίνους του πρωκτού και τους μισούς σχεδόν καρκίνους του στοματοφάρυγγα, καρκίνο του πέους και της στοματικής κοιλότητας.

Συγκεκριμένα το εμβόλιο προσφέρει:

Πρόληψη του καρκίνου του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας που προκαλούνται από τους τύπους 16 και 18 του ιού HPV
Πρόληψη προκαρκινικών βλαβών που προκαλούνται από τους τύπους 6, 11, 16, και 18 του ιού HPV
Πρόληψη των γεννητικών κονδυλωμάτων που προκαλούνται από τους τύπους 6 και 16 του ιού HPV
Τι λένε τα στοιχεία σε σχέση με τον εμβολιασμό των αγοριών
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξετάστηκε σε μελέτη στην οποία συμπεριλήφθηκαν 4.055 άνδρες ηλικίας από 16 έως 26 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε άνδρες που δεν ήταν μολυσμένοι από τους τύπους 6 και 11 του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV όταν άρχισε η έρευνα, το εμβόλιο Gardasil ήταν σχεδόν 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων που δημιουργούνται εξαιτίας τη μόλυνσης από τους τύπους 6 και 11 του ιού HPV.

Έρευνες έγιναν για να μετρηθεί η ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο σε αγόρια ηλικίας 9 έως 15 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ανοσολογική αντίδραση ήταν τόσο καλή όσο αυτή που διαπιστώθηκε στους έφηβους και άνδρες ηλικίας 16 έως 26 ετών. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα οι ερευνητές πείσθηκαν ότι το εμβόλιο είχε την ίδια αποτελεσματικότητα και στην ηλικιακή ομάδα αγοριών 9 έως 15 ετών.

Ασφάλεια του εμβολίου
Η ασφάλεια, του εμβολίου έχει αξιολογηθεί σύμφωνα με το FDA τόσο σε άνδρες, όσο και γυναίκες. Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν το πρήξιμο, κοκκίνισμα και πόνος στο σημείο της ενέσεως, καθώς και πονοκέφαλος.

Τι συμβαίνει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα
'Ενδειξη για εμβολιασμό μέχρι τα 45 έτη υπάρχει στην Ευρώπη, αλλά οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) δεν την έχουν ακόμα επικυρώσει.

Ωστόσο την αξία του εμβολιασμού για τους άνδρες την έχει εμμέσως αποδεχθεί η ελληνική πολιτεία.

Σύμφωνα με το ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών 2018-2019, το εμβόλιο HPV συνιστάται να γίνεται σε γυναίκες και άνδρες 18-26 ετών εφ’ όσον:

Παρουσιάζουν ανοσοανεπάρκεια (συμπεριλαμβανομένης και της HIV λοίμωξης) ή
Ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. ομοφυλόφιλοι άνδρες).
Η ένδειξη αυτή υποδηλώνει ότι η ελληνική πολιτεία και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποδέχονται πως το εμβόλιο προστατεύει και από τον καρκίνο του πρωκτού.


Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια