HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 10 Οκτωβρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

10 Οκτωβρίου

Γεγονότα

1931-Πραγματοποιείται το Δεύτερο Επαρχιακό Συνέδριο στην Κατερίνη, παρουσία του υπουργού Λεωνίδα Ιασωνίδη και η τελετή θεμελίωσης του Κρατικού Νοσοκομείου Κατερίνης.

1979-Η Πιερία γίνεται ο πρώτος νομός που επιλέγεται για την πειραματική εφαρμογή των κανόνων αγροτικής πολιτικής της ΕΟΚ. Η ανακοίνωση έγινε αρχικά με τηλέτυπο του υφυπουργού Γιάννη Δημόπουλου το 1978 και δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο (Μακεδονικός Αγών, 4-11-1978, σελ. 1)
                                                                                                                       
1993-Στις βουλευτικές εκλογές, στην Πιερία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κερδίζουν από δύο έδρες και ποσοστό 46,57% και 43,89% αντίστοιχα. Το ΚΚΕ αποσπά 3,52%, η Πολιτική Άνοιξη 3,43% και ο Συνασπισμός  1,83%. Βουλευτές εκλέγονται οι: Μαρία Αρσένη (ΠΑΣΟΚ), Νικόλαος Κάκκαλος (ΝΔ), Θεόδωρος Μήτρας  (ΝΔ), Παντελής Τσερτικίδης (ΠΑΣΟΚ).
( Μεσημβρινή, 12-10-1993, σελ. 7)

2005-Ασφαλτοστρώθηκε από την Νομαρχία Πιερίας ένα σημαντικό μέρος του νομαρχιακού οδικού δικτύου Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα, πριν και μετά το «Ξερολάκκι».

2014-Εκλέγεται νέος Μητροπολίτης Γρεβενών ο Δαβίδ Τζουμάκας, ο οποίος γεννήθηκε στο Λιτόχωρο το 1958. Διαδέχθηκε τον αποβιώσαντα Σέργιο Σιγάλα. (Ολύμπιο Βήμα, 11-10-2014)

2017-Αποκαλυπτήρια Αρχαίων Αγαλμάτων του Αχιλλέα και της Αθηνάς πραγματοποιήθηκαν στην Σφενδάμη.


Έφυγαν

1991-Σκοτώνεται σε τροχαίο στην Κατερίνη σε ηλικία 38 ετών ο Αλέκος Κωστίκος, παλιός τερματοφύλακας του Πιερικού (1970-74), αδερφός του Γιώργου Κωστίκου. Το τροχαίο συνέβη στο 5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης - Λιτοχώρου όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο όχημα.

Έγιναν κι αυτά


1950-Σε ειρκτή 10 ετών καταδικάζεται από το δικαστήριο δωσιλόγων της Θεσσαλονίκης ο κατηγορούμενος για συνεργασία με τις ναζιστικές δυνάμεις της Κατοχής ο πρώην ίλαρχος Ορέστης Λεβίτης. Ο Λεβίτης είχε οργανώσει τάγματα στην Κατερίνη και οι άντρες του έφεραν γερμανικές στολές. (Εμπρός, φύλλο 11-10-1950, σελ. 4)

1968-Τελούνται τα εγκαίνια του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κατερίνη. (Νέα Εποχή, 19-10-1968, σελ. 4)

1970-Ανοίγει μπογατσοπωλείο στην πλατεία Ελευθερίας έναντι του πρακτορείου ΚΤΕΛ στην Κατερίνη. Η Κατερίνη απέκτησε κάτι που της έλειπε, χάρη στον Κωνσταντίνο Σταφυλίδη. Το κατάστημα προσφέρει μπουγάτσα σε ποικιλία ειδών και με αγνά υλικά. Επίσης προσφέρει παστεριωμένο γάλα. (Νέα Εποχή, 10-10-1970, σελ. 4)

2009-Εκπαιδευτική συνάντηση των φιλολόγων Ν. Πιερίας πραγματοποιείται στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής καινοτομίας του γραφείου σχολικών συμβούλων του Ν. Πιερίας κάτω από τον τίτλο "Ανακαλύπτω το Δίον".
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία των φιλολόγων του Ν. Πιερίας με στόχο την ομαδική και συνερευνητική μάθηση που θα καλύπτει πολλά αντικείμενα συγχρόνως όπως, μαθηματικά, θεολογία, ιστορία κ.ά.
Τα μαθήματα προορίζονται για μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου και αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος Οκτωβρίου ενώ η πρωτοτυπία τους έγκειται στο γεγονός ότι θα πραγματωθούν στο αρχαιολογικό μουσείο του Δίου καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο. Τη διεπιστημονική αυτή προσπάθεια συντονίζουν οι φιλόλογοι Νικολίνα Κουντουρά και Πηνελόπη Τζιώκα. (Ολύμπιο Βήμα, 13-10-2009)




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια