-->

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 16 Οκτωβρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

16 Οκτωβρίου

Γεγονότα

1912-Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κατερίνη από τον τουρκικό ζυγό. Ο Μητροπολίτης Παρθένιος Βαρδάκας προσφωνεί τον Μέραρχο Κλεομένους με δάκρυα στα μάτια.
Μία ημέρα μετά την απελευθέρωση της Κατερίνης, η κεντρική πλατεία της ονομάστηκε “Πλατεία Ελευθερίας” (Νέα Εποχή, 27-1-1973, σελ. 1.)


1940- Διοικητικές μεταβολές.
Αναγνωρίζονται
οι οικισμοί: Κολοκούριον, Άγιος Ιωάννης Όφφις,  Άγιος Ιωάννης (προσφύγων εκ Βουλγαρίας) , Άνω Άγιος Ιωάννης, Αρωνάς και Νέον Κεραμίδιον, και προσαρτώνται στο δήμο Κατερίνης.
Κούκκος και προσαρτάται στην Κοινότητα Αλωνίων.
Λόκοβη και Σανατόριον Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου και προσαρτώνται στην Κοινότητα Βροντούς.
Μονή Αγίων Πάντων και προσαρτάται στην Κοινότητα Ελαφίνας.
Λιμήν Λιτοχώρου, που προσαρτάται στην Κοινότητα Λιτοχώρου.
Ράχη, που προσαρτάται στην Κοινότητα Λόφου.
Σκάλα Νέου Ελευθεροχωρίου, που προσαρτάται στην Κοινότητα Μεθώνης.
Σιδηροδρομικός Σταθμός , που προσαρτάται στην Κοινότητα Πλαταμώνος.
Σκοτινιώτικα, που προσαρτάται στην Κοινότητα Σκοτίνης.

Διορθώνονται τα ονόματα οικισμών ως εξής:
Βρύα σε Βρία, Καλύβια Κουντουριωτίσσης σε Καλύβια Κονταριωτίσσης, Καλύβια Χαράδρου του δήμου Κατερίνης σε Καλύβια Χαράδρας, Καστανιά σε Καστανέα, Κουντουριώτισσα σε Κονταριώτισσα, Μικρή Μηλιά σε Μικρή Μηλέα.

Των κοινοτήτων: Κουντουριωτίσσης σε Κοινότητα Κονταριωτίσσης, Πίδνης σε Κοινότητα Πύδνης,

Καταργούνται οι οικισμοί:
Αλώνια του δήμου Κατερίνης, Νέα Κατερίνη και Καλύβια Μαλαθριάς της Κοινότητας Δίου, Καλύβια Δριμήτσα και Μονή Πέτρας της Κοινότητας Κουντουριωτίσσης. Αδριανός της Κοινότητας Λόφου, Λιμένας της Κοινότητας Μεθώνης, Μπάνη της Κοινότητας Πίδνης,

1955-Διεξάγονται για πρώτη φορά εκλογές για την ανάδειξη δύο αιρετών νομαρχιακών συμβούλων στην Πιερία.  Εκλέγονται οι Αλέξανδρος Νικ. Δεληγιαννίδης με 116 ψήφους και Γεώργιος Χαραλ. Κουλαουζίδης με 66. Τα νομαρχιακά συμβούλια ιδρύθηκαν το 1955 με το Νόμο 3200 περί Διοικητικής Αποκεντρώσεως. (Μακεδονικός Αγών, 17-10-1955, σελ. 1)

1958-Ίδρυση της εφημερίδας “Νέα Εποχή” στην Πιερία από τον Σάββα Κανταρτζή.

1966-Διεξάγονται για πρώτη φορά κοινοτικές εκλογές στη Βρία (πρόεδρος εξελέγη ο Αθανάσιος Μπιτόπουλος). Για πρώτη φορά επίσης εκλέγονται πρόεδροι στους συνοικισμούς Μοσχοχωρίου (Γεώργιος Βαρμάζης), Μελιαδίου (Αντώνιος Λούλας), Λειβαδίου Κολινδρού (Βασίλειος Τσιώμος) και στις κοινότητες Κάτω Αγίου Ιωάννου (Δημήτριος Τασιόπουλος), και Παραλίας Καλλιθέας (Ηλίας Κουνδής). Η εγκατάσταση όλων των προέδρων γίνεται την 1-1-1967. (Μακεδονικός Αγών, 25-10-1966, σελ. 1).

1977-Στο κλειστό γυμναστήριο Αθλοπαιδιών της Κατερίνης ολοκληρώνονται οι διήμεροι αγώνες του πανελληνίου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής εφήβων νεανίδων.(Μακεδονικός Αγών, 15-10-1977, σελ. 2)

2015-Τελούνται τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Ευγενίου Τραπεζουντίου στην Νέα Τραπεζούντα. Προηγήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεωργίου.


Έφυγαν

2016-Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο έμπορος Κωνσταντίνος Γιαννιτσάρας, από τους ιδρυτές της Βιοζωκάτ (1966), πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας.  Το 1966 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης στη θέση του αποβιώσαντος Βασιλείου Ταβαντζή. (Νέα Εποχή, 11-6-1966, σελ. 4)
Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης τη δεκαετία του ’60 και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πιερίας τη δεκαετία του ΄70.


Έγιναν κι αυτά

1953-Την ημέρα που εορτάζεται η επέτειος της απελευθέρωσης της Κατερίνης, διεξάγονται στο Εθνικό Γυμναστήριο οι Δ΄ Παμπιερικοί Αγώνες παρισταμένων του αναπληρωτή υπουργού Βορείου Ελλάδος Παπαγεωργίου, του Διευθυντή της Νομαρχίας Τσιακίρη, των Δημάρχων Κατερίνης και Κολινδρού και πλήθους κόσμου. Οι πρώτοι νικητές είναι: στα 100  και 400 μέτρα και στο άλμα απλούν ο Θεόφιλος Καμπερίδης (Μέγας Αλέξανδρος), στα 1.500 μ. ο Ευάγγελος Μάνης (Μ. Αλέξανδρος), στα 3.000μ. ο Κοσμάς Μιχαηλίδης (Μ. Αλέξανδρος) και στο ακόντιο , στη σφαιροβολία, στη δισκοβολία και στη λιθοβολία ο Λ. Καλαϊτζίδης (Όλυμπος), στο άλμα εις ύψος ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς (ομάδα Γυμνασίου) και στο τριπλούν ο Γ. Κανταρτζής του Ολύμπου. Οι νικήτριες ομάδες στη σκυταλοδρομία ήταν με τη σειρά: Μεγάλου Αλεξάνδρου, Γυμνασίου, Αιγινίου και Ολύμπου. Στη γενική βαθμολογία πρώτευσε η ομάδα του Γυμνασίου Κατερίνης με 84 βαθμούς, ακολουθούμενη από την ομάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (63) , Ολύμπου (56), Δήμου Αιγινίου (33), την ομάδα του Αστέρος (8) και του Λιτοχώρου (4). (Μακεδονικός Αγών, 18-10-1953 σελ. 4).

1961-Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διευθυντής της Εθνικής Τραπέζης της Κατερίνης, Ιωάννης Μπαλαμώτης. (Νέα Εποχή, 16-10-1961, σελ. 4)

1965-Ο Νομάρχης Πιερίας Δημήτριος Μένεγας μετατίθεται στην Αργολίδα, όπου έχει υπηρετήσει ξανά. (Νέα Εποχή, 16-10-1965, σελ. 1)

1977-Σε δεξίωση που παραθέτει ο Δήμος Κατερίνης για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, αποφασίζει να ανακηρύξει επίτιμο δημότη τον πρώην Νομάρχη Πιερίας, Γεώργιο Σιβετίδη. Η απόφαση θα οδηγήσει στην τιμωρία του δημάρχου από τον Νομάρχη Πιερίας, επειδή ο τελευταίος δεν θεώρησε κατάλληλη την ημέρα της ανακήρυξης. Έπειτα από έφεση του δημάρχου στο υπουργείο Εσωτερικών η ποινή μετατράπηκε σε εξαήμερη παύση. Ο Δήμος Κατερίνης, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Φοιτητική Ένωση Πιερίας διαμαρτύρονται έντονα για τις ενέργειες του νομάρχη και η αντιπολίτευση κάνει λόγο για “προσπάθειες αποδυνάμωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”. Παρά τα γεγονότα αυτά, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σίμος Χαραλαμπίδης θα επανεκλεγεί το 1978 και το 1982 και θα αποτελέσει τον μακροβιότερο δήμαρχο (1975-86) στα χρονικά της Κατερίνης, μέχρι την κατάρριψη του ρεκόρ συνεχόμεννης θητείας στο αξίωμα του δημάρχου από τον Σάββα Χιονίδη. (Μακεδονικός Αγών, 29-7-1978, σελ. 1)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

-->