HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Καρύδια: Μεγάλη ζήτηση και μειωμένη φέτος παραγωγή, τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ συνεχίζεται το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις

Στα ίδια περίπου με πέρσι ικανοποιητικά επίπεδα, από 3,5 έως 5 ευρώ το κιλό για τα καρύδια με κέλυφος, κυμαίνεται η φετινή τιμή παραγωγού. Η συγκομιδή ξεκίνησε φέτος από τα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.


Η φετινή παραγωγή ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι λόγω των παγετών που υπήρξαν Απρίλιο και Μάιο. Έντονο πάντως παραμένει το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις, καθώς πολλοί παραγωγοί βλέπουν σε αυτήν την καλλιέργεια μια καλή, αν και μακροπρόθεσμη επένδυση, για ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Το ενδιαφέρον αυτό αναμένεται να αυξηθεί μετά την απόφαση να ενταχθούν τα ακρόδρυα στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2017.

Ο κ. Γκόνος ιδιοκτήτης στο «αγρόκτημα Γκόνος» στην Αριδαία του νομού Πέλλας αναφέρει ότι «καλλιεργώ 170 στρέμματα με 3.500 καρυδιές διαφόρων ποικιλιών, όπως Chandler, Franquette, Pedro, Serr. Η πιο δημοφιλή ποικιλία που είναι ανθεκτική και δεν χρειάζεται πολλές καλλιεργητικές απαιτήσεις είναι η Chandler. Φέτος τα κρύα του Απριλίου, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια μείωση της παραγωγής. Ωστόσο πέρσι σας θυμίζω ότι είχαμε μια μεγάλη παραγωγή. Όμως παρά την μειωμένη παραγωγή οι τιμές κρατήθηκαν σε σταθερά επίπεδα. Εγώ πουλάω στα 3,5 ευρώ το κιλό για τα καρύδια με κέλυφος. Μικρότεροι παραγωγοί πουλάνε πάνω από 4 ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια η σταθερότητα που παρουσιάζουν οι τιμές παραγωγού αλλά και η αυξημένη ζήτηση από την αγορά έχουν στρέψει μεγάλο αριθμό παραγωγών προς την καλλιέργεια της καρυδιάς. Πολλοί θεωρούν ότι είναι εύκολη καλλιέργεια κάτι που δεν είναι σωστό. Αν δεν έκανα τα δέκα ραντίσματα φέτος θα είχα πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής. Δεν υπάρχει κάποια στρατηγική στις νέες φυτεύσεις κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσει πρόβλημα στην τιμή παραγωγού. Η αυξημένη παραγωγή δεν θα μπορεί εύκολα να απορροφηθεί και εκτιμώ ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε μια πτώση της τιμής στα 2-2,5 ευρώ το κιλό».

Ο κ. Βάιος Λιάνος, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος «Καρυάτις Ολύμπου», που είναι στη Μαγούλα Ελασσόνας, δήλωσε ότι «η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την αγορά. Η φετινή παραγωγή ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που είχαμε τον περασμένο Απρίλιο. Οι τιμές παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Τα καρύδια με κέλυφος πωλούνται στα 4,5 – 5 ευρώ το κιλό. Η ψύχα φεύγει από εμάς στα 13 – 14 ευρώ το κιλό και στην κατανάλωση πωλείται στα 18 – 19 ευρώ. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για καρύδια από την αγορά για προϊόν καλής ποιότητας».

Ο κ. Ελευθέριος Πούλιος, παραγωγός από την Πιερία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «από τον Οκτώβριο έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Είχαμε κάποιες μικρές ζημιές από χαλάζι που έπληξε την περιοχή μας. Φέτος η τιμή του καρυδιού κυμάνθηκε στα 5 ευρώ. Μιλάμε για το λεγόμενο «στεγνό» καρύδι, που είναι ο καρπός με το κέλυφος. Η τιμή της ψίχας κυμαίνεται στα 12 ευρώ. Εμείς διαθέτουμε μικρής ηλικίας δέντρα, περίπου 5 ετών, τα οποία ποσοτικά δεν δίνουν ούτε το 50% της παραγωγής που μπορεί να δώσει η καρυδιά. Μετά τα 8 χρόνια τα δένδρα που έχουμε εμείς της ποικιλίας Chandler δίνουν το μέγιστο της παραγωγής. Ως προς το κόστος της παραγωγής που με ρωτάτε θα σας έλεγα ότι η αγορά αυτού καθεαυτού του δένδρου έχει υψηλό κόστος 10 - 15 ευρώ. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξει ο παραγωγός είναι να αγοράσει δέντρα που θα είναι πιστοποιημένα. Επίσης να κάνει τα απαραίτητα ραντίσματα και λίπανση».

Ο κ. Χάρης Νικολάου από την περιοχή Πρεσπών της Φλώρινας μας ανέφερε ότι «οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που υπήρξαν τον φετινό Απρίλιο επηρέασαν την ανθοφορία με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται περίπου στα 4 ευρώ για το καρύδι με κέλυφος».

Ο βιοκαλλιεργητής και παραγωγός καρυδιών από τις Σέρρες, Γιάννης Παπαδόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές στην περιοχή για το καρύδι με κέλυφος κυμαίνονται γύρω στα 3,5 ευρώ το κιλό για τα συμβατικά και στα 4-5 για τα βιολογικά καρύδια ανάλογα το μέγεθος».

Ο κ. Γιώργος Μαριόλος, παραγωγός από την Αρκαδία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι λόγω των παγετών που είχαμε Απρίλιο και Μάιο πάνω στην ανθοφορία και λόγω χαλαζόπτωσης που είχαμε στην περιοχή. Η αγοραστική δύναμη όμως των καταναλωτών είναι χαμηλή οπότε δεν είχαμε αύξηση των τιμών. Το άσπαστο καρύδι πουλήθηκε πάνω από 4 ευρώ το κιλό, μιλάμε για μεγάλο μέγεθος και καλής ποιότητας. Η ψύχα λευκή πεταλούδα μεγάλου μεγέθους πουλήθηκε στα 13 ευρώ το κιλό. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για καρύδια από την αγορά και ήδη έχω πουλήσει όλη την παραγωγή μου».

Σταύρος Παϊσιάδης

Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια