-->

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 23 Σεπτεμβρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

23 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα

1924-Ολοκληρώνεται κοντά στον ποταμό Πέλεκα η εμποροπανήγυρη της Κατερίνης, η οποία ξεκίνησε στις 18 του μηνός υπό την υποστήριξη της Κοινότητας, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Κουρκουμπέτη. (Μακεδονία, 13-9-1924, σελ. 3)

1963-Αναγνωρίζεται από το Πρωτοδικείο Κατερίνης το σωματείο με την επωνυμία Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) με έδρα την Κατερίνη. (Νέα Εποχή, 28-9-1963, σελ. 2)

1972-Ο Σταμάτιος Χολέβας, πρώην Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Αρρένων Κατερίνης, ανέλαβε διευθυντής των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Παπαδημητρίου. (Νέα Εποχή, 23-9-1972, σελ. 1)

Αθανάσιος Κατσαούνης
1974-Ο πρωτοδίκης Αθανάσιος Κατσαούνης ορκίζεται υπηρεσιακός δήμαρχος Κατερίνης, διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. (Μακεδονικός Αγών, 24-9-1974, σελ. 2)

1982-Εγκρίνεται η ίδρυση του Σωματείου Ερασιτεχνών Αλιέων Πιερίας “Το Δελφίνι”.

1987-Κάτοικοι του συνοικισμού Καρυές της Κάτω Μηλέας διαμαρτύρονται για την έλλειψη δασκάλου. (Ολύμπιο Βήμα, 23-9-1987).

2009-Ολοκληρώνονται οι εργασίες μετατροπής του παλιού Δημαρχείου του Δήμου Δίου στην Κονταριώτισσα σε χώρο λαογραφικού μουσείου και δημοτικής βιβλιοθήκης.
Το έργο είναι πλέον πραγματικότητα, ύστερα από σειρά παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής αλλά και αποτέλεσμα συνεργασιών με τους κατοίκους της περιοχής και τον πολιτιστικό σύλλογο "Πίερες".
Ο σημαντικός αριθμός παλιών και παραδοσιακών εκθεμάτων που συγκεντρώθηκε με το μεράκι των ανθρώπων της περιοχής σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας ενώ, στις διπλανές αίθουσες του λαογραφικού μουσείου, όπου σύντομα θα στεγάζεται η δημοτική βιβλιοθήκη, δημότες και επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται από σχετικά βιβλία για την ιστορία του Δήμου Δίου.
Επιπλέον, γίνονται σημαντικές προσπάθειες, ώστε η βιβλιοθήκη να εξοπλιστεί με βιβλία που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα όλων των δημοτών κάθε ηλικίας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληροφόρησης και ενημέρωσης μέσω διαδικτύου.
Ο Δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος μιλώντας σχετικά, δήλωσε: "Με το έργο αυτό δημιουργούμε μία ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας του τόπου μας αλλά και της πορείας των ανθρώπων του ενώ παράλληλα, αισθανόμαστε ότι τιμούμε την πολιτιστική κληρονομιά μας και συμβάλουμε στη διάσωση της. Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα στους Δημότες μας να βρουν νέα ενδιαφέροντα μέσα από τις τέχνες και τα γράμματα". (Ολύμπιο Βήμα, 23-9-2009)


Έφυγαν

2008-Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο Ούγγρος προπονητής ποδοσφαίρου Ρούντολφ Ιλόφσκι, ο οποίος είχε διατελέσει και προπονητής του Πιερικού (1970-71 και 1980-81).

2011-Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών στην Αθήνα έχοντας πια αποφυλακιστεί ο Νίκος Κοεμτζής από το Αιγίνιο, που σκότωσε με σουγιά 3 άτομα και τραυμάτισε άλλα οκτώ στο νυχτερινό κέντρο “Νεράιδα” στην Αθήνα, λόγω του ότι δεν σεβάστηκαν την παραγγελιά του.
Ο Τύπος της εποχής τον χαρακτήρισε κτήνος και συχνά αναφερόταν σε εγκληματίες ως κοεμτζήδες. Καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο και οκτώ φορές σε ισόβια, για ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Το 1977 η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Πατρών στις 29/3/1996 μετά από 23 χρόνια συνεχούς φυλάκισης. Λόγω της εποχής, των οικογενειακών του φρονημάτων και του ποινικού του ιστορικού αρχικά πέρασε πολύ άσχημα μέσα στη φυλακή, αλλά αργότερα ο γνωστός αρχιφύλακας του Κορυδαλλού Αντώνης Αραβαντινός δήλωσε πως ο Κοεμτζής ήταν «ο μεγάλος του δάσκαλος» στη φυλακή. Μετά την αποφυλάκισή του πουλούσε την αυτοβιογραφία του έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων και τις Κυριακές στο Μοναστηράκι υπογράφοντας αφιερώσεις στην πρώτη σελίδα. Το βιβλίο ξεκινά με τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Αιγίνιο και την κακοποίηση που υπέστη ο πατέρας του απλώς επειδή ήταν κομμουνιστής, όπως και ο ανάπηρος βετεράνος παππούς του, από τους χωροφύλακες, προτού μιλήσει για τις δικές του περιπέτειες και τα σκληρά χρόνια της φυλακής.

2013-Απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών ο γιατρός (καρδιολόγος) Αλέκος Φτίκας από το Λιτόχωρο, που ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση και άφησε πίσω του μεγάλο κοινωνικό έργο.


Έγιναν κι αυτά


1967-Ανέλαβε ο νέος πρόεδρος Πρωτοδικών Κατερίνης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. (Νέα Εποχή, 23-9-1967, σελ. 1)

1972-Διοικητής Τροχαίας Κατερίνης αναλαμβάνει ο μοίραρχος Λουκάς Κοντοθανασόπουλος. (Νέα Εποχή, 23-9-1972, σελ. 1)
1972-Αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος Πρωτοδικών Κατερίνης, Αχιλλέας Γκατσόπουλος. (Νέα Εποχή, 23-9-1972, σελ. 1)Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

-->