HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 23 Οκτωβρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

23 Οκτωβρίου

Γεγονότα

1923-Καταστέλλεται στρατιωτικό κίνημα στην Κατερίνη. Ο λοχαγός Παπαπέτρου καταλύει τις αρχές και κατευθύνεται προς το Λιμπάνοβον, όπου σταμάτησε τη διερχόμενη από εκεί αμαξοστοιχία, που ερχόταν από τη Θεσσαλονίκη. Η Μεραρχία Λαρίσης έστειλε δύναμη προς τα εκεί, όμως ο λοχαγός ανέφερε ότι μετάνιωσε για την πράξη του, αποκατέστησε τις αρχές και η τάξη αποκαταστάθηκε στην Κατερίνη.

1946-Αποδεκατίστηκαν οι συμμορίες ανταρτών στη Βροντού (εγκατέλειψαν τον οικισμό). Σε 50-70 ανέρχονται οι νεκροί, σύμφωνα με την εφημερίδα “Εμπρός” (24-10-1946, σελ. 4). Από πλευράς χωροφυλάκων υπάρχουν 5 νεκροί και 12 τραυματίες.

1960-Τελούνται τα εγκαίνια του Φυματιολογικού Ιατρείου του Ν. Καραδήμου, επιστημονικού διευθυντή του Σανατορίου Πέτρας. (Νέα Εποχή, 1-11-1960, σελ. 4)

Έφυγαν

1956-Θάνατος από εγκεφαλική συμφόρηση στην Κατερίνη σε ηλικία 53 ετών του Νομάρχη Πιερίας Αντώνιου Σβώκου, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός νομάρχης της Πιερίας που απεβίωσε εν ενεργεία.
Δημοσιογράφος, γεννημένος στο χωριό Χόμορη της Ναυπακτίας. Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας “Ελληνικόν Αίμα” και έγραψε άρθρα σε πολλές εφημερίδες της Αθήνας. Πολέμησε ως αξιωματικός στη Μέση Ανατολή.  (Μακεδονικός Αγών, 26-10-1956, σελ. 4),


1982-Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο δικηγόρος Απόστολος Παπαευθυμίου (είχε γεννηθεί σε χωριό της Καρδίτσας). Υπηρέτησε ως δικαστικός υπάλληλος στην Κατερίνης και ως Γραμματέας Εφετών Θεσσαλονίκης.

Έγιναν κι αυτά

1960-Στις αρχαιρεσίες για το διοικητικό συμβούλιο του 26ου ΚΤΕΛ  Πιερίας, πρόεδρος επανεκλέγεται ο Κωνσταντίνος Μαργκάς. (Νέα Εποχή, 1-11-1960, σελ. 4)

2013-«Τα καθημερινά» του ζωγράφου Στάθη Βατανίδη εκτίθενται εδώ και λίγες ημέρες στην Γκαλερί «Χρύσα» της Κατερίνης. Ο καλλιτέχνης, πλάθοντας μορφές και σχήματα, διατυπώνει την εικαστική του πρόταση, όπου ο θεατής μπορεί να εισχωρήσει στο εικαστικό γεγονός σαν ένα μέρος της σύνθεσης και να δημιουργήσει τον προσωπικό του διάλογο. (Ελευθεροτυπία, 23-10-2013)




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια