HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ανάσα στις επιχειρήσεις : «Κλειδώνει» το μέρισμα

Τη μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις από από το 100% που ισχύει σήμερα στο 95% ή στο 90%, τουλάχιστον για εφέτος μελετά το υπουργείο Οικονομικών.


Με βάση τα στοιχεία του 9μήνου ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,48 δισ. ευρώ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, ποσό που υπερβαίνει κατά 3 δισ. ευρώ το στόχο.

Έτσι, αν και το προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνει αναφορά για ποσό ύψους 138 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται το τελικό ποσό να είναι μεγαλύτερο και να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ κάτι το οποίο θα αποφασισθεί την τελευταία στιγμή και θα κριθεί από το ύψος του υπερπλεονάσματος.

Το «μέρισμα» στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα εκκαθάριση της προκαταβολής φόρου (των φορολογητέων κερδών του 2018) στο 90-95% του φόρου εισοδήματος αντί 100% που είναι σήμερα.

Με την νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, η οποία εάν υιοθετηθεί το σχέδιο, θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις θα δουν μειωμένη την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Για όσους έχουν ήδη εξοφλήσει το φετινό φόρο εισοδήματος η διαφορά στο φόρο που θα προκύψει μετά τη μείωση της προκαταβολής φόρου θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει το στοίχημα της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων εξοφλείται σε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενόμενης από το τέλος Ιουλίους έως και το τέλος Δεκεμβρίου.

Το «μέρισμα» στις επιχειρήσεις έχει εφάπαξ χαρακτήρα και οι θεσμοί είναι ενήμεροι γι’ αυτό.

Οι αποφάσεις για το «μέρισμα» στις επιχειρήσεις
Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί και συγκεκριμένα εάν θα αφορά μόνο τις συνεπείς επιχειρήσεις που παρουσίασαν κέρδη το 2018 ή περισσότερες.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, διάστημα στο οποίο θα έχει γίνει γνωστό και το ύψους του υπερπλεονάσματος που θα διατεθεί το 2019.


Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια