-->

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 6 Οκτωβρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

6 Οκτωβρίου

Γεγονότα

1924-Ιδρύεται από 11 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς με έδρα την Κατερίνη η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Πιερίας.

1952-Κατόπιν ενεργειών του Νομάρχη Πιερίας Γεωργίου Λυγεράκη αποφασίζεται να ιδρυθεί παράρτημα του ελληνοαμερικανικού επιμορφωτικού ινστιτούτου Αθηνών στην Κατερίνη, το οποίο θα περιλαμβάνει τμήματα για αρχαρίους και προχωρημένους της αγγλικής γλώσσας.

2016-Γίνεται γνωστό ότι η Ανθούλα Σαββίδου θα αναλάβει χρέη προπονήτριας στην ομάδα της Γ΄ Εθνικής, στον Αχιλλέα Νεοκαισάρειας. Είναι η πρώτη γυναίκα-προπονητής στην Πιερία.  (Metrosport, 6-10-2016)

Έφυγαν

1944-Εκτελείται κατά την περίοδο της Κατοχής μαζί με άλλα 49 άτομα στον Αρωνά ο ποτοποιός από την Ανατολική Θράκη Πλάτων Ρωσσέτος, που ήταν δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Βασιλειάδη (1930, αντικαθιστώντας τον αποβιώσαντα Ιωάννη Μπεάζογλου) και Δήμαρχος Κατερίνης από το 1937 που εξελέγη ως την απόλυσή του από τον Μεταξά, το 1938. Το 1938 ήταν πρόεδρος του Αδελφάτου του Σανατορίου Πέτρας Ολύμπου. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ήταν και οι: Τζώρτζης Φαρδέλλας, μυλωνάς, ιδιοκτήτης ηλεκτροκίνητου αλευρόμυλου στο κέντρο της Κατερίνης, Γιάννης Διαμαντίδης, συνιδιοκτήτης του καταστήματος υφασμάτων και νεωτερισμών “Λουλούδι”, οι αδερφοί Αλέκος και Ηλίας Νερόπουλος (εμπορευόμενοι), ο κτηνοτρόφος Μπέκιας από τον Κορινό και ο Μαμέλης, καθηγητής Σωματικής Αγωγής του Γυμνασίου Κατερίνης. (Νέα Εποχή, 19-5-1984, σελ. 1).


2018-Τελέστηκε χθες η εξόδιος ακολουθία της επίτιμης προέδρου του συλλόγου «Το Ηλιοτρόπιο» και ‘‘μητέρας’’ των εξαρτημένων παιδιών, Δέσποινας Δαμασκηνού, στον Ι.Ν. Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου στην Κατερίνη.
Με τη δράση της και την αγάπη της ανέδειξε και έδωσε λύσεις στο πρόβλημα των εξαρτήσεων. Το 2003 υπήρξε η πρωτεργάτρια στην ίδρυση του συλλόγου στήριξης οικογενειών και φίλων εξαρτημένων ατόμων “Το Ηλιοτρόπιο” με έδρα την Κατερίνη.  Επίσης, κατόπιν δικών της –κυρίως-πιέσεων, ιδρύθηκε το 2010 ο Ξενώνας «Μεταμόρφωση» υπό την εποπτεία και πνευματική καθοδήγηση του πανοσιολογιοτάτου αρχιμανδρίτη πατρός Μακαρίου από την Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω. Ο Ξενώνας αυτός, που αποτελεί πρότυπο κέντρο πανελληνίως και λειτουργεί στο πλαίσιο του συλλόγου «Μεταμόρφωση – Συμβουλευτική Υποστήριξη Εθισμένων», βρίσκεται στην Νέα Έφεσο και φιλοξενεί εξαρτημένους νέους, εφαρμόζοντας ένα κλειστό, δίχως υποκατάστατα θεραπευτικό πρόγραμμα.
(Λευτεριά, 8-10-2018) -   διαθέσιμο στον σύνδεσμο: http://lefteria.blogspot.com/2018/10/blog-post_322.html


Έγιναν κι αυτά

1965-Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Παναγιώτη Τερζόπουλου, τροποποιείται το σχέδιο πόλεως  στην περιοχή κοντά στο  Κινηματοθέατρο Ευκαρπίδη προκειμένου να ανεγερθεί εκεί το Διοικητήριο της Κατερίνης.

2018-Τελούνται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιο, τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίων Θεοδώρων, που κτίσθηκε στην είσοδο του αθλητικού κέντρου Νέας Εφέσου, όπου εδρεύει η τοπική Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

-->